bolas Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 cytadela na defiladzie wraz z nią wcielone resztki 28pp ...
bolas Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 a tu pozostałe resztki 28pp - czyli ja i porucznik Przybył
bolas Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 jako ciekawostka: replika rkm wz.28 używana w trakcie pokazu ...
bolas Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 i taka sama tyle że nieukończona jeszcze replika granatnika wz.36 ... :)
bolas Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 i generalnie na sam koniec - zobaczcie sobie jak mało widać na tych zdjęciach - ja miałem jedno z najlepszych miejsc dla widzów bo w sumie siedziałem na polu jako uczestnik i robiłem co chciałem - a ci biedni ludzie kłebiący sie w kupie to już pewnie nic nie widzieli - a więc raz jeszcze powtórzę: ZA DALEKO OD WIDOWNI !!!
bolas Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 i finałowa foteczka 28pp - ja po prawej jako kapral i obok porucznik Przybył.
Grzebiuszka Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 Świetne widowisko mimo kilku wspomnianych już wcześniej niedociągnięć.Wielkie podziękowania należą się AKAGIEMU i HARTMANOWI oraz wszystkim uczestnikom i organizatorom. Takie rekonstrukcje przyciągają widzów( co było widać w niedzielę)Przy okazji- jak najbardziej podczas szturmu było gromkie HURRRAAA, niestety ,do publiki już to chyba nie dotarło (podkład w głośnikach ,komentator no i ten zbyt duży dystans do widzów).Pozdrawiam,zachwycony Krzysiek Mrówka - Grzebiuszka"
atyl Napisano 22 Wrzesień 2004 Napisano 22 Wrzesień 2004 Uważam, że można było wprowadzić drobne korekty do scenariusza i byłoby wszystko widać. Kawaleria miała przydzielony pas natarcia od barierki do rowu ok 30m, dodatkowo jeszcze ograniczony przez te ch... wieże o ok 10m i publiczność przechodzącą przez barierki(szczególnie w miejscu skrętu przy stogu). Postulowane we wcześniejszych postach wprowadzenie kawalerii na drugi plan miałoby takie skutki, że brak widocznych punktów terenowych doprowadziłby do rozjechania piechoty leżącej w trawie, nie mówiąc o kablach pirotechników. Gdyby po przejściu kawalerii piechota zamiast frontalnego ataku zmieniłaby oś natarcia w kierunku publiczności wszystko byłoby widać w szczegółach. Tak mi się wydaje. Pozdrawiam Andrzej 2puł.
Gość Napisano 22 Wrzesień 2004 Napisano 22 Wrzesień 2004 Przydała by się jeszcze mała próba przed natarciem (bo nie wszyscy ćwiczyli, a dowódcy raczej poszli do przodu i po raz pierwszy nie wszystko od razu wychodzi), to jest próba posuwania się skokami (ćwiczona pod okiem najlepiej żołnierza zawodowego), próba szturmu, próba walki na bagnety, próba zawijania skrzydła (to wyszło całkiem nieźle).Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 22 Wrzesień 2004 Napisano 22 Wrzesień 2004 Dzięki Bolas za fotki ,no i za te wspaniałe opisy! :)pozdrawiam!
michał ł Napisano 22 Wrzesień 2004 Napisano 22 Wrzesień 2004 J - skoki mieliśmy (3 drużyna) opanowane. Ale w trakcie walk, kiedy się pomieszały drużyny, nic nie można było zrobic. po prostu nie było słychać rozkazów (mimo że każdy z nas miał polecenie powtarzania rozkazów) a poza tym w dość przestrzeni znaleźli się co najmniej dwaj dowódcy dróżyn. Chyba zrozumiałe, że ciężko było się domyślić który jest swój" :-) (ach te identyczne mundury... )Plan był taki, że bedziemy się ruszać skokami, najpierw skrzydłem, potem dwójkami, potem pojedyńczo, a na końcu bagnet na broń i szturm. Nie było jednak dogadane" w którym miejscu poszczególne skoki mają mieć miejsce. Ostatni skok powinien wylądować w bezpośredniej bliskości Niemców (bo walka na bagnety rozpoczyna się obrzuceniem granatami) na próbach jednak to wychodziło w połowie pola (dużo za dużo) ale sypneło się już na początku, bo przeprawiając sie jako ostatnia drużyna, pierwsze padnij musieliśmy zrobić tuż po wybiegnięciu z kładki (po prostu wpadliśmy na zalegający wcześniejszy rzut. Nie mam tu pretensji do kolegów z poprzednich rzutów, po prostu gdyby od początku było wiadomo gdzie każdy ma leżeć, nie było by kłoptu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.