marek123 Napisano 8 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2004 Czy czeski chlebak powojenny nadaje sie na rekonstrukcjie polskiego chlebaka wz.33??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Wrzesień 2004 Share Napisano 9 Wrzesień 2004 Podobno tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Wrzesień 2004 Share Napisano 9 Wrzesień 2004 Nie. Czecha się używa do imitowania wz26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Wrzesień 2004 Share Napisano 9 Wrzesień 2004 ...po drastycznych przeróbkach, bez przeróbek wygląda fatalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 9 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2004 mozesz mi powiedziec na czym polegaja przerobki??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Wrzesień 2004 Share Napisano 10 Wrzesień 2004 Trzeba odpruć, paski parciane z klapy, i wszyć skórzane-w odpowiednie miejsca (najlepiej pozyskac je z troków). Zamienić zapięcia parciane w chlabaku , na skórzane. Skrócić haki mocowane do pasa głównego oraz zmienic zapięcie paska ptrzekładanego przez ramię. Niestety szczegółowo. Nie opiszę Ci szczegółów technicznych, bo taką przeróbkę robił sobie mój brat, ja tylko wiem co wymienił. Postaram się poszukac zdjęcie jakie robił chlebakami-z odnościkiem do pudełka zapałek :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 10 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2004 Funky a jak bym chcial przerobic na wz 33??da rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Funky_OWall Napisano 13 Wrzesień 2004 Share Napisano 13 Wrzesień 2004 Nie pasuje kształtem:( Lepiej wychodzi ten wcześniejszy wzór. Podaj maila to podeślę zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 13 Wrzesień 2004 Share Napisano 13 Wrzesień 2004 Sposób przeróbki czeskiego na wz.25 czy wz.33: 1. kupić zapałki i benzyne2. polać benzyną chlebak czeski 3. podpalić4. zapomnieć5. poszukac oryg. chlebaka polskiego6. kupić materiał i okucia na polski chlebak6. zrobić formę i uszyć nowy 7. gotowe :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 13 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2004 Bolek ale smieszne a jak nie mam pieniędzy na oryginalny czy wierną kopie to co : masz jakiś przepis? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 13 Wrzesień 2004 Share Napisano 13 Wrzesień 2004 Na początek zajrzyj na aukcję http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=31095575masz tam dobre fotki chlebaka. To jeszcze nie wykrój ale warto je sobie obejrzeć. Też przymierzam się do szycia. Jestem w lepszej sytuacji, mam wykrój i miałem w ręku oryginał. Co do zbierania materiałów to wg. moich przymiarek potrzebne są: plecak kostka (współczesny) - materiał, trzy komplety szelek do tego plecaka - klamerki i pasek do chlebaka LWP. Mnie kosztowało to 30 zł. Acha i kawałek drutu i zacięcia do jego wyginania na haczyki.Tak jak oglądałem oryginał to jego uszycie nie powinno być trudne nawet dla osoby niezbyt obeznanej z maszyną do szycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Wrzesień 2004 Share Napisano 13 Wrzesień 2004 No to jeszcze nie uszyłeś? ;)pozdrawiam!bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 13 Wrzesień 2004 Share Napisano 13 Wrzesień 2004 Nie miałem kiedy, ale reszta wyposażenia już gotowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tg13 Napisano 13 Wrzesień 2004 Share Napisano 13 Wrzesień 2004 a co do tego chlebaka na allegro- co ona tam ma naszyte na klapie- jakieś szlufi do mocowania wyposażenia - nigdy nie widziałem czegoś podobnego we wzorze 1933?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 13 Wrzesień 2004 Share Napisano 13 Wrzesień 2004 To chyba jaks niestandartowa ingerencja powojenna. Tylko po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 14 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2004 Panowie ja kupiłem chlebak czeski za 12 zł na moto bazarze nad bzurę nie zdaze z uszyciem kopii!!!!!!!!!!:(Ale dobra rada........ z ta polska kostką!]pzdr i do zobaczenia w boju:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tg13 Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 polsmol- no nie wiem cos tu jest chyba kombinowane, jak juz mówiłem czegoś takiego we wrzesniowych nie widzialem, układ szlufek podobny do tego z niemieckiego chlebaka..a może wylorzystywany był przez Wehrmacht(to tylko moje przypuszczenie)a propo zagadnienia- czy chlebaki wz.33 i w jakim zakresie były wykorzystywane przez LWP po wojnie??pozdrawiam tg13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 15 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2004 tg chyba nie były wykorzystywane poprostu chyba ich nie było tyle bym wyposazyc chociażby czesc armii......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red alf Napisano 15 Wrzesień 2004 Share Napisano 15 Wrzesień 2004 Witam!Do fiku: Mam pytanie czy moglbys sie podzielic wykrojami tego chlebaka? Byłbym ogromnie wdzięczny.PozdrawiamRed alf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 16 Wrzesień 2004 Share Napisano 16 Wrzesień 2004 Mógłbym, ale jak sie do niego dogrzebię bo ma w domu remont. Będziesz na Bzurze"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red alf Napisano 16 Wrzesień 2004 Share Napisano 16 Wrzesień 2004 Niestety nie, zbyt ogromne braki w wyposarzeniu i chwilowo jeszcze wiekszy brak czasu. Moze bede na zlocie poszukiwaczy w Toruniu ale to sie jeszcze tez zobaczy.a jak by sie te wykroje znalazly to bym byl bardzo uradowwanyPozdrawiam Red alf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 16 Wrzesień 2004 Share Napisano 16 Wrzesień 2004 W kwestii czeskich, można je stosować jako ex-austria, podobne też miało wczesne SS i policja niemiecka.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 18:15 27-09-2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 16 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2004 mietek daj mi jakąś fotke na maila blank@vp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 22 Wrzesień 2004 Share Napisano 22 Wrzesień 2004 W sumie może ktos chce się wymienić. Za czeski chlebak bym chciał owijki (czy owijacze?), te długie pod kolana. Polskie oczywiście no i szyte współcześnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 9 Październik 2004 Share Napisano 9 Październik 2004 no ja ci moge uszyc owijacze dlugie ... w wymiance na jakies fajne zdjecia polskiej piechoty w polu w pelnym wyposazeniu (np. manewry) z okresu 1928-1960. Jakbys cos miał to podeslij mi skany na priv i ustalimy detale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.