Skocz do zawartości

Co się stało z tobrukiem w Warszawie?

danieloff

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś z Was wie, co się stało z bunkrem, chyba typu Tobruk", który do niedawna był u zbiegu ulic Kruczej, Mokotowskiej i Pieknej? Trwały tam prace budowlane i wydaje mi się, że bunkra już tam nie ma. Może ktoś z Was posiada jakieś informacje na temat jego obecnej lokalizacji?
Pozdr.
Daniel
Napisano
Biedny konserwator zabytków, znowu coś mu umknęło.Nawet gdy zaorzą Łazienki królewskie to tego nie zauważy.Tyle ma bidak problemów z tymi od wykrywaczy na głowie!
Napisano
Mój kolega mieszka tóż obok a intereusje sie takimi rzeczami.
Z tego co się dowiedział to bunkier został wyjęty i ma być eksponowany w jednym z warszawkich muzeuów. Byż może chodziło o muzeum Powstania Warszawskiego
Napisano
Bunkier został pocięty i przewieziony do muzeum Powstania Warszawskiego.Tam zostanie najprawdopodobniej wkopany w ziemie i będzie udostępniony zwiedzającym (oczywiście po uprzednim złożeniu)
Napisano
Tutaj jest krótka notka o tym bunkrze, niestety nie było jeszcze wtedy informacji o jego dalszych losach, jeżeli rzeczywiście przenieśli go do Muzeum to bardzo dobrze.
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34888,2217609.html
Pzdr
Bodziu
Napisano
No cóż mieszkam też niedaleko (Hoża) i nawet nie zdawałem sobie sprawy, że w okolicy takie ciekawostki i inni fascynaci".
Pozdrawiam sąsiadów
Robert
Napisano
Nooo teraz to wszystko wiadomo.W nowym prawie jest tak, że jak znajdę u siebie na podwórku zabytek to go wykopią i zabiorą na mój koszt,ale gdy się buduje biurowiec za ileś tam milionów to trzeba zabytek rozwalić bo czas nagli,a na dźwig nie ma kilku tysięcy bo akurat tyle by zabrakło na skórzany fotel prezesa,a na taką sytuację nie można pozwolić,bo na jakim by biedak siedział? na bujanym?!!! Chyba Bóg czuwa ostatnio nad zabytkami,bo się zrobiło głośno i nie mogli za bardzo zgruzować tego po cichu.
Napisano
Witam
Ale czy na pewno znalazł się już w muzeum Powstania Warszawskiego ? Czy aby nie zniknął w tak cudowny sposób jak inne zabytki.
Pozdrawiam
Napisano
Wielkie dzięki za wszystkie informacje - ja nie mieszkam w okolicy, ale za to pracuję na Hożej - pozdrawiam wszystkich fascynatów z okolicy:-) No i mam nadzieję zobaczyć bunkier na ekspozycji.
Daniel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie