ZOCIK Napisano 13 Sierpień 2004 Autor Napisano 13 Sierpień 2004 witam!dziś podali w teleexpresie że dotarto do archiwów Luftwafe i okazuje się, że to nie na Weserplatte ale w Wieluniu rozpoczęła się II W.Ś. Samoloty armii niemieckiej pierwsze bomby na Polskę zrzuciły o 4.40 właśnie na Wieluń. Przyznam się, że pirwszy raz o tym słyszę. Czy takie informacje dotarły wcześniej do Was? Pozdr Zocik
ms Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 i teraz szlag trafil wszystkie opracowania, wywody i tezy.Trzeba bedzie IPNowych chlopcow postawić w stan intensywnego wzruszenia w wywodach telewizyjnych by te zdarzenia sledztwem nakryli bo kto wie jaki diabel sie za tym czaic jeszcze moze.Polak wnikliwy, nie da sobie tak od 5 minut zagrabic i grabiezcy darowac, co to to nie.Niech wiedza ze w tworzonym rachunku z sumą juz nie polskich naszych zlociszy milowanych jeno dutkowych dolarach ich silnie porachujemy dokladnie wszystko ujmując:-)dla narodowcow z oparciem nad przepascią: spokojnie, lato w pelni.
Gość Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 W ksiazce Michaela J.H.Taylora pt.Samoloty mysliwskie i bombowe 2 wojny swiatowej",autor w rozdzialept.Uwertura do Blitzkriegu" pisze tak II wojna swiatowa rozpoczela sie 1 wrzesnia 1939 roku okolo godziny 4.30 atakiem klucza bombowcow Junkers JU-87B-1 ze skladu Stukageschwader 1(1 pulk lotniczego bezposredniego wsparcia) na most kolejowy na Wisle w TCZEWIE.Niemcom zalezalo na zniszczeniu sieci minowej,aby uniemozliwic Polakom wysadzenie tego waznego obiektu.Znaczenie celu bylo na tyle duze ze wkrotce nastapilo kolejne bombardowanie przez Dorniery DO-17 z III/KG 3".No to Panowie to chyba caly kwadrans wczesniej niz na Westerplatte i 10 minut wczesniej niz w Wieluniu.
beaviso Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 Tak. O Tczewie i Wieluniu słyszałem już nieraz.Natomiast - gwoli ścisłości - na Westerplatte wojna rozpoczęła się o 0448.
Forteca Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 Ciekawe, czy za rok obchody będą w Tczewie ??Mnie osobiście wzruszył ostrzeliwujący (w relacji teleekspresu, w materiale i słowami prezentera) Westerplatte krążownik... To dopiero rewelacyjne odkrycie !!
Etam Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 O Tczewie i ja słyszałem,nawet kilka razy robiłem rekonesans tego mostu.Piękny mostek,piękny.Nie chodzi mioczywiście o most na trsie z Malborka na Starogard Gdański.Pozdrawiam Etam.
zelig Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 To Teleexpress wreszcie dojechał do tych archiwów? Niezłe, bo kilku (nasto) letnie opóźnienie. Stan naszych kolei pozostawia jeszcze wiele do życzenia...
jaca2003 Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 A ja powiem tak : Pierwsze strzały padły na Westerplatte. I niech tak pozostanie.pozdrawiam
kudlaty Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 WitamZ tym Wieluniem to raczej prawda bombardowania dokonał: Kampfgeschwader 4 General Wever" stacjonujący wtedy na lotnisku w Oleśnicy (30 km na wschód od Wrocławia; 25.8.39 - 22.9.39 Oels") i wyposazona w samoloty He 111P. Pozdrawiam Mateusz
kloki Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 Witam.Niedawno właśnie czytając watek o Westerplatte przypomniała mi się historia, którą opowiedział starszy mieszkaniec i przewodnik podczas przejazdu autokarem przez Wieluń. Twierdził, że pierwsze bomby spadły właśnie na to miasto. Teraz po kilku latach historia się przypomniała i potwierdziła. Przynajmniej jedna zagadka się rozwikłała. Też oglądałem wiadomości ;)
Leuthen Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 Kolejny raz TVP Amerykę odkrywa... O Wieluniu była już mowa daaaawno (w samym Wieluniu od wielu lat panuje pogląd, że to właśnie od bombardowania ich miasta zaczęła się II wojna światowa - wiem o tym, bo mam znajomą pochodzącą z Wielunia :-) ). Z Tczewem słyszałem wersję, że nalot był bodajże o 4.37, tj. 3 minuty przed tym, jak pierwsze bomby spadły na Wieluń. Natomiast absolutnie nie zgadzam się z Kudlatym, jeśli chodzi o jednostkę i typ bombowców, które zniszczyły Wieluń. Były to nie He-111 a nurkowce Ju-87 B, nie z KG 4 a St.G 2 Immelmann" i St.G. 76, i nie startowały one z Oławy, a z lotniska Nieder Ellguth (teraz bodajże to się Gogolin nazywa). Dowód? Reprodukcja raportu z dziennika bojowego St.G. 76 z 1.09.1939 , zamieszczona w Tygodniku Powszechnym 1999, nr 36, s. 1 i 7 (tu jest ta Ameryka Teleexpresu - już 5 lat temu o Wieluniu pisali w ogólnopolskiej gazecie i reprodukowali stosowny dokument), tudzież inne informacje zawarte w tym artykule (polecam - ciekawa lektura). PozdrawiamLeuthenPS Bardzo chętnie się dowiem, skąd została zaczerpnięta ta - hmmm, nieprawdziwa - informacja o zbombardowaniu Wielunia przez KG 4
Leuthen Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 ...a IPN zajmował się tym także już wcześniej, niestety Niemcy nie byli za skorzy uznać zbombardowania miasta za zbrodnię, a dowódcy niemieccy (dowódcy St. G. 2 i St.G 76) odpowiedzialni bezpośrednio za tę tragedię juz nie żyją (jeden zginął jeszcze w czasie II wojny, drugi zmarł w 1965 r.) ---> Rzeczpospolita 1999 z 9 września (numer 211/5376), wywiad z prof. Witoldem Kuleszą. PozdrawiamLeuthen
leserek Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 nalot na wielun, a wtej samej chwili polska straz graniczna oddala strzaly kolo mostu w praszce i pod byczyna na rzece prosna, dzien wczesniej w okolicy rudnik przybyl pol. zwiad przytargali dzialo, zaminowali mosty na prosnie . pare min. przed 5,00 wysadzili mosty, ale szkopki szybko sie z tym uporaly, wtym czasie bombardowano wielun , dzialoszyn.pozdro tomek
jaca2003 Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 A ja powiem tak:Akton Zug" miała na celu uchwycenie mostów w Tczewie.O 4,20 pociąg niemiecki stanął przed mostem w Tczewie.Zostali ostrzelani przez polskich zołnierzy i zaczęli się cofac.Wtedy nadjechał pociąg pancerny ale nasi wysadzili tor.O 4,34 nadleciały trzy sztukasy i zbombardowały stacje rozdzielczą ale niecelnie.Mosty zostały wysadzone dopiero ok 6.O godz 4,30 na stacje w Chojnicach wjechał niemiecki pociąg pancerny. Jego załoga opanowała stacje wzieła kilku jeńców i ruszyła dalej. Nasi wysadzili wiadukt i niemcy zaczęli się cofać.No to nasi ustawili działko 37 mm w budynku dworca i dalej jechac z niemiaszkami jednocześnie wysadzając tor za stacją.Zrobienie pożądku trwało do 11.O północy 1 IX niemcy zaatakowali placówkę SG Śląsk w Przyszowicach tracąc kilku jeńców.To tylko kilka ze znanych mi faktów. Acha a propos Westerplatte to tam pierwszy strzał padł o 4,17.Nikt nigdy nie dojdzie gdzie rozpoczęła się wojna.To wszystko spekulacje zależne od koniunktury.Jedno jest pewne: Wojna zaczęła się w POLSCE.
Gość Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 w jakim tczewie bylo bombardowanie mostu ? byla akcja zajecia mostu poprzez grupe dywersyjn aw pociagu rejsowym berlin -krolewiec , na logike co daloby bombardowanie mostu vide ,,bitwy polskiego wrzesnia ,,
Forteca Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 Na logikę to tak jak w Holandii w 1940 - bombowce atakująć spędzają obsadę do schronów i dywersanci mają ułatwione zadanie - a jak jszcze uda im się zniszczyć wartownie itp. urządzenia obronne, to już zupełny sukces.
wachmistrz Napisano 14 Sierpień 2004 Napisano 14 Sierpień 2004 Biorąc pod uwagę, że tuż po godzinie 0300 1 września żołnierze kompanii Obrony Narodowej z Krzepic walczyli z oddziałem rozpoznawczym 4. Pz Div., to wojna zaczęła się jeszcze gdzie indziej niż w Wieluniu :) A dokładnie nad rzeką Liswarta koło m. Mokra.Na dobrą sprawę z racji spóźnienia Schleswiga w wykonaniu rozkazu ataku o godzinie 0445, to inne jednostki niemieckie realizujace ten rozkaz byly szybsze o te 3 minuty zapewne w wiekszosci miejsc na granicy polsko-niemieckiej. Ale zostańmy przy Westerplatte, bo jeszcze ktoś w Wieluniu taki piękny" pomnik z granitu jak na W-tte na rynku wybuduje, albo w tej wiosce nad Liswartą...Pozdrawiam. wachmistrz
atego Napisano 14 Sierpień 2004 Napisano 14 Sierpień 2004 a ja slyszalem ze akcja w tczewie wygladala ciut inaczej.Mianowicie do Krolewca zblizal sie pociag pancerny ktorego zadaniem bylo zajecie wezla tczewskiego oraz samego mostu.Gdy ow zostal zauwazony na jednej z wczesniejszych stacji,wykonanao telefon do Zajaczkowa z informacja ze taki sklad(zamiast towarowego)jedzie w kierunku Tczewa.Wtedy wlasnie kolejarze z Zajaczkowa przestawili zwrotnice i wyprowadzili pociag w pole".Pokrzyzowalo to troszke plany.Pociag jednak wrocil a niemcy wystrzelali obsade stacji...
Gość Napisano 15 Sierpień 2004 Napisano 15 Sierpień 2004 Atego zgadza sie ,tylko ze nie bylo to Zajaczkowo Tczewskie ale Szymankowo , i pociag nie jechal z Krolewca ale z Malborka.Do Meeser, a no chlopie bylo bombardowanie mostu (nasypu) i dworca.A celem tego bombardowania bylo zniszczenie przewodow laczacych materialy wybuchowe z nastawnia na dworcu.
Gość Napisano 16 Sierpień 2004 Napisano 16 Sierpień 2004 Starokrzepice na południowy-zachód od Krzepic: na tym kierunku Niemcy przekroczyli granicę 1 września już około godziny 3.30-3.40 celem budowy przejść na Liswarcie. Jest nawet o tym meldunek wysuniętej placówki wojskowej stacjonującej w tym rejonie.
atego Napisano 16 Sierpień 2004 Napisano 16 Sierpień 2004 do Szperacza.Jasne,oczywiscie ze masz racje.Sory za pomylke.Zajaczkowo jest przed Tczewem i nie z tej strony Wisly.A ze z Malborka,no niewiedzialem,dzieki.
czajna Napisano 10 Wrzesień 2004 Napisano 10 Wrzesień 2004 O Wieluni po raz pierwszy dowiedziałem się jakieś 3 lata temu. Reprodukcja dziennika bojowego tej eskadry co zbombardowała Wieluń, znajduje się w wieluńskim muzeum. Nieder Eltugh jednak, skąd startowały samoloty to nie Gogolin, lecz Ligota Dolna koło Strzelec Opolskich. A godzina ataku to 4.40 (tak wynika z dokumentu).
paulus76 Napisano 10 Wrzesień 2004 Napisano 10 Wrzesień 2004 do Leuthenjesli chodzi o informacje o bombardowaniu Wielunia przez KG4 z Olesnicy (a nie z Olawy), to ja tez znalazlem to na stronce http://www.olesnica.org/WalkiwOlesnicy.htm 1 września samoloty z lotniska Oleśnickiego zaatakowały bombami Polskę. Podobno celem było najbliższe miasto - śpiący jeszcze Wieluń - zginęło wówczas ok. 1000 mieszkańców. Było to kilkanaście minut wcześniej niż nastapiło uderzenie na Westerplatte."do kudlategoMateusz, poslalem Ci maila, dotarl?pozdrawiam
leserek Napisano 11 Wrzesień 2004 Napisano 11 Wrzesień 2004 wersji tyle ile opracowan naukowych ,:) . ale fakt niezmienny- wczesniej niz westerplatte.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.