grubas Napisano 23 Luty 2006 Share Napisano 23 Luty 2006 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris_kutno Napisano 24 Luty 2006 Share Napisano 24 Luty 2006 Gdzie ty fanty znajdujesz? Na perwszy rzut oka przyszło mi do głowy, że jest to lewarek. Ale napewno nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris_kutno Napisano 24 Luty 2006 Share Napisano 24 Luty 2006 Może część do ustawiania pozycji np. działa (wychylenie góra -dół) Z tego co widze to tym kółkiem sie kręciło. Czy ono na rancie jest czymś obite. Tak na szybko przypuszczam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris_kutno Napisano 24 Luty 2006 Share Napisano 24 Luty 2006 Od StuG-a raczej ta część nie jest. Coś znacznie mniejszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magnus992 Napisano 25 Luty 2006 Share Napisano 25 Luty 2006 Według mnie jest to jakiś lewar.w dzisiejszych czasach służby specjalne używają podobnych lewarów ręczhych do wyważania drzwi.Są może na nim jakieś bicia??Jeśli tak to mogłyś im pstrykąć fotke i zamiescić ja??Może wtedy dowiem sie czegoś więcej...Pozdrawiam i życze dalszych, ciekawych znalezisk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grubas Napisano 25 Luty 2006 Share Napisano 25 Luty 2006 Witam.Na pewno nie jest to lewar do wywarzania drzwi. Na pokrętle jest napis feh".Kręcąc pokrętłem powoli przesuwa się ten element z dwoma wystającymi prętami.Chcąc przesunąć go szybko należy zbliżyć do siebie te pręty i przesunąć go po prowadnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 13 Marzec 2006 Share Napisano 13 Marzec 2006 No i jak, coś nowego w temacie stuga??Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grubas Napisano 13 Marzec 2006 Share Napisano 13 Marzec 2006 Witam.Cisza i spokój.Temat zapadł chyba w sen zimowy i się jeszcze nie obudził.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris_kutno Napisano 15 Marzec 2006 Share Napisano 15 Marzec 2006 Trzeba poczekać aż pogoda troche sie poprawi i da szanse na podjęcie dalszych działań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek1991 Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 I co jak tam a czy wiesz na chociaz 50 % ze to stug ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 Jacek1991. Przecież Grubas i Kris_Kutno pisali, że zima. Do lata musisz poczekać.Pozdrawiamwars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek1991 Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 Surry nie czytałem tego a tak wogóle z kat jesteście ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 Ja z krainy piachu, czyli Mazowsza. Resztę, czyli Krisa Kutno i Grubasa masz opisaną we wcześniejszych postach. To miejscowi.Pozdr. wars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DTH Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 Ten pierwszy fant nie jest od zadnego StuGa. To cos nalezalo do 105 mm francuskiej armaty Schneidera wz 1936, uzwyanej bardzo chetnie przez Niemcow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 DTH. Dzięki za informację. Właśnie tego i ozpychacza" nie mogliśmy zidentyfikować.Bo że jeden z fantów jest że Stuha to wiemy.Pozdrawiamwars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 DTH. Jeszcze jedno! Masz może gdzieś zdjęcie tej armaty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DTH Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 Panowie, wpiszcie sobie K332(f), jak Frankreich w googlach i bedzie wsyzstko jasne:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris_kutno Napisano 20 Marzec 2006 Share Napisano 20 Marzec 2006 DTH - dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irade Napisano 20 Marzec 2006 Share Napisano 20 Marzec 2006 a czy moze ktoś z was wie coś o działaniach pierwszo wojennych w rejonie około 20 km na północny zachód od Kutna? jakieś dziesięć lat temu wykopałem tam szufelką do węgla babci:) kilkanaście łusek i kilka całych pocisków od mosina wiec moze jest tam coś więcej? jestem w temacie od niedawna ale na tyle mnie to miejsce inspiruje że chce sobie kupić wykrywke i tam polatać. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irade Napisano 20 Marzec 2006 Share Napisano 20 Marzec 2006 poza tym jest jeszcze podobno zakopany przez wujasa karabin ale ten raczej drugo wojenny który chętnie bym wyckopał no ale znanae jest tylko ogólne położenie i bez wykrywki nie da rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irade Napisano 20 Marzec 2006 Share Napisano 20 Marzec 2006 oczywiście jeśli wujas nie lał wody:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 Już się ciepło zrobiło, coś się dzieje w temacie?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 Boruta. To ma być ciepło? Nie żartuj. :)Lato, lato... wtedy będzie ciepło! :DA co się dzieje? Coś się dzieje... ;)Cierpliwości!Pozdrawiamwars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KluKlucznik Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 1. Grubas odkupię ten silniczek od Ciebie, wyremontuję i zaproszę na odpalenie. Zaproszenie dotyczy wyłącznie Ciebie, a nie bajkopisarzy w stylu Wars98, albo innych konfabulantów od wypełniania kwitów, którzy legalnie w świetle prawa, niby wszystko mogą.2. Wybacz, ale jak czytam dalej o wydobywaniu Stuga, to jakoś trudno mi znaleźć choćby cień szacunku dla takich kolesi (jak wyżej), ich naiwnego entuzjazmu i nierealności kosztów jakie wiążą się z restauracją.Chłopcy robią dużo zamieszania w środowisku kolekcjonerów. Zawiadamiają organy i służby mając jedynie strzępy informacji o tym co faktycznie było wydobywane i na jakich zasadach (vide Ford). Niestety w Polsce funkcjonuje fatalny dla muzealnictwa system prawny, którego zmiana wydaje się nie nastąpi. Muzea nie mają kasy na bieżące funkcjonowanie, nie mówiąc już o nowych zakupach. Muzea nie mają również faktycznych możliwości restauracji, a te które próbują coś robić zwykle kończą prace o godz. 16. Spróbuj dodzwonić się do jakiegokolwiek konserwatora-muzealnika po 16! Praktycznie nie istnieje rynek muzealników prywatnych, ponieważ po pierwsze kasa, po drugie kasa, a po trzecie rejestr zabytków, podobny do tego dla nieruchomości. Wpisanie czegokolwiek jest łatwe, ale obowiązki nałożone przez ustawę o ochronie zabytków po wpisaniu, to już tylko kasa i same problemy. Praktycznie nie możesz po wpisaniu śrubki wymienić bez pisma i zgody konserwatora. Taki wars zaraz napisze, że to dobrze. Ale zastanów się jak wymienisz panewki w silniku tego „potwora”, którego chcesz wyciągnąć. A zanim zaczniesz się zastanawiać to podjedź do „któregoś” z „większych” prywatnych muzealników i zobacz jak to wygląda w praktyce. Albo lepiej spróbuj wyciągnąć terenowego Land Rovera z bagna w którym się utopił, to może zdasz sobie sprawę co to znaczy wyciągnąć z ziemi postrzelonego Stuga ważącego 20-30 razy tyle.A teraz chyba najważniejsze, Polskie prawo traktuje zabytki militarne „tak samo” jak wszystkie inne np. boratynki, czy sprzączki od pasków, zawłaszczając je wyłącznie dla Skarbu Państwa. I nie działa tu zasada, superficio solo cedit… (do kogo należy grunt, do tego należy nagruncie to moje tłumaczenie), kiedyś działająca tak w górę jak i w dół, a od 1945 r. pogruchotana dekretami nacjonalizacyjno-komunalizacyjnymi.Daj sobie teraz spokój z wyciąganiem czegokolwiek, nawet jak to wyciągniesz to będziesz musiał oddać to do muzeum, a tam to po prostu zgnije. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 Buhaha...KluKlucznik. Bzdury i jeszcze raz bzdury piszesz!Po pierwsze, nie znasz prawa przedwojennego w zakresie znalezisk (prawa naszych byłych zaborców - kilku - gdybyś nie wiedział). Znaleziska tylko w wyjątkowych sytuacjach stawały się własnością znalazcy i to nie w całości(!), a jedynie w jego części! Reszta przypadała komu innemu - właścicielowi gruntu lub Skarbowi Państwa. Po drugie, nie wiesz nic o naszych poczynaniach. Tak się składa, że procedury zostały uruchomione. A Grubas bierze w nich czynny udział. Ma wgląd w nasze poczynania i może zaświadczyć, że wszystko odbywa się zgodnie z literą prawa.A o środki na remont to niech Ciebie głowa nie boli! To nie Twój problem. :]Po trzecie. To co piszesz świadczy dobitnie, że nie znasz obowiązującego prawa. Jako prawnik mam o nim pewne pojęcie, więc łatwo się mogę zorientować czy się na tym znasz, czy nie... A się nie znasz! I tyle.Pozdrawiamwars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.