Moose Napisano 14 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 14 Lipiec 2004 Koledzy !!Ogłaszam mini-konkurs - spolonizujmy wyraz reenacting. Łamią się na nim języki i mało kto potrafi powiedzieć je poprawnie. A na dodatek łatwo to z cateringiem i marketingiem pomylić ;-)PozdrawiamAdamwww.7abteilung.prv.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grechu Napisano 14 Lipiec 2004 Share Napisano 14 Lipiec 2004 Uważam, że nie ma tu czego polonizować. Mamy bardzo piękny polski zwrot: rekonstrukcja historyczna. I co najważniejsze w pełni on oddaje sens tego co robimy.Pozdrawiam Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Lipiec 2004 Share Napisano 14 Lipiec 2004 Zdecydowanie rekonstrukcja historyczna, tym bardziej, że wiele grup ma już ten zwrot w swojej nazwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 14 Lipiec 2004 Share Napisano 14 Lipiec 2004 Zwrot ekonstrukcja historyczna" jest raczej niefortunny bo laikowi odrazu przywodzi na myśl renowację zabytków. Chyba nie da się bezpopśrednio przetłumaczyć słowa eeancting", ale ja bardzo lubię określenie żywa historia".Trzeba to tylko jakoś ubrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 14 Lipiec 2004 Share Napisano 14 Lipiec 2004 Rekonstrukcja historyczna - najlepsze określenie. Dostatecznie ogólne o bardzo konkretnej dziedzinie. Tyle że mało znane.Żywa historia - historia jest ani żywa , ani martwa. To przeszłośc. A my jesteśmy teraźniejsi. Oj cos pan jest niefortunny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cavalry Ranger Napisano 14 Lipiec 2004 Share Napisano 14 Lipiec 2004 Sformuowanie żywa historia", żyjąca historia" lub ożywiona historia" jest zaczerpnięte z angielskiego living history", gdzie ten zwrot jest równie popularny jak eenacting". Różne tłumaczenia wynikaja po prostu z kwiecistości polskiego języka. Tam działają Living History Groups" jak i Reenacting Groups" i jest to jedno i to samo. I bardzo piękne hasło przyświeca tym wszystkim grupom: Living history is understanding history" (Ożywiona historia to zrozumiała historia" - to tłumaczenie dla kolegi Akagiego, który stara się być bardziej polski od profesora Miodka). Oj cos pan, panie akagi, jest niefortunny. A po drugie zwrot ekonstrukcja historyczna" już tak się chyba utarł, że komu trzeba nie kojarzy się z renowacją... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ursus Napisano 14 Lipiec 2004 Share Napisano 14 Lipiec 2004 I juz się kutfa bluzgają...Reenacting to odgrywanie.Myśle, że dbając o zachowanie czystosci ojczystego jezyka w naszym gronie spokojnie możemy używać nazwy rekonstrukcja historyczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieczarka Napisano 14 Lipiec 2004 Share Napisano 14 Lipiec 2004 Łosiu, ale dlaczego mamy coś spolonizować" jeżeli mamy własną nazwę na ten ruch. Popieram Grecha, Mecenasa I Akagiego - Rekonstrukcja Historyczna. Polsmol meble to można poddać renowacji i jeżeli komuś będzie się myliło to wyslemy Go do Darka z Płocka, który jedocześnie bawi się zawodowo w renowację (swoją drogą pikni to robi)a hibbistycznie w rekonstrukcję w ramach PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 14 Lipiec 2004 Share Napisano 14 Lipiec 2004 Misiu drogi, sformułowanie żywa historia" słyszałem już dawno, dawno temu, jak nikt w Polsce jeszcze nie słyszał o grupach rekonstrukcyjnych( czyli 20 lat temu) . I dotyczy wszystkiego, poczynając od odtwarzających zamki na piasku, przez legiony rzymskie na lekcjach żywej historii, cokolwiek by to miało znaczyć, kończąc.Dorabianie teorii , że wywodzi sie od angielskich naz niektórych zachodnich grup, które byłeś, w zgodzie zresztą ze stane faktycznym, łaskaw przytoczyć jest pierd... kotka za pomoca młotka" czyli idiotyczne.Sformułowanie powstało dawno temu w naszym jeżyku, i zupełnie niezależnie takie sformułowanie powstało w języku angielski, chciaż niekoniecznie musiały oba te fakty mieć jakikoliwek związek z tym czym my sie zajmujemy.aha, uprzejmie dziekuję za porównanie mnie do tak inteligentnego i wykształconego człowieka jak prof. Miodek. Szaleni mi ono pochlebia, ale uważam że nie zasłużyłem. Bo znajomością języka mu nie dorównam, takoż samo jak i ty , Rangersie.papa.a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moose Napisano 14 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 14 Lipiec 2004 Bocian, kasuj posta !!Nie chodziło mi o to, żeby się tu ludzie wzajemnie błockiem obrzucali, tylko o to, by ktoś wreszcie znalazł odpowiednie słowo do zastąpienia językołamacza jakim jest reenacting :)PozdrawiamŁoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 15 Lipiec 2004 Share Napisano 15 Lipiec 2004 Może, jak się ruch spopularyzuje w mediach to ludziom ekonstrukcja historyczna" przestanie się kojarzyć z odbudową Pałacu Saskiego albo renowacją mebli. Zapewne słowo eeancting" też nie odrazu kojarzono z odwatrzaniem historycznych formacji wojskowych.W jednym akagi napewno nie miał racji. Reeancting powstał na zachodzie znacznie wcześniej niż w Polsce (jakieś 30 lat). Nie jestem w stanie podać dat, ale napweno nie powstawały równocześnie :-P Krytykowanie zrotu living history" który najpełniej oddaje istotę tego co robimy i porównywanie do budowy zamków z piasku jest poprostu żałosne. Trudno znaleźć lepsze określenie takiej postawy.Zwrot może się nie podobać, ale nie próbujmy wmawiać, że Gorege W. Bush jest murzynem ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cavalry Ranger Napisano 15 Lipiec 2004 Share Napisano 15 Lipiec 2004 Jacku, miałem coś napisane, ale wykasowałem to, bo dalsza nasza dysputa nie ma po prostu sensu... Niech koledzy sami się wypowiedzą, czy zwrot żywa historia", czy jak ja to nazywam ożywiona historia", bardziej Wam się kojarzy z tym co robimy, czy z zamkami na piasku... Moim skromnym zdaniem w środowisku sam zwrot się już przyjął tak samo jak ekonstrukcja historyczna", i nic na to się nie poradzi. pozdrawiam, Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 15 Lipiec 2004 Share Napisano 15 Lipiec 2004 Typowa dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Nie ma ważniejszych problemów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 15 Lipiec 2004 Share Napisano 15 Lipiec 2004 Naszczęście nie ma :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moose Napisano 15 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2004 Post miał być satyryczny, wyszedł histeryczny... :-)Oczekiwałem propozycji w stylu odtwarzacz", ienaktor", żywy historyk" :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ursus Napisano 15 Lipiec 2004 Share Napisano 15 Lipiec 2004 Właśnie - forma osobowa to też pole do popisu. Mnie podoba się odtwarzacz ;)))))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cavalry Ranger Napisano 15 Lipiec 2004 Share Napisano 15 Lipiec 2004 Sorry Jazłowiak, ale to Twój koleżka ptyś malinowy wymachuje szabelką, czepia się wszystkiego i wyzywa od idiotów. Temat jest rzeczywiście banalny, ale i tu można pouczać ciemniaków" i wyśmiewać wszystkich jak leci... Typowo polskie. Uważam że polsmol ma raję i poparłem go swoim postem, po to chyba jest to tak zwane forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moose Napisano 15 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2004 BOCIAN TNIJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ludzie, wyluzujcie orzecha :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 15 Lipiec 2004 Share Napisano 15 Lipiec 2004 Haaaaaaaaloooooooo!Czy tu biją jak ktos ma odmienne zdanie???????Chyba tak.......Uciekać, ucieeeeeeeeeeeeeeeeeeekać..........Ptyś Malinowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cavalry Ranger Napisano 16 Lipiec 2004 Share Napisano 16 Lipiec 2004 Bez komentarza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schrek2 Napisano 16 Lipiec 2004 Share Napisano 16 Lipiec 2004 Ranger wyluzuj orzecha bo cie zyła strzeli i co bedzie :-Pu na w Wielkopolsce uzywmy okreslenia Rekonstrukcja historyczna ale czxasmi sie podpiermay okresleniem zywa historia i jest kurna dobrze i nikt sie nie czepia wiec panoweeeeeeee luzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzŁosiu wykazujesz czeskie poczucie humoru :-PSchrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cavalry Ranger Napisano 16 Lipiec 2004 Share Napisano 16 Lipiec 2004 Jakiego orzecha? Co wy z tymi orzechami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 16 Lipiec 2004 Share Napisano 16 Lipiec 2004 No i co ja mam teraz zrobic? Przeciez nie skasuje ciekawego watku. Tylko dysputa poszla w zla strone :(Moge usunac z tego watku wszelkie posty nie na temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moose Napisano 17 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2004 Schreku, mówiłem Ci, że w poprzednim wcieleniu byłem Czechem... teraz to wyłazi.Nashledanou Vsetkim. :-)Łoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majros Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 Po przeczytaniu tych wszystykich wesołych postów powinno się nazywać Rekonstrukcja Histeryczna.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.