Skocz do zawartości

Niewybuch!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!! Wczoraj na wykopkach trafiłem dzawą śmieć" nie wiedziałem co z tym fantem" zrobić szukałem pewnej kasy armijnej:-D Frycka II z czasów wojen śląskich Prusko-Austryjackich. Dziś Niedziela pojechaliśmy tam z kumplem i jedyna decyzja to wezwać saperów???? Tak też zrobiliśmy dzwonimy do jednostki w Brzegu bo tam jest najbliższy Patrol Saperski???? Oficer dyżurny niestety odsyła nas do Policji lub straży pożarnej???? W tym momencie mamy wiele obaw?????... Co będzie jak się nas przyczepią jak to znależliśmy? czego szukaliśmy? po co? na co? itp.itd.
OK. Podejmujemy decyzję dzwonimy na 112. odbiera dyżurny komendy powiatowej policji w Brzegu. Po 20 min. na miejscu jest dzielnicowy tego rejonu. Idziemy polną drogą jeszcze ok 500m na miejsce. Informacja zostaje przekazana do jednostki wojskowej gdzie szykują sie saperzy????!!!!???? Czekamy razem z o dziwo sympatycznym policjantem na przybycie saperów... czekamy czekamy aż wreście po 2 godzinach patrol saperski przybywa! Najpierw trochę papierków do podpisania a potem nasz niewuybuch chyba 82mm tak stwierdził saper trafia do tarpana. Trochę gościu( saper) się wkur... bo mówił że nie mamy co robic tylko w niedzielę... ale już pużniej było OK. Tak więc nie bujcie sie wzywać saperów czy policji ale pamietajcie tylko nie w niedzielę:D:D:D! Gorzej by było jak niewybuch dostał by się w niepowołane ręce i mogło by dojść do tragedi!!! 50 metrów dalej chodził po dzikim wysypisku złomiarz!!!!????Pozdrawiam.!!!

P.S. Napiszcie o swoich przygodach z policją, saperami i niewybuchami, może ktoś miał mniej szczęścia???

Pożyjemy zobaczymy:)Ja z kumplem zrobiliśmy tak, ktoś inny bierze to gówno i piłuje w piwnicy;( ktoś inny zostawia na wierzchu bo się boi zakopać... wybór należy do ciebie i twojego sumienia co z tym dalej będzie.

Ludzieeee!!! Za zgłoszenie niewypału nikt nikogo nie skrzywdzi. Oczywiście są ludzie i ludziska. Jeżeli macie obawy, to zgłaszajcie jako uryści". Co innego to domowe muzea". Jak mieszkasz na odludziu w swoim domku to twoja sprawa co ci niewypał upier..i. Natomiast arsenał w bloku (piwnica) to potencjalne zagrożenie dla kilkudziesięciu osób. Przypomnijcie sobie Retkinię.

ja trafiłem kiedyś na czaszkę używaną na zwykłej wycieczce turystycznej bez jakiegokolwiek sprzętu, po prostu zobaczyłem że leży sobie w świeżo wykopanym rowie na terenie rezerwatu cmentarzyska kurchanowego, ponieważ szczątki ludzkie przynajmniej w moim mniemaniu nie moga sobie ot tak leżeć jak puszka po piwie postanowiłem znalezisko zgłosić komuś kto zrobi z tym porządek, udałem sie do muzeum lecz to było juz zamknięte, no to na policje, i straciłem kilka godzin na tłumaczenie jakims jełopom co to jest cmentarzysko kurchanowe itd, a oni tylko podejżliwie pytali mnie a co ja tam w ogóle robiłem, wróciłem do chałupy w srodku nocy, pies z kulawą nogą nie powiedział mi nawet dziękuje, tak że następnym razem juz na pewno nic nie zgłosze na policje

Ogulnie policja zachowała się spoko szybko się zainteresowała naszym znaleziskiem i nawet za dużo nie pytali co robimy w środku lasu i jak to zostało znalezione. Za to bardzo wkurzyła mnie postawa dowudcy patrolu saperskiego który do nas wyskoczył z pretensjami że w końcu jest niedziela i żeby takie sprawy zgłaszać w tygodniu!!!!!!!!! To za co temu pacanowi płacą w końcu miał dyżur to jest jego praca!! Nawiązując do tego czy zgłaszać czy nie uwarzam to za patriotyczny obowiązek karzdego Polaka! Może to zabrzmiało troche archaicznie ale dzięki nam eksploratorom likwiduje sie znaczne ilości rdzawej śmierci a,ilu tragediom w ten sposób zapobiegamy.Czuje się POLAKIEM więc zgłaszam.

Musisz wiedzieć że niekardzy nieodpowiedzialny ma wykrywkę i sobie znajdzie to cholerstwo.......... przecież to było w ziemi w srodku lasu ..... komu to mogło zagrozić .... tylko tym co mają wykrywacz ... a mu wiemy i ryzykujemy ...... POZDRO

he he prawdę mówiąc mój kolega który kopie , to jeszcze nigdy nie zdarzyło mu sie nie wykopać niewypału, a więc zgłoszeń byłoby kilkanascie tysiecy tygodniwo, i sperów też trzeba zrozumieć bo to niedziela była a tu jechac po jedno takie, he he

Niewypały i niewybuchy należy bezwzględnie zgłaszać odpowiednim służbom. Kraj należy oczyszczać. Niestety nikt nie robi tego systematycznie i na koszt państwa, jak robi się w byłej DDR.
Pomyślcie lepiej, jak wykorzystać propagandowo pożyteczną dla społeczeństwa pracę grzebiących w ziemi i uzyskać ustawowe korzyści dla poszukiwaczy.

Witam wielokrotnie trafiałem na rozrywkowe fanty , naprzykład w Ciborzu wykopałem 2 miny przeciwpiechotne (skaczące) .Na szczęście były bez zapalników , po ocenie sytuacji wraz z kumplem postanowiliśmy zakopać je spowrotem .Wolę unokać spotkań z Policją ,a szczeże mówiąc mam donich uprzedzenie i wolę sobie zaoszczędzić kłopotów.Pozdrawiam Bolszewik.

Kategorycznie trzeba zgłaszać takie rzeczy. Potem jak rozerwie kogoś to nie wiem, czy kolega będzie sobie tłumaczył, że kłopotów wolał nie mieć. Ja zawsze coś takiego ukrywam gałęziami, a potem idę na posterunek i mówie, ze znalazłem w czasie spaceru- widocznie ktoś nieodpowiedzialny wykopał i zostawił, itd...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie