steell Napisano 10 Listopad 2008 Share Napisano 10 Listopad 2008 kiedyś zamieściłem skan mapki tego rowu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 10 Listopad 2008 Share Napisano 10 Listopad 2008 sory chodziło o zdjęcie lotnicze mapka jest kolegi profosa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tboniasty Napisano 10 Listopad 2008 Share Napisano 10 Listopad 2008 profos, jesteś może w posiadaniu skanu jakiejś mapki, gdzie pokazane jest którędy dokładnie przebiegał zewnętrzny pierścień Festung Oppeln w okolicach Groszowice - Falmirowice - Dąbrowice - Daniec?Widziałem takie foto w pdf'ie zawierającym książkę Tomczyka jednak jego jakość jest mizerna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 10 Listopad 2008 Share Napisano 10 Listopad 2008 Steel, właśnie ten rów ciągnie się przez cały las aż do jego wschodniego skraju. Byłeś może w tym miejscu? Ciekawi mnie w jakim jest stanie.Tboniasty, nie mam takiej mapki. Ale wiem o jakie foto z książki Ci chodzi. Rzeczywiście, jakość jego jest słabiutka. Kiedyś bawiłem się w powiększanie tego zdjęcia i porównywałem jego przebieg ze współczesną mapą, ale i tak otrzymałem mało dokładne dane. A przebiegał on tak (wg Tomczyka): ...pierścień przebiegał od południowo-wschodniego rogu Jeziora Turawskiego (na wschód od rzeki Małej Panwii) przez Ozimek, skręcał na południe, a po przekroczeniu Małej Panwii przez wschodni skraj Dańca, zachodni skraj Raszowej, nieco na południe od skrzyżowania dróg Opole - Strzelce Opolskie - Raszowa - Tarnów Opolski w ogólnym kierunku zachodnim przez północny skraj Grotowic..."Kiedyś łaziłem po tym terenie szukając śladów tego pasa umocnień. Znalazłem jedynie okopy przy skrzyżowaniu Opole - Strzelce Opolskie - Raszowa - Tarnów Opolski (niestety, puste). Jeżeli masz zamiar wybrać się w teren szukać śladów tych umocnień, to nie zapominaj, że były to umocnienia drewniano - ziemne i być może niewiele już po nich zostało. No i ta pozycja nie była całkowicie ukończona. Wojskiem też chyba nie była obsadzona bo obiecane trzy dywizje Wehrmachtu potrzebne do jej obsadzenia nie dotarły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tboniasty Napisano 10 Listopad 2008 Share Napisano 10 Listopad 2008 Profos, dziękuję za informację. Oprócz wielkiego dołu, który był wcześniej naniesiony na messtischblatt'ach faktycznie był tam cały system okopów - bawiłem się tam z 20 lat temu ;) Jutro się tam wybiorę i naniosę ślad z gps'a na mapkę by upewnić się, że mówimy o tym samym miejscu.Co do książki Tomczyka to podobno w Krapkowicach w bibliotece jest egzemplarz, tylko jakoś nie mogę się zebrać by tam dotrzeć, by dokonać ew. skopiowania mapki do postaci cyfrowej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dama666 Napisano 11 Styczeń 2009 Share Napisano 11 Styczeń 2009 foto z zawadzkiego parz drodze na koszwice--- co to jest ma ktos pojecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakal88 Napisano 4 Marzec 2009 Share Napisano 4 Marzec 2009 Widze ,że cos tak ucihło na forum to dodam cos od siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakal88 Napisano 4 Marzec 2009 Share Napisano 4 Marzec 2009 i w srodku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakal88 Napisano 4 Marzec 2009 Share Napisano 4 Marzec 2009 i jeszcze jeden Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakal88 Napisano 4 Marzec 2009 Share Napisano 4 Marzec 2009 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakal88 Napisano 4 Marzec 2009 Share Napisano 4 Marzec 2009 i następny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakal88 Napisano 4 Marzec 2009 Share Napisano 4 Marzec 2009 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
75 4B Napisano 4 Marzec 2009 Share Napisano 4 Marzec 2009 A to to juz Krasiejów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakal88 Napisano 4 Marzec 2009 Share Napisano 4 Marzec 2009 tak ale tylko 2 pierwsze zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakal88 Napisano 6 Marzec 2009 Share Napisano 6 Marzec 2009 a oto i kawałek rowu przeciwpancernego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakal88 Napisano 6 Marzec 2009 Share Napisano 6 Marzec 2009 i jeszcze cos takiego całe pod ziemią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakal88 Napisano 6 Marzec 2009 Share Napisano 6 Marzec 2009 a tak jest wewnątrz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 7 Marzec 2009 Share Napisano 7 Marzec 2009 Szakal, te bunkierki znajdują się nie w Krasiejowie, ale nad Małą Panwią przed miejscowością Zawadzkie jadąc od Opola:http://img.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum23/p9030045.jpghttp://img.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum23/zdjecia_004.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakal88 Napisano 7 Marzec 2009 Share Napisano 7 Marzec 2009 profos tak te są z Zawackiego a ten schron na pierwszyh fotah jest z Krasiejowa za starą szkołąSzakal88 nie z Zawackiego ale z ZawaDZkiego nie na pierwszyh ale na pierwszyCH nie na fotah ale na fotaCHSą różne programy pozwalające na wklejenie poprawnego ortograficznie tekstu na forum - szczególnie Ci któryś polecam.GrzebiuszkaPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 00:38 11-03-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
75 4B Napisano 7 Marzec 2009 Share Napisano 7 Marzec 2009 a jak wyglada budowa fabryki na terenie starej Chemische" w Kolonowskiem? Wykopali juz cos? chodzi mi o tunel biegnacy od bloku przy drodze na Ozimek do stacji pkp.75 4B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobrasaper Napisano 7 Marzec 2009 Share Napisano 7 Marzec 2009 Ja nic otym niewiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakal88 Napisano 7 Marzec 2009 Share Napisano 7 Marzec 2009 Byłem tam pare razy i nic niewidziałem operator koparki tez o niczym niemówił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
75 4B Napisano 7 Marzec 2009 Share Napisano 7 Marzec 2009 kto wie, moze po tylu latach to wszystko sie juz dawno zawalilo. zasypane wejscia sa po lewej stronie bloku, zdjecie wejscia jest w tym watku jako ostatnie z obiektow przy stacji pkp fosowskie.jak macie blizej to mozna by bylo podpytac, ja bede w okolicy dopiero w kwietniu. z opowiesci wiem ze po wojnie bylo tam swiatlo, mozna bylo plywac jak to mowili w ali". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakal88 Napisano 8 Marzec 2009 Share Napisano 8 Marzec 2009 i jeszcze jeden szkoda,że w takim stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobrasaper Napisano 10 Marzec 2009 Share Napisano 10 Marzec 2009 faktycznie stan straszny i te smieci dookoła nic dodac nic ująć:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.