Skocz do zawartości

Falsy

woyta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kopijnik czy o srebrzonych kopiejkach mówiąc miałeś coś takiego jak ta 10 na myśli? Po przemyciu płynem do srebra to co srebrzone ładnie błyszczy i nie jest wytarte ale gdzie zeszło to trochę na cynk wygląda...

• Odpowiedzi 255
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Coś przebarwiło fotkę na brązowo, ale w rzeczywistości sine jak cynk przetarcia (np GG groszówki).Nie mam programu żeby poprawić... Na magnes nie reaguje i w 99,9% z epoki;)
Napisano

Witam,

Wczoraj znalazłem taka monetkę. Z tego, co udało mi się dowiedzieć to jest to 10zł z 1933r tzw. Głowa kobiety". Jak widać jej stan pozostawia wiele do życzenia, podejrzewam że to fals. Jednakże tam gdzie powinien być znak menniczy majaczy jakiś znaczek, niestety stan monety uniemożliwia jednoznaczne stwierdzenie. Podejrzewam, że jest to fals, ale proszę o opinie ekspertów oraz o poradę jak oczyscić to biedactwo ;)

Pozdrawiam

Napisano

witam
To dzisiejsze trafienia, destrukt falsa 20 groszówki (oczywiście po lewej), w tej samej technice i z tego samego materiału mam jeszcze 1zł 1929 (z tego samego miejsca zresztą przyniesioną). Wrzucę fotkę tej złotówki w wolnej chwili, pozdrawiam!!!!

• 2 months later...
Napisano
raczej z epoki lub ciut później...
z okresu występowania wytartych piątek"

teraz mało prawdopodobne by ktoś się połakomił...

współczesny - fals piątki masz wyżej" w wątku...
Napisano
Krank zobacz mojego wróbla bardzo podobna technika wykonania i materiał, ale Twój trochę gorzej podrobiony"- albo inna stajnia albo poszli na ilość nie jakość... Trudno ocenić... ale po moim wydaje się że z epoki... Tak organoleptycznie...
Napisano
no to ja też mam falsa. Monetka była srebrna, wyczyściłem ją bo srebro zaśniedziało, a op czyszczeniu srebro zeszło i pokazał się sam czarno-podobny metal.
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie