HUBERTUS 1656 Napisano 18 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2004 Macie jakieś fotki niemieckich zapór p-piechotnych,oraz p-panc(potykaczy,świńskich ogonów,słupków na drut kolczasty,jeży p-panc)?Czy zdażyło się wam odkopać coś takiego podczas wypraw z piszczałką? Lub wiecie gdzie coś takiego można obejrzeć.Pozdrawiam Hubert. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 18 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2004 Naprawde nikt nic nie wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 18 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2004 Naprawde nikt nic nie wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gross Born Napisano 18 Czerwiec 2004 Share Napisano 18 Czerwiec 2004 Polecaqm MRU tam jest tego pełno,pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
necroskop Napisano 18 Czerwiec 2004 Share Napisano 18 Czerwiec 2004 Witam.Betonowa zapora p/panc ryglujaca doge.pozdrawiamMarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
necroskop Napisano 18 Czerwiec 2004 Share Napisano 18 Czerwiec 2004 Wszystkim dobrze znany słupek p/piechotny. Ten akurat z Oderstellung Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
necroskop Napisano 18 Czerwiec 2004 Share Napisano 18 Czerwiec 2004 A tu mamy potykacz ze świńskim ogonkiem, czubek zaostrzony. Ten równiez pochodzi z Oderstellung a usytuowany jest na stropodachu schronu biernego.Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 18 Czerwiec 2004 Share Napisano 18 Czerwiec 2004 A takie świńskie ogonki" z pozostałością drutu kolczastego można napotkać na płw. helskim. Te na zdjęciu są w rejonie baterii Flak (schron dalmierza w tle) blisko zbiorników paliwowych MW.Alkali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 18 Czerwiec 2004 Share Napisano 18 Czerwiec 2004 Jeśli interesują Cię schematy tych obiektów, to mam je w Bildheft Neuzeitlicher Stellungsbau" - książce z epoki". Mogę coś ew. sfotografować i tu powrzucać.(o książce: http://www.merriam-press.com/mrl_0150/mrl_0142.htm ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darula Napisano 19 Czerwiec 2004 Share Napisano 19 Czerwiec 2004 Zobacz tu http://149.156.142.12/fortykrakow/inne/i3.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 19 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2004 Serdeczne dzięki,może uda mi się stworzyć własny pas zapór :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 19 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2004 Zelig możesz podać krótkie streszczenie zawartości,taki mały spis treści,bardzo mnie zainteresowała ta książka.Pozdrawiam Hubert. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 19 Czerwiec 2004 Share Napisano 19 Czerwiec 2004 :) Właśnie dlatego podałem ten link do reprintu, bo tam masz spis zawartości...... Generalnie książka jest podręcznikiem/katalogiem budowy wszelkiego rodzaju umocnień polowych. Zawiera ponad 300 różnych tego typu dupereli (np. naliczyłem 7 różnych systemów zasiekowania", jest dużo patentów na schrony dla MG, dużo przeciwczołgostwa", okopy, ziemianki, stan. artylerii, ringstandy... itd., itp.)Przykładowo pstryknąłem stronę z umocnieniem ppanc zbudowanym z szyn. >>> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 19 Czerwiec 2004 Share Napisano 19 Czerwiec 2004 ... albo cuś takiego >>> (też ppanc) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 19 Czerwiec 2004 Share Napisano 19 Czerwiec 2004 fragment (powszechnie znanego i lubianego) cusia ppanc z betonu >>>> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 19 Czerwiec 2004 Share Napisano 19 Czerwiec 2004 a to na wypadek gdyby ktoś chciał sobie zrobić w ogródku zamiast grilla prawidłowe stanowisko Nebelwerfera 28/32 >>>(itd. itp.) (pozdr.) (przepraszam jeśli kogoś dotknąłem do żywego tą wypowiedzią)(przepraszam także za zaśmiecanie forum) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majros Napisano 20 Czerwiec 2004 Share Napisano 20 Czerwiec 2004 Cześć.W okolicy Gołdapi przy drodze, stoją takie dwa.Nastepne dwa stoją u gospodarza przy drodze jako ozdoba wjazdu na podwórko.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majros Napisano 20 Czerwiec 2004 Share Napisano 20 Czerwiec 2004 Ten może bedzie lepiej widoczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 20 Czerwiec 2004 Share Napisano 20 Czerwiec 2004 Potykacz, zidentyfikowałem ich 3 rodzaje:1) części poziome w kształcie krzyża (czyli w sumie 3- częściowy- środek+2*poziome (jest na fotce)2) części poziome w postaci pętel, czyli są po dwie na dole i na górze. Potykacz jest więc 5-częściowy3) na dole i górze w środku jest blacha spinająca całość, na mojej jest wybite duże DWM, ale tego nie mam kompletnego.Do zerknięcia: http://www.dpage.dial.pipex.com/new_page_5.htmSłupek na fotce powyżej (ten z kontownika) jest wbity odwrotnie, na szczycie był zaostrzony jakby w choinkę.Były też takie niskie, wmurowane w betonową kostkę - są (były?) na MRU.Zelig!!! Szukam czegoś takiego od lat!!! Nie masz może tego wiecej w wersji elektronicznej??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 20 Czerwiec 2004 Share Napisano 20 Czerwiec 2004 Niestety nie. (Skanera też nie mam).Wiem: głupia rada - ale może najlepiej jest zaiwestować te 4 dolce 20 centów na pdf z reprintem? A jeśli nie, to powiedz co Cię konkretnie interesuje - mogę kilka plansz jeszcze pstryknąć cyfrówką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 21 Czerwiec 2004 Share Napisano 21 Czerwiec 2004 Zelig a mógłbyś i dla mnie pstryknąć parę fotek?Jeżeli to możliwe to bardzo bym prosił.Interesują mnie okopy, ziemianki oraz stanowiska artylerii.Z góry wielkie dzięki. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 21 Czerwiec 2004 Share Napisano 21 Czerwiec 2004 Zelig ja też :) Jak byś sfotografował to dla 'Domina' to i wyślij mi okopy i stanowisk artylerii :D Plosę...:)pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.Abt. Napisano 21 Czerwiec 2004 Share Napisano 21 Czerwiec 2004 :) Tak mniej więcej, to Wasze zapotrzebowanie obejmuje 3/4 książki...Musiałbym to fotografować do końca roku.Może zrzutka? Po 1dnym dolcu? Chętnie poświęce te 3,50 zeta. Ale cały czas KILKA plansz mogę pstryknąć... Może skonkretyzujecie oczekiwania. Np. coś w tym stylu: - Dzień dobry. Jestem Ania. Mam 12 lat. Bardzo interesuje mnie schemat M.G. Schartenstand aus Sandsaecken (nur splittersicher)"...A ja na to:- Cześć Aniu. Ja też mam 12 lat. Chętnie to dla ciebie sfotografuję..pozdr. z.e.l.i.g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 21 Czerwiec 2004 Share Napisano 21 Czerwiec 2004 Zrzutka to nie ma problemu, jak załatwić przekaz tej kasy? Pewnie przyjmują karty, a ja mam tylko tzw. płaskie i nie mogę płacić nimi na www. Kto ma możliwość zapłacenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 22 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2004 Dzięki za pomoc,też jestem ciekaw jak dostarczyć kasę jśli to gdzieś do Wawy to nie jest problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.