Skocz do zawartości

Zdjęcia TKS

muslim

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 456
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Chodzi o tę ciężarówkę? Niewykluczone, że jest to ta sama co na drugim zdjęciu z Lipska (patrz wyżej). ALe chyba nie...
Napisano
Wyjątkowo ciekawe zdjęcie. A ta w tle wygląda na dobrze znaną z przestrzelonym łomem i poległym czołgistą...
Dzięki.

Pzdr,

jotes
Napisano
Tez tak mysle, ze to ona...Wscieklem sie dzis rano, jak wycofano aukcje, zwlaszcza, ze wczoraj jeszcze wymienialem maile ze sprzedajacym.
Zas co do pojazdu z tle z Lipska, to nie mam czasu by sie bawic w dzielenie pixeli na czworo...Dzis Dzien Dziekczynienia i trza piec indora (a pozniej go jesc :-( ).
Szczerze mowiac - albo to jakas polgasienicowka z dziwna przyczepka, albo jakas kompletnie zdefasonowana trzyosiowa ciezarowka.W tej rozdzielczosci - loteria.
Jak ktos ma czas - niech sie bawi.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Przesadzasz z tym dzieleniem pikseli na czworo ;) Widac całkiem sporo szczegółów. Wg mnie to 3-osiowa ciężarówka właśnie, ale niestety nie potrafię powiedzieć jaka.

Pzdr,

jotes
Napisano
Jeszcze takie pytanie o zdjęcia tankietki z przestrzelonym łomem i poległym czołgistą:

w tle widać dość wąskie tory oraz dość charakterystyczne słupy i przewody trakcji elektrycznej; tramwaj raczej nie, bo to szczere pole; więc pewnie jakaś podmiejska, elektryczna wąskotorówka; ale gdzie?

Pzdr,

jotes
Napisano
a propo tego zdjecia z zabitym czołgista przy tks-ie to w niemckim albumie poswieconym broni pancernej 1936-1945 jest zdjecia tego czołgisty tylko z drugiej strony . moze gdzies ono wypłeneło juz w necie . najbardziej intersujace jest to ze na tym zdjeciu czolgista ma urwana lewa noge czego nie widac na zdjeciach z drugiej strony......

Schrek
Napisano
Panowie pytanie czy to jesst zdjecie wojenne ???

bo jezeli tak to jak wkoncu było z tymi oznaczeniami plutonów ??? były czy ich nie było

acha gdzie jeszcze widziałem dwa zdjecia tankietek z oznaczeniemi na jednej był gryf a na drugiej ramie pancenre czy jestesmy wstanie ustalic z jakich były bataljonów i dlaczego jedne maja a jedne nie ???

moze juz kiedys było to wyjasniane - moze mi to umkneło

pozdrawiam

Schrek
Napisano
łeee nie wpisało sie ???/ chodzi mi o to zdjecie

http://www.odkrywca-online.com/picsforum5/na_drezynie_1.jpg

to jest pokojowe czy wojenne???
bo ten soldat w tle duzo mi nie mowi

Schrek
Napisano
To jest zdjęcie zdecydowanie wojenne. Wydaje mi się, że jeszcze co najmniej na kilku wojennych są takie oznaczenia. Przejrzyj tez zdjcia w wątku o TK-3 (np. z Pz IV w tle). Chyba podobna historia jak z tablicami rejestracyjnymi.
Napisano
Z tymi oznakowaniami taktycznymi to jest jeszcze bardziej dziwne, bo na polskich R-35 w 1939 były wymalowane na bokach i tyle pancerza w formie uproszczonej - figur geometrycznych. Widać je na zdjęciach internowanych pojazdów.
Napisano
Było coś takiego jak Łódzkie Elektryczne Koleje Dojazdowe więc całkiem możliwe. Na zasadzkę też wygląda...
Przydałoby się jakieś zdjęcie słupów trakcyjnych, bo są b. charakterystyczne :)
Napisano
Jotes,
Dlaczego upierasz sie, ze ta waskotorowka byla elektryczna?Moim zdaniem te slupy wygladaja bardziej na telefoniczne, niz trakcyjne.Ciekawostka jest to, ze na zdjeciu z poleglym czolgista linia jest jednotorowa, a na ostatnim dwu.Albo mijanka, albo bylo to gdzies tuz obok jakiegos przystanku/stacji.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Z torami celne spostrzeżenie.
Wg mnie słupy są zdecydowanie trakcyjne - mają charakterystyczne ramię sięgające nad tor.
Jak się okazuje elektryczna waskotorówka nie była rzadkością w przedwojennej Polsce.
Napisano

Zdecydowanie nie są to słupy tlefoniczne. Raczej nikt nie rozwiesza przewodów telefonicznych bezpośrednio nad torowiskiem.
Nie jest to również, co sugeruje jotes, WKD /Warszawska Kolej Dojazdowa/ - a właściwie EKD /ELektryczna Kolej Dojazdowa/, bo taką nazwę nosiła przed wojną. EKD była koleją normalnotorową.

A może to jakaś linia tramwajowa?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie