Darda Napisano 9 Czerwiec 2004 Autor Napisano 9 Czerwiec 2004 Przeglądając BRITISH PATHE trafiłem na ciekawy filmik z wojny polsko-bolszewickiej (POLISH ADVANCE - 1920). Zaintrygował mnie pokazany tam samochód pancerny, którego nie mogę rozpoznać. Co to za pancerka?http://www.britishpathe.com/still_image.php?id=93913&frame=20&searchfilm=polish advance
Darda Napisano 9 Czerwiec 2004 Autor Napisano 9 Czerwiec 2004 Jeszcze link do trochę lepszego ujęcia:http://imagen.britishpathe.com/scripts/ImgRetrieve.dll?GetPic&recno=93913&picno=00000021&sif=0
Speedy Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 To jest Ehrhardt M1917. Wg J.Magnuski Samochody pancerne Wojska Polskiego 1918-39" (WiS 1993) jeden taki samochodzik zdobyto w 1919 podczas Powstania Wielkopolskiego, w 1921 brał on też udział w walkach III Powstania Śląskiego. Nic nie ma o jego ewentualnym udziale w walkach z Rosją. A to bardzo rzadki pojazd, wyprodukowano tylko 33 chyba czy coś koło tego.
jotes Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 Ciekawość wielka, co tam na nim napisano. Takie hasła, to raczej był zwyczaj radziecki...Pzdr,jotes
JoncaA Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 PŁK. KAZIMIERZ GRUDZIELSKI", na drugiej burcie pełny wyraz Pułkownik. Różne konfiguracje, a najmniej dwie, po przemalowaniach. W III powstaniu sląskim występował pod nazwą (również namalowana białą farbą) GÓRNY ŚLĄSK-ALZACJA
jotes Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 aha, np. http://mailer.fsu.edu/~akirk/tanks/pol/ehrhardt_polish13.jpg
Mi.Der Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 Ciekawe - z tego wynikałoby, że brał udział w wojnie polsko-radzieckiej (o ile wszystkie ujęcia były na temat...). Fajnie ma z tyłu przywieszoną beczkę :-)
Darda Napisano 7 Lipiec 2004 Autor Napisano 7 Lipiec 2004 Ogromne dzięki za pomoc w identyfikacji tego dość nietypowego samochodu pancernego. Nie mogłem podziękować wcześniej - musiałem wyjechać i nie miałem dostępu do komputera. W ramach przeprosin fragment kadru (chyba mało znanego) z innego filmu z BRITISHPATHE.
polsmol Napisano 7 Lipiec 2004 Napisano 7 Lipiec 2004 Z kąd oni mają te filmy? Czy w naszych arhiwach są ich kopie? Niezła zagadka :)
Darda Napisano 7 Lipiec 2004 Autor Napisano 7 Lipiec 2004 Najzabawniejsze, że często sami nie wiedzą, co posiadają. Przykładowo: ten pan na zdjęciu to zgodnie z opisem ...a General (?) with a big moustache ...". Jeśli ktoś chce się ubawić, niech wpisze w ich wyszukiwarkę Pilsudski" - gwarantuję dużo radości, zwłaszcza dla miłośników lotnictwa.Niemniej archiwum mają fantastyczne, a to że je udostępnili jest godne prawdziwego szacunku.
bodziu000000 Napisano 7 Lipiec 2004 Napisano 7 Lipiec 2004 Temat Britishpathe nieraz był poruszany na forum.Dla zainteresowanych polecam kroniki o nazwach:-Polish army manoeuvres-German invasion of Polan-Time to remember-Poland prepared-Polish advance - 1920No i oczywiście zdjęcia z kronik co 1 sekundę.PzdrBodziu
mat.sok Napisano 7 Luty 2006 Napisano 7 Luty 2006 Ja jestem mieszkańcem miejscowości w której zdobyto taki wóz pancerny. Dla informacji to zdobyto go obok wzgórza Okręglik. Moja miejscowość nazywa się Budzyń. Wóz pancerny zdobyto 7 lutego 1919 r. Pojazd ten nadjechał znad miejscowości Chodzież. Do Chodzieży przywieziono dwa takie pojazdy droga kolejową ale jeden złapał usterkę. Powstańcy walczyli pod dowództwem Leona Napiecka. Potwierdzam że nazywał się płk. Grudzielski. Dalej ruszył na walki w kierunku (chyba) Wągrowca. Ja mam kilka zdjęć na jego temat.Jeżeli wy macie coś na jego temat to dawajcie.Jeżeli ktoś wie co z nim się działo po walkach w Budzyniu to będę wdzięczny. Może gdzieś został uszkodzony. Pewnie został przetopiony na kosze do śmieci ale może jdnak się dochował gdzieś pod ziemią.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.