Skocz do zawartości
  • 0

Coś z samolotu?

Dykta

Pytanie

Coś co znalazłem kilka lat temu u swojego dziadka (nietety wtedy on już od kilku lat nie żył). Podobno to jakiś element układu elektrycznego niemieckiego samolotu.
Jakaś mała prądnica? Całość jest w kolorze feldgrau, na 1 tabliczce znamionowej jest zaznaczony kierunek obrotów, a na drugiej:
Gerat Nr 127-251 C-1
Werk Nr ghh (pod tym 123) i obok 0918
Hersteller ghh
Na gniazdku do wtyczki jest znaczek w kształcie diamentu i w nim napis List.
Na wtyczce jest:
126-856-U02
Bauf.List
STOTZ-AB.
Fl32110-9
Czy ktoś wie co to jest i od czego?
Dzięki i pozdrawiam
Piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, tylko co to jest zakretomierz? Nie każdy jest tak błyskotliwy. Ja się samolotami nie interesuję, a ten bajer wpadł mi po wizycie ładnych kilka lat temu u dziadka. Dziadek już wtedy nieżył, ale ojciec twierdził że to od niemieckiego samolotu, który rozbił się w okolicy. Jak widać ten fakt się potwierdził. A mnie teraz naszła ochota żeby dowiedzieć się co to za urządzenie (w czym już uzyskałem cenną pomoc) i do czego służyło.
A tak przy okazji, to jest sprawne.
Pozdr.
Piotrek

Pytałem gościa, który pracował dawno temu w lotniczym zakładzie remontowym w Dęblinie, ale oni nie w ogóle naprawiali prądnic niemieckich (wyłącznie rosyjskie - kilka jeszcze podobno ma). Jego spostrzeżenia w skrócie: urządzenie nie wygląda na prądnicę, bo nie ma wałka wejściowego (otwory zaślepione pokrywami prawdopodobnie kryją łożyska). Sugerował, że może to być przetwornik częstotliwości - pamiętał takie urządzenie, tzn. była prądnica, która wytwarzała prąd 24V, jednak trzeba było zmienić jego częstotliwość. Jak dowiem się coś pewniejszego to dam znać.

Coś co znalazłem kilka lat temu u swojego dziadka (nietety wtedy on już od kilku lat nie żył). Podobno to jakiś element układu elektrycznego niemieckiego samolotu.
Jakaś mała prądnica? Całość jest w kolorze feldgrau, na 1 tabliczce znamionowej jest zaznaczony kierunek obrotów, a na drugiej:
Gerat Nr 127-251 C-1
Werk Nr ghh (pod tym 123) i obok 0918
Hersteller ghh
Na gniazdku do wtyczki jest znaczek w kształcie diamentu i w nim napis List.
Na wtyczce jest:
126-856-U02
Bauf.List
STOTZ-AB.
Fl32110-9
Czy ktoś wie co to jest i od czego?
Dzięki i pozdrawiam
Piotrek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie