Skocz do zawartości

Cytadela Warszawska - materiały

pająk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Mam książeczkę pt. W podziemiach Warszawy" autorstwa Rafała Jabłońskiego.

Wydane w 1978 roku, zawiera opis działań eksploracyjnych autora i jego kolegów speleologów oraz relacje archiwalne m.in. na temat lochów Cytadeli oraz domniemanego tunelu pod Wisłą. 115 stron (w moim egzemplarzu brakuje stron 79-84), 36 zdjęć i rysunków.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany penetrowaniem lochów stolicy to mogę przesłać mailem (oczywiście gratis). Jak na mój gust jest to ciekawy materiał, a chyba trudno dzisiaj dostępny.

Z góry uprzedzam, że każdy skan waży ok. 300 kB (ale mogę zmniejszyć). Może ktoś coś ciekawego wykopie :)

Napisano
Do turtur: wyślę dziś wieczorem, bo na razie jestem w pracy ;)
Hm, Kudi - jak będziesz miał skany tych brakujących stron to mógłbyś wysłać także do mnie?
Napisano
To 5 stron wiec 3 skany. wrzuce je na forum :) bedzie latwiej.

a co szukacie tunelu z modlina do warszawy?? :)

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Eee, już przed nami inni szukali :)
Ja akurat jestem z Rzeszowa i do szukania jest mi bliższe podkarpacie.
A książeczka jest ciekawa, więc chcę się nią podzielić.
Napisano
Dzięki Kudi :)
W sumie to też bym mógł swoje zmniejszyć i wrzucić, ale chyba jest tego za dużo ;) No, jeszcze gdyby było masowe zainteresowanie, to może Bocian by wybaczył.
Oferta jest z mojej strony stale aktualna - jak jeszcze ktoś będzie chciał w przyszłości to wyślę.
Turtur - doszło wszystko?
  • 1 month later...
Napisano
Na Woli, na ulicy Działdowskiej jest antykwariat pt. Pałac książki". Pod kątem warunków i sposobu traktowania książek można go porównać chyba tylko do rzeźni. Ale jeśli ktoś się tam pofatyguje (uzbrojony w kilof i łopatę), to dokopie się tam do oryginału tej książki. A raczej do wielu oryginałów. (moim zdaniem to nie jest żaden unikat).
Dzisiaj kupiłem tam książkę pt. Warszawa zbrojna". Odnalazłem 4 egzemplarze: za 12 zeta, 10, 7 i 6. Poza ceną niczym się nie różniły.
Schizofreniczne miejsce.
Napisano
Zelig - uściślę, że w Pałacu" był również egzemplarz za 5 zł i ja go kupiłem jakieś dwa tygodnie temu :-)))

Potencjalnych klientów poinforumuję również, że książka na przykład o Powstaniu Warszawskim może się tam znajdować zarówno w dziale Powstanie Warszawskie", jak i Varsaviana", jak i II Wojna Światowa" (w innej sali). I oczywiście w każdym z nich w innej cenie. Ale naprawdę warto tam zajrzeć. Zachodzę tam po każdej wypłacie i wynoszę po kilka-kilkanaście książek :-)
Napisano
To też musisz mieć niezły magazyn w domu, a może trzymasz je w garażu?
Pozdrawiam
Napisano
J - owszem, mam niezły magazyn w domu. Właśnie niebawem dostawiam kolejny regał. Wprawdzie będę musiał zdjąć ze ściany dużą mapę II RP i parę innych rzeczy, ale cóż... Warto :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie