Skocz do zawartości
  • 0

Napoleoński orzeł?

Maciej G

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Odświeżę stary wątek - jeszcze w kwestii ptactwa koronowanego" i ptactwa niekoronowanego":
Moja dziewczyna znalazła hak do werbla identyczny z pruskim - najbardziej typowy wzór, z koroną. Sęk w tym, że wyszedł on wśród innych fantów na obozie Reichsarbeitsdienstu. A więc dowód na to, że jednak organizacje hitlerowskie używały haków z byłych pruskich magazynów. Fotki nie mam, ale korona jest na pewno!

M.
Napisano
Niezły rozrzut! Może HJ używało po prostu starych pruskich zaczepów?
Biorąc pod uwagę niemiecką drobiazgowość to mało prawdopodobne.
Poprosimy Monsun o jakieś materiały ...
Pozdrawiam Maciej G.
Napisano
jeszcze raz odno0snie orla
http://img.allegro.pl/photos/oryginal/26/2664/266459/26645973_2
zobaczcie na pieczec na tym nadaniu 1szowojennego krzyza zelaznego.
czyz nie przypomina wam czegos ten orzelek? :)
Napisano
Dzięki za informacje . Orzeł jest kumpla .. ;(
, dopiero co sie z nim zaprzyjaźnił .
Tak na marginesie - w ciekawych stronach mieszkacie - za 30 zeta sam bym łyknął" ze 2 takie orły :)
Pozdrawiam . Maciej G
Napisano

Ceny podobne. Więcej niż 30 zeta bym nie dał.
Jeszcze zrobiłem remix takich haków (może się komuś przyda). Dwa pierwsze - wiadomo, dwa ostatnie - też wiadomo. Kiedyś szukałem czegoś na temat niemieckich werbli wojskowych i - ku mojej wściekłości - ciągle znajdowałem tą całą hakologię", zaś niewiele o samym instrumentach...

Napisano
Witam,
moje twierdzenie opieram na opisach niemieckich kolekcjonerów oraz hobbystów poszukiwaczy, którzy prezentują swe znaleziska oraz wykopane fanty na stronie www.militaria-fundforum.de . Postaram się znaleźć ten wątek, który był tam dosyć niedawno temu i wkleję go tutaj, dajcie mi trochę czasu, bo jestem w pracy, ale na wyżej wymienionej stronie było kilka stwierdzeń, że było to na wyposażeniu HJ.

Pozdr
Marcin
Napisano

Jeśli jesteś aaaaaaaabsolutnie pewien, że identyfikowano tego (powyżej) jako HJ, to takie odpiłowanie korony było chyba b. niestandartową zagrywką u Niemców. Każda formacja była u nich mocno i indywidualnie obrandowana" - a tutaj poszli po najmniejszej linii oporu.

A tak na marginesie, to typowy bębenek Hitlerjugendowy zrobił w Niemczech zawrotną i ponadczasową karierę: to cz.białe zdjęcie jest ze zlotu jakiegoś ziomkostwa w l. 70tych, dwa z prawej - wiadomo - ekstrema fryzjerska.

(pierwsze, to kadr z Blaszanego bębenka". Ci co oglądali, z pewnością rozpoznają tę scenę. I się do niej uśmiechną)

Napisano
Zwracam honor, wyżej ukazany hak jest pruskim hakiem od werbla. Hitlerjugend stosowało takie same, lecz orzeł nie miał korony i tu ta różnica. Ale są one holernie podobne.

Pozdr
Marcin
Napisano
Zwracam honor, wyżej ukazany hak jest pruskim hakiem od werbla. Hitlerjugend stosowało takie same, lecz orzeł nie miał korony i tu ta różnica. Ale są one cholernie podobne.

Pozdr
Marcin
Napisano
Cześć! Orzeł wykonany jest z jakiegoś mosiądzu. Znalezisko pochodzi z okolic Dolnego Śląska.
Mi sie ten orzeł wydawał na pierwszy rzut oka apoleoński" . Wieć jaką macie diagnozę ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie