Maciej G Napisano 5 Czerwiec 2004 Autor Napisano 5 Czerwiec 2004 No właśnie co to może być? hak od werbla ? Co o tym muslicie?
Monsun Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 To chyba zburzę Wasze teorie, ale jest to na 100% hak do werbla używany w Hitlerjugend!
Frozzer Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 monsun a teraz poprzyj swoja teorie jakimis materialami, dysponujesz moze jakas fotka ze zblizeniem na bebenek albo jakas inna?:)
beaviso Napisano 19 Styczeń 2007 Napisano 19 Styczeń 2007 Odświeżę stary wątek - jeszcze w kwestii ptactwa koronowanego" i ptactwa niekoronowanego":Moja dziewczyna znalazła hak do werbla identyczny z pruskim - najbardziej typowy wzór, z koroną. Sęk w tym, że wyszedł on wśród innych fantów na obozie Reichsarbeitsdienstu. A więc dowód na to, że jednak organizacje hitlerowskie używały haków z byłych pruskich magazynów. Fotki nie mam, ale korona jest na pewno!M.
Maciej G Napisano 8 Czerwiec 2004 Autor Napisano 8 Czerwiec 2004 Niezły rozrzut! Może HJ używało po prostu starych pruskich zaczepów?Biorąc pod uwagę niemiecką drobiazgowość to mało prawdopodobne. Poprosimy Monsun o jakieś materiały ...Pozdrawiam Maciej G.
Domino(*) Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 To na 1000% pruski hak do werbla, kiedyś był pokazany przez jakiegoś kolekcjonera na łamach Odkrywcy. Pzdr
Frozzer Napisano 10 Czerwiec 2004 Napisano 10 Czerwiec 2004 jeszcze raz odno0snie orlahttp://img.allegro.pl/photos/oryginal/26/2664/266459/26645973_2zobaczcie na pieczec na tym nadaniu 1szowojennego krzyza zelaznego.czyz nie przypomina wam czegos ten orzelek? :)
Maciej G Napisano 5 Czerwiec 2004 Autor Napisano 5 Czerwiec 2004 No właśnie co to może być? hak od werbla ? Co o tym muslicie?
Frozzer Napisano 5 Czerwiec 2004 Napisano 5 Czerwiec 2004 pruski hak do werbla, sporo tego sie trafia, niestety to nie napoleon
Maciej G Napisano 7 Czerwiec 2004 Autor Napisano 7 Czerwiec 2004 Dzięki za informacje . Orzeł jest kumpla .. ;( , dopiero co sie z nim zaprzyjaźnił .Tak na marginesie - w ciekawych stronach mieszkacie - za 30 zeta sam bym łyknął" ze 2 takie orły :)Pozdrawiam . Maciej G
Frozzer Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 byl pokazany przez kalite (andrzeja lolinczyka) w ramach artykulu o nim
zelig Napisano 6 Czerwiec 2004 Napisano 6 Czerwiec 2004 Ceny podobne. Więcej niż 30 zeta bym nie dał.Jeszcze zrobiłem remix takich haków (może się komuś przyda). Dwa pierwsze - wiadomo, dwa ostatnie - też wiadomo. Kiedyś szukałem czegoś na temat niemieckich werbli wojskowych i - ku mojej wściekłości - ciągle znajdowałem tą całą hakologię", zaś niewiele o samym instrumentach...
Monsun Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 Witam,moje twierdzenie opieram na opisach niemieckich kolekcjonerów oraz hobbystów poszukiwaczy, którzy prezentują swe znaleziska oraz wykopane fanty na stronie www.militaria-fundforum.de . Postaram się znaleźć ten wątek, który był tam dosyć niedawno temu i wkleję go tutaj, dajcie mi trochę czasu, bo jestem w pracy, ale na wyżej wymienionej stronie było kilka stwierdzeń, że było to na wyposażeniu HJ.PozdrMarcin
zelig Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 Może jacyś Kaiserjugend lub Hohenzollernjugend też byli?
Frozzer Napisano 7 Czerwiec 2004 Napisano 7 Czerwiec 2004 jak pisalem wykopki, bez skorek, czesto sa odlamane haki.za 30zl to na allegro nawet sa :)czesto sie przewijaja
Frozzer Napisano 5 Czerwiec 2004 Napisano 5 Czerwiec 2004 w sumie nei jestem pewnien do konca, ale slyszalem juz kilka opinii ze to hak pruski, mialem keidys takowy,
zelig Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 Jeśli jesteś aaaaaaaabsolutnie pewien, że identyfikowano tego (powyżej) jako HJ, to takie odpiłowanie korony było chyba b. niestandartową zagrywką u Niemców. Każda formacja była u nich mocno i indywidualnie obrandowana" - a tutaj poszli po najmniejszej linii oporu.A tak na marginesie, to typowy bębenek Hitlerjugendowy zrobił w Niemczech zawrotną i ponadczasową karierę: to cz.białe zdjęcie jest ze zlotu jakiegoś ziomkostwa w l. 70tych, dwa z prawej - wiadomo - ekstrema fryzjerska.(pierwsze, to kadr z Blaszanego bębenka". Ci co oglądali, z pewnością rozpoznają tę scenę. I się do niej uśmiechną)
Monsun Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 Zwracam honor, wyżej ukazany hak jest pruskim hakiem od werbla. Hitlerjugend stosowało takie same, lecz orzeł nie miał korony i tu ta różnica. Ale są one holernie podobne.PozdrMarcin
Monsun Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 Zwracam honor, wyżej ukazany hak jest pruskim hakiem od werbla. Hitlerjugend stosowało takie same, lecz orzeł nie miał korony i tu ta różnica. Ale są one cholernie podobne.PozdrMarcin
K.Abt. Napisano 10 Czerwiec 2004 Napisano 10 Czerwiec 2004 Żeby zgrabnie podsumować tę arcyciekawą dyskusję ornitologiczną:- Przypomina nam bębenkowego orła HJ, lecz w koronie.
Monsun Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 A tu hak z orłem bez korony używany przez HJ. Mam nadzieję, że teraz jest już wszystko jasne..
Maciej G Napisano 5 Czerwiec 2004 Autor Napisano 5 Czerwiec 2004 Cześć! Orzeł wykonany jest z jakiegoś mosiądzu. Znalezisko pochodzi z okolic Dolnego Śląska.Mi sie ten orzeł wydawał na pierwszy rzut oka apoleoński" . Wieć jaką macie diagnozę ?
pomsee Napisano 5 Czerwiec 2004 Napisano 5 Czerwiec 2004 Zelig, cholerka steskniłem za Tobą!!!Orzeł według mnie napoleoński - może chcesz go się pozbyć?
Pytanie
Maciej G
No właśnie co to może być? hak od werbla ? Co o tym muslicie?
28 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.