MAB Napisano 26 Listopad 2004 Share Napisano 26 Listopad 2004 Cholera, 49 euro!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 26 Listopad 2004 Share Napisano 26 Listopad 2004 Nikt nie kupi, to zmięknie. Takie (lub podobne) ujęcia były na sprzedaż wiele razy, więc nie jest to jakiś rarytas.Pzdr,jotes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 13 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2004 Na allegro. Podpis brzmi:Wagon szturmowy pociągu pancernego "Piłsudczyk. Zdjęcie wykonane w lutym 1919 roku we Lwowie."http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=36460522PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mi.Der Napisano 13 Grudzień 2004 Share Napisano 13 Grudzień 2004 Można się domyślać, mimo fatalnej jakosci, że prędzej artyleryjski... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 13 Grudzień 2004 Share Napisano 13 Grudzień 2004 Sadzac po godle - na 100% artyleryjski.PozdrowieniaGrendel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadyk Napisano 20 Grudzień 2004 Share Napisano 20 Grudzień 2004 Zdjecie z 14 lutego. Po austriacki wagon artyleryjski nr 141455 (charekterystyczny napis nad godlem). Byc moze jest to zdjecie z kolekcji kilku zdjec wykonanych na dworcu Lwow-Kleparow. Niestety jakosc zdjecia nie pozwala na scisle okreslenie miejsca postoju. Prawdopodobnie mozna zindentyfikowac czesc osob na zdjeciu.PozdrawiamSadyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 20 Grudzień 2004 Share Napisano 20 Grudzień 2004 Mam nadzieje, ze taka identyfikacja sie uda, bo zdjecie do mnie leci.Sadyk - moge zapytac na podstawie jakic zrodel udalo ci sie tak dokladnie datowac zdjecie?Jest szansa na zdobycie skanow zdjec z kolekcji, ktora wspominasz?PozdrowieniaGrendel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadyk Napisano 25 Grudzień 2004 Share Napisano 25 Grudzień 2004 Przepraszam, ze dopiero teraz odpowiadam. Jestem na laczach radiowych stad klopoty z polaczeniem. Ale ad rem. Pociag pancerny Pilsudczyk" w lutym 1919 roku byl we Lwowie dwa razy; jeden kiedy przeprowadzal remont po walce stoczonej 17 lutego, remont trwal dwa dni 18-19. 20 lutego wyjechal juz na akcje; drugi w okresie zawieszenia broni na froncie przeciw ukrainskim 26-27-28 lutego (25 bral jeszcze udzial w akcji pod Kamieniobrodem). W okresie zawieszenia broni odbywalo sie w wojsku troche uroczystosci. Miedzy innymi 26 lutego pociag pancerny Smialy" w Sadowej Wiszni skladal slubowanie. Byc moze we Lwowie dotyczylo to Pilsudczyka". Jezeli chodzi o zdjecie to pochodzi raczej z tego drugiego okresu.Data podana w poprzednim liscie zostala podana blednie i dotyczyla innego pociagu pancernego. Z wiedzy poza zrodlowej wiem, ze pobyt pociagu pancernego na dworcu we Lwowie wywolywal duze zainteresowanie (pamiec smierci komendanta Wyrwinskiego) tak gawiedzi jak i miejscowej prasy. Robiono tez wtedy zdjec. Kilka z nich widzialem, ale niestety nie jestem ich posiadaczem. Jak bedziesz mial zdjecie w rekach to byc moze troche spraw sie uzupelni (typ zdjecia, czy czasem nie do wysylki pocztowej itd.itp.). Opis wagonu prawidlowy. Przepraszam za klopot.Ps. Moja wiedza oparta jest na podstawie dokumentow archiwalnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 25 Grudzień 2004 Share Napisano 25 Grudzień 2004 http://balsi.de/Weltkrieg/Einheiten/Artillerie/AR-58.htm Jest tu nasz pociag :)Pzdr.@ndrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 25 Grudzień 2004 Share Napisano 25 Grudzień 2004 http://www.feldzug-europa.de/Homepage/P39_allg/P39_g_001/body_p39_g_001.htmlpzdr.@ndrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 25 Grudzień 2004 Share Napisano 25 Grudzień 2004 Z opisu zdjęcia wynika, że to Poznańczyk 9 września pod Łowiczem. Ale czy na pewno?Pzdr,jotes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 25 Grudzień 2004 Share Napisano 25 Grudzień 2004 O tym mowa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 31 Grudzień 2004 Share Napisano 31 Grudzień 2004 Jotes - oczywiscie, ze to nie Poznanczyk".To PP 11 Danuta".PozdrowieniaGrendel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 31 Grudzień 2004 Share Napisano 31 Grudzień 2004 Sadyk,Wielkie dzieki za informacje:)Jak juz zdjecie do mnie dotrze, to postaram sie zamiescic odrobine lepszy skan.PozdrowieniaGrendel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadyk Napisano 2 Styczeń 2005 Share Napisano 2 Styczeń 2005 Grendel,wszystkiego najlepszego w Nowym Roku i zeby Twoje zbiory foto zwiekszaly sie za male pieniadze. A propos zdjecia. Wydaje sie, ze Pawel Fedorow ma je w lepszej jakosci i moze ma przy nim jakis dokladny opis.PozdrowieniaSadykDo wszystkich pytanie? W pamietnikach gen.Thommee'go znajduje sie informacja, ze w Kampanii Wrzesniowej '39, zniszczono niemiecki pociag pancerny w okolicach Puszczy Kampinowskiej. Nastepnie Niemcy prowadzili, w zwiazku z tym, sledztwo przeciwko oficerom i zolnierzom 84 pp, ktorzy podobno wymordowali zaloge. Czy taki fakt mial miejsce, a jezeli tak, to o ktory niemiecki pociag chodzilo?Z noworocznym pozdrowieniemSadyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.