beaviso Napisano 3 Czerwiec 2004 Napisano 3 Czerwiec 2004 Ja mam go tylko na video z programu chyba Rewizja nadzwyczajna" czy jakoś tak (TVP2, Mokrosińska, ok. 1994).Maćku, czy potrafisz z tych 2 zdjęć określić ogólnie jak na obu fotkach z Zatoki" umiejscowione są okrętu wobec Półwyspu?Czy przesuwają się względem płw. i cypla kursem N-S czy bardziej W-E ?
jaca2003 Napisano 3 Czerwiec 2004 Napisano 3 Czerwiec 2004 sadzę że na podstawie kursów kolega zidentyfikuje okręt.ja bym patrzył co jest w tle (szlezwig strzelał z pod gdyni a sleshien z morza
zelig Napisano 3 Czerwiec 2004 Napisano 3 Czerwiec 2004 To (powyżej) się jeszcze animowało. Tam jest kilka animowanych mapek - infografik - jakbyśmy powiedzieli dzisiaj.Cały film puścili? Aż nie chce się wierzyć...! Chociaż cała Rewizja nadzwyczajna" opierała się na terapii szokowej... Ten program w ogóle jeszcze istnieje? (przy okazji) Ten U-boot to faktycznie jest namber łan? (przy okazji dwa) Czy wydobyto jakieś szczątki tych Lublinów? Bo, o ile pamiętam, to jakieś dwie różne ekspedycje tam nurkowały..GDZIE JEST FILM? Jeśli wiecie czym jest wynalazek p2p (peer to peer), to musicie znać programy: (np.) Osiołek lub eDonkey lub eMule itp. Jeśli macie taki program, to w searchu (szukaju) wpisujecie hasło związane z tytułem filmu (jest wyżej) - wystarczy np. samo danziger". Powinno Wam znaleźć cały tytuł pliku. I to będzie Wasz LINK. Klikacie w niego ... i po kilku dniach macie film (plus nalot BSA i FBI).
zelig Napisano 3 Czerwiec 2004 Napisano 3 Czerwiec 2004 I jeszcze jedno pytanie związane z tym filmem.Tam na początku przemawia p. Goebbels Józef doktor. (Z pewnością mówi o tym, że wojna będzie fajna - bo totalna). Gdańska starówka jest udekorowana takimi flagami...Naiwne pytanie: Jak właściwie uporano się z prawoskrętnością swastyki na flagach? Przecież flaga jest urządzeniem dwustronnym. Tutaj widać rozpaczliwą próbę uzyskania prawoskrętności z obu stron. (Raczej nie udaną). Ktoś widział jeszcze taką ciekawostkę? A może to była próba pogodzenia obu narodowości zamieszkujących Gdańsk? - przecież jest i swastyka i szachownica...
beaviso Napisano 3 Czerwiec 2004 Napisano 3 Czerwiec 2004 Wybacz Jaca, ale pleciesz trzy po trzy.W dn. 25.09.1939. (pierwsza bitwa z Laskowskim):- Schlesien i Schleswig-Holstein w szyku torowym poruszały się kursem północnym wzdłuż brzegu Zatoki na odcinku Sopot-Kępa Oksywska, gdzie dokonały zwrotu na południe przy akompaniamencie zasłony dymnejW dn. 27.09.1939. (druga i ostatnia bitwa z Laskowskim):- Schlesien niemal identycznie jak 2 dni wcześniej- Schleswig-Holstein kursem zachodnim z otwartego morza podążał w stronę Gdyni mając na prawym trawersie południową stronę cypla helskiego.
Gunship! Napisano 4 Czerwiec 2004 Napisano 4 Czerwiec 2004 Lublinów ciagle sie szuka - bo ich jakos nie mozna znalezc :) leżą gdzieś pomiędzy portem wojennym a Jurata :) - obszar jak na te warunki dosyc sporawy.Tak na marginesie watek Lublinów z MDLot juz gdzies tu się obija na forum - lezy w zapomnieniu :) Co do kadru przedstawiajacego bliskie upadki pocisków z cyplówki" to gdzies widziałem fote przedstawiajaca obramowanie przy samej burcie S-H :) - Niemiaszki z reguły po nakryciu kitrowali z powrotem do Gdanska :) PozdrawiamGunship
mac Napisano 4 Czerwiec 2004 Napisano 4 Czerwiec 2004 Hmm. Ciężka sprawa. Ale prawdopodobnie na pierwszym zdjęciu jest to Schelzwig-holstein ostrzeliwującu baterię Canet idący kursem zachodnim, drugi chyba niszczyciek LMOgólnie biorąc nie wygląda to na Półwysep Helski lecz na okolice Gdynipozdr.mac
beaviso Napisano 4 Czerwiec 2004 Napisano 4 Czerwiec 2004 Na obu jest(są) pancernik(-i).Ogień z Laskowskiego wskazuje na to, że jest to jedna z dwóch potyczek 25. lub 27. Musze dziś obejrzeć na video nieco dokładniej - czy to płw czy gdynia. Rozpozna się po wysokości terenu. pozdr,M
mac Napisano 4 Czerwiec 2004 Napisano 4 Czerwiec 2004 Masz rację, że jest to pancernik. ale salej sądzę że ostrzeliwuje Oksywiepozdr.mac ahajedziesz jutro ??i jeszcze jedno mam cś dla ciebie
beaviso Napisano 4 Czerwiec 2004 Napisano 4 Czerwiec 2004 Czy jadę jutro? Hmmm, a na co, bo nie bardzo kumam?Bo jeżeli chodzi o BALTOPS to nie jadę :-/Nikt nie jedzie - te dupki z wiadomych powodów (tzw. ezpieczeństwa") nie udostępniają w tym roku portu i okretów do zwiedzania.pozdrawiam,Michał
K.Abt. Napisano 4 Czerwiec 2004 Autor Napisano 4 Czerwiec 2004 Hans, wpadniesz wieczorem do Irminki...?A wracając do tematu. Zrobiłem remix z Oksywia i jak widać te walki wyglądały nieco bardziej przybrzeżnie" (przynajmniej na tym filmie).Dzięki Gunship > ten wątek o R XIII z Juraty, to polskie samoloty w Bałtyku".
zelig Napisano 16 Czerwiec 2004 Napisano 16 Czerwiec 2004 Jeszcze kilka fotek z Helu. Znalazłem je w albumie niem. związku artystów fotografików. Stąd będzie to nieco inny Hel... - bardziej poetycki... zwiewny... i ciut teatralny...(ostatnie zdanie czytał Gustaw Holoubek)
zelig Napisano 16 Czerwiec 2004 Napisano 16 Czerwiec 2004 Wydaje mi się, że to jest ten sam oficer, który jest uwieczniony na filmie, z komentarzem, że pol. oficer pokazuje Niemcom miejsca rozmieszczenia min morskich". (?) Jednym słowem: kto to jest ten pan?
dominiczeq Napisano 16 Czerwiec 2004 Napisano 16 Czerwiec 2004 Witam.Kiedyś to zdjęcie było w jakiejś książce /Pertek?/ podpisane jako:kontradmirał Unrug podpisuje kapitulację Helu.Ale przecież oficer na zdjęciu to komandor podporucznik...
Gunship! Napisano 17 Czerwiec 2004 Napisano 17 Czerwiec 2004 to Włodzimierz Steyer - dowódca R.U. HEL komandor podporucznik tak na marginesie
Gunship! Napisano 17 Czerwiec 2004 Napisano 17 Czerwiec 2004 sorry pomieszało mi sie bo chyba Steyer nie mial podporucznika no i gęba nie ta chyba :)To w taki przypadku najprawdopodobniej kmdr.ppor Stanisław Kukiełka dowódca Dywizjonu Artylerii Nadbrzeżnej.Tylko cos mi sie nie zgadza - bo Steyer oprowadzał Niemców po Helu - a Kukiełka odpłynął pierwszym rzutem oficerów. Chyba :)Gunship
zelig Napisano 17 Czerwiec 2004 Napisano 17 Czerwiec 2004 Unrug wyglądał bardzo inaczej. (książek na temat nie mam, także sprawdzałem w sieci).Za to Niemiec ma gębę mocno rasową... - tylko monokla mu brakuje.
Gunship! Napisano 19 Czerwiec 2004 Napisano 19 Czerwiec 2004 to chyba jest jednak Kukiełka - ale jeszcze sprawdzam :)
SLAW 100 Napisano 19 Czerwiec 2004 Napisano 19 Czerwiec 2004 Zastanawiam się czy to nie jest przypadkiem kmdr ppor Andrzej Łoś (ex d.o .O.R.P Ryś") może pokazuje rozmieszczenie pól minowych ?Slaw
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.