Skocz do zawartości

Hela hell

K.Abt.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja mam go tylko na video z programu chyba Rewizja nadzwyczajna" czy jakoś tak (TVP2, Mokrosińska, ok. 1994).

Maćku, czy potrafisz z tych 2 zdjęć określić ogólnie jak na obu fotkach z Zatoki" umiejscowione są okrętu wobec Półwyspu?
Czy przesuwają się względem płw. i cypla kursem N-S czy bardziej W-E ?
Napisano
To (powyżej) się jeszcze animowało. Tam jest kilka animowanych mapek - infografik - jakbyśmy powiedzieli dzisiaj.
Cały film puścili? Aż nie chce się wierzyć...! Chociaż cała Rewizja nadzwyczajna" opierała się na terapii szokowej... Ten program w ogóle jeszcze istnieje?
(przy okazji) Ten U-boot to faktycznie jest namber łan?
(przy okazji dwa) Czy wydobyto jakieś szczątki tych Lublinów? Bo, o ile pamiętam, to jakieś dwie różne ekspedycje tam nurkowały..

GDZIE JEST FILM?
Jeśli wiecie czym jest wynalazek p2p (peer to peer), to musicie znać programy: (np.) Osiołek lub eDonkey lub eMule itp. Jeśli macie taki program, to w searchu (szukaju) wpisujecie hasło związane z tytułem filmu (jest wyżej) - wystarczy np. samo danziger". Powinno Wam znaleźć cały tytuł pliku. I to będzie Wasz LINK. Klikacie w niego ... i po kilku dniach macie film (plus nalot BSA i FBI).
Napisano

I jeszcze jedno pytanie związane z tym filmem.
Tam na początku przemawia p. Goebbels Józef doktor. (Z pewnością mówi o tym, że wojna będzie fajna - bo totalna). Gdańska starówka jest udekorowana takimi flagami...
Naiwne pytanie: Jak właściwie uporano się z prawoskrętnością swastyki na flagach? Przecież flaga jest urządzeniem dwustronnym. Tutaj widać rozpaczliwą próbę uzyskania prawoskrętności z obu stron. (Raczej nie udaną).
Ktoś widział jeszcze taką ciekawostkę? A może to była próba pogodzenia obu narodowości zamieszkujących Gdańsk? - przecież jest i swastyka i szachownica...

Napisano
Wybacz Jaca, ale pleciesz trzy po trzy.

W dn. 25.09.1939. (pierwsza bitwa z Laskowskim):
- Schlesien i Schleswig-Holstein w szyku torowym poruszały się kursem północnym wzdłuż brzegu Zatoki na odcinku Sopot-Kępa Oksywska, gdzie dokonały zwrotu na południe przy akompaniamencie zasłony dymnej

W dn. 27.09.1939. (druga i ostatnia bitwa z Laskowskim):
- Schlesien niemal identycznie jak 2 dni wcześniej
- Schleswig-Holstein kursem zachodnim z otwartego morza podążał w stronę Gdyni mając na prawym trawersie południową stronę cypla helskiego.
Napisano
Lublinów ciagle sie szuka - bo ich jakos nie mozna znalezc :) leżą gdzieś pomiędzy portem wojennym a Jurata :) - obszar jak na te warunki dosyc sporawy.
Tak na marginesie watek Lublinów z MDLot juz gdzies tu się obija na forum - lezy w zapomnieniu :)
Co do kadru przedstawiajacego bliskie upadki pocisków z cyplówki" to gdzies widziałem fote przedstawiajaca obramowanie przy samej burcie S-H :) - Niemiaszki z reguły po nakryciu kitrowali z powrotem do Gdanska :)

Pozdrawiam

Gunship
Napisano
Hmm. Ciężka sprawa. Ale prawdopodobnie na pierwszym zdjęciu jest to Schelzwig-holstein ostrzeliwującu baterię Canet idący kursem zachodnim, drugi chyba niszczyciek LM
Ogólnie biorąc nie wygląda to na Półwysep Helski lecz na okolice Gdyni
pozdr.
mac
Napisano
Na obu jest(są) pancernik(-i).

Ogień z Laskowskiego wskazuje na to, że jest to jedna z dwóch potyczek 25. lub 27. Musze dziś obejrzeć na video nieco dokładniej - czy to płw czy gdynia. Rozpozna się po wysokości terenu.

pozdr,M
Napisano
Masz rację, że jest to pancernik. ale salej sądzę że ostrzeliwuje Oksywie
pozdr.
mac

aha
jedziesz jutro ??
i jeszcze jedno mam cś dla ciebie
Napisano
Czy jadę jutro? Hmmm, a na co, bo nie bardzo kumam?
Bo jeżeli chodzi o BALTOPS to nie jadę :-/
Nikt nie jedzie - te dupki z wiadomych powodów (tzw. ezpieczeństwa") nie udostępniają w tym roku portu i okretów do zwiedzania.

pozdrawiam,
Michał
Napisano

Hans, wpadniesz wieczorem do Irminki...?

A wracając do tematu. Zrobiłem remix z Oksywia i jak widać te walki wyglądały nieco bardziej przybrzeżnie" (przynajmniej na tym filmie).
Dzięki Gunship > ten wątek o R XIII z Juraty, to polskie samoloty w Bałtyku".

• 2 weeks later...
Napisano

Jeszcze kilka fotek z Helu. Znalazłem je w albumie niem. związku artystów fotografików. Stąd będzie to nieco inny Hel... - bardziej poetycki... zwiewny... i ciut teatralny...

(ostatnie zdanie czytał Gustaw Holoubek)

Napisano

Wydaje mi się, że to jest ten sam oficer, który jest uwieczniony na filmie, z komentarzem, że pol. oficer pokazuje Niemcom miejsca rozmieszczenia min morskich". (?)
Jednym słowem: kto to jest ten pan?

Napisano
Witam.Kiedyś to zdjęcie było w jakiejś książce /Pertek?/ podpisane jako:kontradmirał Unrug podpisuje kapitulację Helu.Ale przecież oficer na zdjęciu to komandor podporucznik...
Napisano
sorry pomieszało mi sie bo chyba Steyer nie mial podporucznika no i gęba nie ta chyba :)
To w taki przypadku najprawdopodobniej kmdr.ppor Stanisław Kukiełka dowódca Dywizjonu Artylerii Nadbrzeżnej.
Tylko cos mi sie nie zgadza - bo Steyer oprowadzał Niemców po Helu - a Kukiełka odpłynął pierwszym rzutem oficerów. Chyba :)

Gunship
Napisano
Unrug wyglądał bardzo inaczej. (książek na temat nie mam, także sprawdzałem w sieci).

Za to Niemiec ma gębę mocno rasową... - tylko monokla mu brakuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie