Skocz do zawartości

ładownicie do rkm wz 28

Gość adi.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos z Was posiada rysunki lub wymiary ladownic do polskiego brownisia? Moze wiecie ile magazynkow miescilo sie w tych ladownicach? Ja slyszalem ze 2+3 a w drugiej 2+2+przybornik.

adi

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Celowniczy rkm miał 2 ładownice po 3 magazynki ,a ładowniczy dwie lub jedną ładownicę na 5 magazynków.
Czyli były dwie wersje ładownic na magazynki do 28-ki - na 3 i 5 magazynków.

pzdr

bjar_1

Ładownica do rkm na 5 magazynków ma szerkość równą 5 magazynkom ... a co do wysokosci do okolo 1,5-2 cm wyzej niz wyskosc magazynka. Opasana jest zwykła tasma parcianą 2,5cm szeroką.

nie mam pod reką lepszej fotki (nie mam netu w chacie) - u mnie widać na boku założona ładownice na 5 magazynków (pierwszy gość od prawej) - jest miedzy łopatka a kocem.

• 2 weeks later...
z tego co czytałem gość z dwoma rójkami" nosił w sumie 5 magazynków i w jednej komorze przybornik. KOlejnosc zużywania magazynków w sekcji rkm była taka: amunicyjny1, amucnicyjny2, dowódca i na końcu celowniczy.

• 8 months later...
dzieki za wiadomość dlatego wydaje mi sie że wcześniej polacy używali amerykańskich ładownic a dokładniej 6 kieszeniowego pasa do ich Browninga 1918. Postaram sei wrzucić skan z książki niedługo pozdro

Polskie ładownice powstały zapewne wkrótce po wprowadzniu do uzbrojenia RKM wz. 28.
Przypuszczam, że BAR-owskich (Browning 1918) urzywano w ramach oszczędności. Było to bardzo powszechne podejście WP dwudziestolecia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie