Gość Napisano 21 Maj 2004 Share Napisano 21 Maj 2004 Czy ktos z Was posiada rysunki lub wymiary ladownic do polskiego brownisia? Moze wiecie ile magazynkow miescilo sie w tych ladownicach? Ja slyszalem ze 2+3 a w drugiej 2+2+przybornik.adi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Maj 2004 Share Napisano 22 Maj 2004 Celowniczy rkm miał 2 ładownice po 3 magazynki ,a ładowniczy dwie lub jedną ładownicę na 5 magazynków.Czyli były dwie wersje ładownic na magazynki do 28-ki - na 3 i 5 magazynków.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 28 Maj 2004 Share Napisano 28 Maj 2004 Ładownica do rkm na 5 magazynków ma szerkość równą 5 magazynkom ... a co do wysokosci do okolo 1,5-2 cm wyzej niz wyskosc magazynka. Opasana jest zwykła tasma parcianą 2,5cm szeroką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Maj 2004 Share Napisano 28 Maj 2004 Bolek - wstaw fotkę ,masz chyba takiej ładownicy bo mi wysyłałeś :Ppzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 28 Maj 2004 Share Napisano 28 Maj 2004 nie mam pod reką lepszej fotki (nie mam netu w chacie) - u mnie widać na boku założona ładownice na 5 magazynków (pierwszy gość od prawej) - jest miedzy łopatka a kocem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 28 Maj 2004 Share Napisano 28 Maj 2004 oczywiscie to kopia własnej roboty :) stad nieco inny odcień brezentu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Maj 2004 Share Napisano 31 Maj 2004 Witaj bolas.Czy jesteś już w sukiennym mundurku?pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 31 Maj 2004 Share Napisano 31 Maj 2004 tak to juz nowy uszyty z sukna mundurek :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 31 Maj 2004 Share Napisano 31 Maj 2004 a tu mas fotke calosci ... rozpieta haftka i postawa pod kolnierzem to efekt zmeczenie po pokazie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Maj 2004 Share Napisano 31 Maj 2004 Wygląda dobrze, chyba w Glinniku będę miał okazję go obejrzeć dokładnie.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 11 Czerwiec 2004 Share Napisano 11 Czerwiec 2004 WitamPosiadam jedną komorę ładownicy, do której wchodzi dwa magazynki (druga komora jest odcięta). Do drugiej pakowano również dwa magazynki, czy jeden i przybornik?PozdrawiamFeeder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 14 Czerwiec 2004 Share Napisano 14 Czerwiec 2004 z tego co czytałem gość z dwoma rójkami" nosił w sumie 5 magazynków i w jednej komorze przybornik. KOlejnosc zużywania magazynków w sekcji rkm była taka: amunicyjny1, amucnicyjny2, dowódca i na końcu celowniczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DTH Napisano 14 Czerwiec 2004 Share Napisano 14 Czerwiec 2004 piateczka - przod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DTH Napisano 14 Czerwiec 2004 Share Napisano 14 Czerwiec 2004 piateczka - bok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DTH Napisano 14 Czerwiec 2004 Share Napisano 14 Czerwiec 2004 widok z gory... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upham18 Napisano 4 Marzec 2005 Share Napisano 4 Marzec 2005 czołem!mam zdjęcie polskiego stanowiska browninga i strzelec ma amerykański pas 6-kieszeniowy. Zdjęcie z manewrów jeszcze z przed 39 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieczarka Napisano 4 Marzec 2005 Share Napisano 4 Marzec 2005 ładownice 3 (2+1) magazynkową widać na pierwszym zdjeciu na aukcji http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15505&item=6159101152&rd=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upham18 Napisano 5 Marzec 2005 Share Napisano 5 Marzec 2005 W którym roku powstał wzór tych ładownic do Browninga wz 28 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 5 Marzec 2005 Share Napisano 5 Marzec 2005 napewno cos w okolicach lat 30-stych :D pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upham18 Napisano 5 Marzec 2005 Share Napisano 5 Marzec 2005 dzieki za wiadomość dlatego wydaje mi sie że wcześniej polacy używali amerykańskich ładownic a dokładniej 6 kieszeniowego pasa do ich Browninga 1918. Postaram sei wrzucić skan z książki niedługo pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 5 Marzec 2005 Share Napisano 5 Marzec 2005 Polskie ładownice powstały zapewne wkrótce po wprowadzniu do uzbrojenia RKM wz. 28. Przypuszczam, że BAR-owskich (Browning 1918) urzywano w ramach oszczędności. Było to bardzo powszechne podejście WP dwudziestolecia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upham18 Napisano 6 Marzec 2005 Share Napisano 6 Marzec 2005 Czyli praktycznie do oporzadzenia polskiego z września zamiast robić kopie ładownic można śmiało używać pasu 1918 US Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 6 Marzec 2005 Share Napisano 6 Marzec 2005 Teoretycznie tak choć nie ma dowodów, że były one w urzyciu w kampanii 1939. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upham18 Napisano 6 Marzec 2005 Share Napisano 6 Marzec 2005 no to trzeba sprawdzić bo mam fote ale z przed września pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 7 Marzec 2005 Share Napisano 7 Marzec 2005 to wal ja na forumz checia pogladamy :Dpzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.