Skocz do zawartości

Wasze pierwsze znaleziska?

mietek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 124
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Ja tez chodze do gimnazjum .........a na początku z wykrywką to dwiełuski od mausera z 1915 , odłamki ,słuchawka , i bardzo dużo bardzo dużo rozrywek latających mnustwo ,,,,,,,,,,,,ale zero naboi :(:(:((:(: ale i tak fajnie..:):):):):)

witam

tak sie sklada ze pierwsze znaleziska mialem dzisiaj :)

byly to

10 gr z 1961
naboj (nie wiem jaki)
pilnik kilka kapsli i 2 spore gwozdzie

niestety deszcz przegonil mnie po ok 40 min kopania :((

pozdrawiam

To był niemiecki medal za udział w I wojnie. Juz go slabo pamietam bo to było strasznie dawno ale jak bym go teraz zobaczył to na pewno bym rozpoznał. Potem to podobnie jak u innych: Zardzewiala FN - ka (nawet dwie), P38 a ten to mi MO zabrało...:(

• 2 months later...
zaczołem nieświadomie mając 8 lat, biegałem z hełmem niemieckim na głowie a w reku mp4Q z kawałkiem deski zamiast magazynka( a szczególnie po czterech pancernych i psie)a świadomie z wykr. drut, podkowy różnej maści, wiadra, obręcze,łopaty. Notorycznie prześladują mnie wszelkie magazynki a ostatnio jestem pod urokiem płetwy".

pierwsze moje fanty to były kiedy moja babcia zmarła i dobraliśmy się z ojcem do pokojiku do którego nikt nie miał wstępu nawet mój dziadek było to jakies 4 lata temu. pierwsze nasze wrażenie to po co jej było tyle rupieci", jak wiem ze swojego doświadczenia to małego palca tam niedało się wcisnąć.a fanty tam były takie pełno odznak z gapą, chyba ze sto dokumentów żołnierzy wechrmachtu, SS, itp.(moja babcia chowała rozstrzelanych żołnierzy w okresie wojennym), listy ze znaczkami z lat 1873 - 1970 (było ich w cholere), guziki różnej maści (ojciec zakopał to w dole 2x2 metry, naprawde tyle tego było), umundurowanie niemieckiej poczty wojskowej (dziadek pracował na poczcie w czasie wojny), stare młynki do kawy, secesyjne meble, motocykl WFM, i wiele wiele innych.wszystko poszło na sprzedaż lub do wyrzucenia.teraz to tylko żałuje tego co zrobiliśmy :( ale cóż wtedy jeszcze się tak tym nie interesowałem.
a pierwsze fanty z wykrywaczem to 4 podkowy, lecz konia szukałem ale niestety nie znalazłem.Ale to nawet dobrze bo może jak bym go znalazł to niebyłbym z wami teraz na forum i pie...oliłbym exploracje tylko bym se śmigał na koniu i zostałbym jeźdźcem konnym ;-).oprócz podków to pierwsze moje łuski: 9x19 mm parabellum i pierwszowojenny mauser i dużo duźo rozrywek.
pzdr.ZnaChoR

Mój pierwszy fant, od którego rozpoczęło się moje szalone" (dla mojego otoczenia) hobby, to był polski bagnet PERKUN w pochwie - stan piękny. Dostałem go od mojego dziadka.

Potem na biwaku w pewnym lasku zobaczylismy rozkopaną ziemię, a tam mnóstwo łusek i kawałków taśmy MG, oraz fant z którego się najbardziej cieszyłem (wtedy) - łódka na naboje Mauser :))) tak tak.. wtedy to były moje pierwsze fanty z ziemii, więc wiecie jak to jest, brało się wszystko :P Ale fajna, bo działa nawet sprężyna w niej.

Pierwsze fanty z własną wykrywką, to jakieś blachy, chwile potem łuski od FLAKa 20 mm. i łuski Mauser.

NIC NIE CHCE MÓWIĆ ALE TA SZPANGA DARKA79" JEST TROCHĘ DZIWNA BO TO SAMO ZDJĘCIE ZNALAZLEM NA STRONIE INTERNETOWEJ W USA I TEŻ ZAPISALEM TO ZDJĘCIE

pewni żę to zdęcie tej szpangi widziałem już w necie, a tak na marginesie ten koleś pewnie nigdy nic konkretnego nie znalazl, ma komplesy i chce sie dowartosciowac

Na samym początku dwa hełmy niemieckie, które służyły za miarę do owsa u sąsiada dziadków. Na strychu u styja menażka bez dekla i taśma do MG na 50 sztuk zapełniona w około 1/3 oraz stertę dokumentów i kwitów z lat 1920-1944. Potem w czasie sadzenia lasu mnogo amunicji do TT, kilka kg prochu artyleryjskiego (stanowisko art). Następnie różne hełmy radzieckie, skorodowane bagnety. NA piszczałkę pierwsze były monetki. Dziewicze miejsce - ja zebrałem około 30 sztuk, koledzy dopełnili do co najmniej 150 sztuk.

witam było to dosc dawno na poczatku lat 80 , podczas wymiqny dachówki znalazłem na strychy pod krokwia pas i szelki szeregowca Wermachtu, w drugiej paczuszce obok czapke polowa , wszystko to było poowijane w niemieckie gazety które zachowały sie w idealnym stanie , gazert datowane były na 17.marca 1945

Witam.
Moim pierwszym znaleziskiem była skorupa możdzieża kal 80mm znaleziona w małym strumyku. Mając przerwę w lekcjach poszedłem do domu i przyniosłem ją do szkoły by się pochwalić. Nieco zmieniłem temat zajęć - na ciekawszy. Nauczycielka nie była tak zadowolona jak ja, ale w końcu trudno jest dogodzić wszystkim. Z racji tego iż znała dobrze moich rodziców obyło się bez wzywania Policji i saperów. I od tego wszystko się zaczęło. A była to 3 klasa podstawówki.

Szeląg Krystyny - wlazł mi w nogę, na plaży, w wodzie, Myślałem, że to szkło. Zacząłem sprawdzać co to jest, no i mnie wciągnęło.
Najbardziej mnie cieszą znaleziska bez maszyny:
np. denar Wespazjana, na oko,
chiński mauser" w stercie złomu bagnetowego
1/2 kopiejki na własnym podwórku - w momencie wysiadania z samochodu, wracając po nieudanej wyprawie z wykrywaczem.
pzdr

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie