wolff Napisano 30 Kwiecień 2004 Share Napisano 30 Kwiecień 2004 Kupa odłamków i zgnieciona zapalniczka benzynowa(a raczej pół) na okopach pierwsza wojna nad Rawką.poz.wolff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Kwiecień 2004 Share Napisano 30 Kwiecień 2004 Ja tez chodze do gimnazjum .........a na początku z wykrywką to dwiełuski od mausera z 1915 , odłamki ,słuchawka , i bardzo dużo bardzo dużo rozrywek latających mnustwo ,,,,,,,,,,,,ale zero naboi :(:(:((:(: ale i tak fajnie..:):):):):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 1 Maj 2004 Share Napisano 1 Maj 2004 nabój polski do Mausa z 1938 roku :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryst76 Napisano 2 Maj 2004 Share Napisano 2 Maj 2004 witamtak sie sklada ze pierwsze znaleziska mialem dzisiaj :)byly to10 gr z 1961naboj (nie wiem jaki)pilnik kilka kapsli i 2 spore gwozdzie niestety deszcz przegonil mnie po ok 40 min kopania :((pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 3 Maj 2004 Share Napisano 3 Maj 2004 To był niemiecki medal za udział w I wojnie. Juz go slabo pamietam bo to było strasznie dawno ale jak bym go teraz zobaczył to na pewno bym rozpoznał. Potem to podobnie jak u innych: Zardzewiala FN - ka (nawet dwie), P38 a ten to mi MO zabrało...:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwintal Napisano 4 Lipiec 2004 Share Napisano 4 Lipiec 2004 Na rybach, na praskim brzegu Wisły w Warszawie, polski nabój do Mausera 35 rok, w płyciutkiej wodzie przy samym brzegu, z 20 lat temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Lipiec 2004 Share Napisano 4 Lipiec 2004 zaczołem nieświadomie mając 8 lat, biegałem z hełmem niemieckim na głowie a w reku mp4Q z kawałkiem deski zamiast magazynka( a szczególnie po czterech pancernych i psie)a świadomie z wykr. drut, podkowy różnej maści, wiadra, obręcze,łopaty. Notorycznie prześladują mnie wszelkie magazynki a ostatnio jestem pod urokiem płetwy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZnaChoR Napisano 4 Lipiec 2004 Share Napisano 4 Lipiec 2004 pierwsze moje fanty to były kiedy moja babcia zmarła i dobraliśmy się z ojcem do pokojiku do którego nikt nie miał wstępu nawet mój dziadek było to jakies 4 lata temu. pierwsze nasze wrażenie to po co jej było tyle rupieci", jak wiem ze swojego doświadczenia to małego palca tam niedało się wcisnąć.a fanty tam były takie pełno odznak z gapą, chyba ze sto dokumentów żołnierzy wechrmachtu, SS, itp.(moja babcia chowała rozstrzelanych żołnierzy w okresie wojennym), listy ze znaczkami z lat 1873 - 1970 (było ich w cholere), guziki różnej maści (ojciec zakopał to w dole 2x2 metry, naprawde tyle tego było), umundurowanie niemieckiej poczty wojskowej (dziadek pracował na poczcie w czasie wojny), stare młynki do kawy, secesyjne meble, motocykl WFM, i wiele wiele innych.wszystko poszło na sprzedaż lub do wyrzucenia.teraz to tylko żałuje tego co zrobiliśmy :( ale cóż wtedy jeszcze się tak tym nie interesowałem.a pierwsze fanty z wykrywaczem to 4 podkowy, lecz konia szukałem ale niestety nie znalazłem.Ale to nawet dobrze bo może jak bym go znalazł to niebyłbym z wami teraz na forum i pie...oliłbym exploracje tylko bym se śmigał na koniu i zostałbym jeźdźcem konnym ;-).oprócz podków to pierwsze moje łuski: 9x19 mm parabellum i pierwszowojenny mauser i dużo duźo rozrywek.pzdr.ZnaChoR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 4 Lipiec 2004 Share Napisano 4 Lipiec 2004 Mój pierwszy fant, od którego rozpoczęło się moje szalone" (dla mojego otoczenia) hobby, to był polski bagnet PERKUN w pochwie - stan piękny. Dostałem go od mojego dziadka.Potem na biwaku w pewnym lasku zobaczylismy rozkopaną ziemię, a tam mnóstwo łusek i kawałków taśmy MG, oraz fant z którego się najbardziej cieszyłem (wtedy) - łódka na naboje Mauser :))) tak tak.. wtedy to były moje pierwsze fanty z ziemii, więc wiecie jak to jest, brało się wszystko :P Ale fajna, bo działa nawet sprężyna w niej.Pierwsze fanty z własną wykrywką, to jakieś blachy, chwile potem łuski od FLAKa 20 mm. i łuski Mauser. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Lipiec 2004 Share Napisano 4 Lipiec 2004 NIC NIE CHCE MÓWIĆ ALE TA SZPANGA DARKA79" JEST TROCHĘ DZIWNA BO TO SAMO ZDJĘCIE ZNALAZLEM NA STRONIE INTERNETOWEJ W USA I TEŻ ZAPISALEM TO ZDJĘCIE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiciu_r Napisano 4 Lipiec 2004 Share Napisano 4 Lipiec 2004 Dostałem od ojca ze 20 lat temu, używam do dzisiaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawiu neue Napisano 4 Lipiec 2004 Share Napisano 4 Lipiec 2004 Odznake znalazlem na drugi dzien po tym jak dotarl do mnie wykrywacz :) Coś bajki lubisz prawić,znałem tu na forum jednego mitomana i odkrywce gawędziarza.Pozdrawiam mitomanów zwłaszcza T Y C H Z 79. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Lipiec 2004 Share Napisano 4 Lipiec 2004 pewni żę to zdęcie tej szpangi widziałem już w necie, a tak na marginesie ten koleś pewnie nigdy nic konkretnego nie znalazl, ma komplesy i chce sie dowartosciowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawiu neue Napisano 4 Lipiec 2004 Share Napisano 4 Lipiec 2004 Jakie zdęcie masz na myśli,masz problemy żołądkowe?Pozdrawiam,podaj adres wyśle słownik języka polskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Lipiec 2004 Share Napisano 4 Lipiec 2004 sorki za te błedy ale się troszkę spieszyłem (i tak na kaleczyłem i wcale nie czuje jak mi sie rymuje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brat Pit Napisano 4 Lipiec 2004 Share Napisano 4 Lipiec 2004 Na samym początku dwa hełmy niemieckie, które służyły za miarę do owsa u sąsiada dziadków. Na strychu u styja menażka bez dekla i taśma do MG na 50 sztuk zapełniona w około 1/3 oraz stertę dokumentów i kwitów z lat 1920-1944. Potem w czasie sadzenia lasu mnogo amunicji do TT, kilka kg prochu artyleryjskiego (stanowisko art). Następnie różne hełmy radzieckie, skorodowane bagnety. NA piszczałkę pierwsze były monetki. Dziewicze miejsce - ja zebrałem około 30 sztuk, koledzy dopełnili do co najmniej 150 sztuk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawiu neue Napisano 4 Lipiec 2004 Share Napisano 4 Lipiec 2004 Nie szkodzi,pomyliłem cie z Szamanem,taki mitoman z forum.Przepraszam za uszczypliwosci.Pozdrawiam Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawiu neue Napisano 4 Lipiec 2004 Share Napisano 4 Lipiec 2004 Zwracam honor koledze,chyba jestem zbyt uszczypliwy dla ludzi ktorych nie miałem okazji poznac osobiscie.A z nim gada się całkiem dobrze,to spoko gość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kommark Napisano 5 Lipiec 2004 Share Napisano 5 Lipiec 2004 witam było to dosc dawno na poczatku lat 80 , podczas wymiqny dachówki znalazłem na strychy pod krokwia pas i szelki szeregowca Wermachtu, w drugiej paczuszce obok czapke polowa , wszystko to było poowijane w niemieckie gazety które zachowały sie w idealnym stanie , gazert datowane były na 17.marca 1945 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szaman3 Napisano 5 Lipiec 2004 Share Napisano 5 Lipiec 2004 Witam.Moim pierwszym znaleziskiem była skorupa możdzieża kal 80mm znaleziona w małym strumyku. Mając przerwę w lekcjach poszedłem do domu i przyniosłem ją do szkoły by się pochwalić. Nieco zmieniłem temat zajęć - na ciekawszy. Nauczycielka nie była tak zadowolona jak ja, ale w końcu trudno jest dogodzić wszystkim. Z racji tego iż znała dobrze moich rodziców obyło się bez wzywania Policji i saperów. I od tego wszystko się zaczęło. A była to 3 klasa podstawówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonadamski Napisano 5 Lipiec 2004 Share Napisano 5 Lipiec 2004 Witam!!!Pierwszą rzeczą jaką wykopałem była łuska od mausera. Pierwszą ciekawą rzeczą był mag. od Gewehr 43. Z powazaniem vonadamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monti Napisano 5 Lipiec 2004 Share Napisano 5 Lipiec 2004 Polski bagnet Perkun" razem z pochwą,leżał w trawie :)pozdrawiamMonti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monti Napisano 5 Lipiec 2004 Share Napisano 5 Lipiec 2004 Tylko,że pochwa nadawała sie do wyrzucenia.Rozsypywała się przy każdym dotknięciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik Napisano 5 Lipiec 2004 Share Napisano 5 Lipiec 2004 Szeląg Krystyny - wlazł mi w nogę, na plaży, w wodzie, Myślałem, że to szkło. Zacząłem sprawdzać co to jest, no i mnie wciągnęło.Najbardziej mnie cieszą znaleziska bez maszyny:np. denar Wespazjana, na oko, chiński mauser" w stercie złomu bagnetowego1/2 kopiejki na własnym podwórku - w momencie wysiadania z samochodu, wracając po nieudanej wyprawie z wykrywaczem. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-forester- Napisano 14 Lipiec 2004 Share Napisano 14 Lipiec 2004 hełm M40 od kolegi S-L- można podziwiać na wystawie w muzeum w Rybniku na rynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.