Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• abcd changed the title to Wolant Messerschmitt 109
Napisano
43 minuty temu, abcd napisał:

Mam pytanie, do obsługi czego służyły poszczególne przyciski i spust w chwycie wolantu Ms 109. https://www.ima-usa.com/products/original-german-wwii-luftwaffe-messerschmitt-bf-109-control-stick-kg12a-me-109?variant=12461262176325

Mam japońskie Aero Detail No. 5 do Bf 109G, gdzie jest opis drążka, ale ten z powyższych fotografii jest prostszy, czyli chyba z wersji wcześniejszych.

PS - to nie wolant. To fragment drążka sterowego.

Napisano (edytowane)

Jak podejrzewam spust w w pozycji „spocznij” stanowił bezpiecznik oddzielnego przycisku, interesuje mnie co obsługiwało działko co km .

Edytowane przez abcd
Napisano

Z opisu KG 13 - Drążek sterowniczy miał pięć przycisków operacyjnych. Aby zapobiec przypadkowemu uruchomieniu przycisków ognia A i B1, zastosowano dźwignię bezpieczeństwa z możliwością przełączania, która pełniła zasadniczo potrójną funkcję. W górnym położeniu (pozycja bezpieczeństwa) uniemożliwiała aktywację przycisku B1, a jednocześnie uniemożliwiała aktywację przycisku A, ponieważ był on schowany. W dolnym, odblokowanym położeniu, dźwignia bezpieczeństwa działała jak spust przycisku A, ponieważ była schowana w rowku.

a.jpg

b.jpg

c.jpg

Napisano

Dobrze, że Woody coś dopisał, a też miałem jeszcze coś dopisać, bo znam antykwariat IMA z militariami i nieraz coś od nich kupowałem, tylko z innej drugowojennej bajki historycznej. Oni tam czasami robią dokładne opisy fantów na sprzedaż, a czasami tyle o ile. Nie rozpakowałem jeszcze po przeprowadzce moich głównych rzeczy do myśliwców hitlerowskich, ale jak coś fajnego o tych chwytach szkopskich drążków sterowych znajdę to jeszcze dodam.

Napisali w tej ofercie, że to jest chwyt KG 12A do Bf 109. Tak naprawdę to niczego nie mogą wiedzieć od czego jest ten konkretny chwyt, bo tych lekko różniących się chwytów było od metra z dwóch rodzin - KG 12 i KG 13.

KG 12A był chwytem drążka sterowego tak samo w większości Fw 190, a przynajmniej z wczesnego i środkowego okresu produkcji. Generalnie to bazę do KG 12 i KG 13 stanowił jeden i ten sam design z tą samą koncepcją ergonomiczną. Różnice rozpoczynały się na etapie manipulatorów, czyli wymaganych funkcjonalności tych chwytów.

„Dobrzy koledzy” pokradli mi masę oryginalnych Handbuchów do szkopskich samolotów, ale jak coś sensownego znajdę o tych chwytach to jeszcze tu wrzucę.

Napisano

Dziękuje za wyczerpującą informację, zadałem pytanie na ww. temat bo niespodziewanie stałem się posiadaczem takiego destruktu ,

EEC4B483-1F8E-4D63-8771-B2065B3F8C49.jpeg

Napisano (edytowane)

Taki otrzymałem w prezencie w wolnej chwili zakonserwuję i dopytam dokładniej poprzedniego posiadacza o miejscu pozyskania. 

Edytowane przez abcd
Napisano
57 minut temu, abcd napisał:

Taki otrzymałem w prezencie w wolnej chwili zakonserwuję i dopytam dokładniej poprzedniego posiadacza o miejscu pozyskania. 

Jeśli to wykopek, to z miejsca, gdzie przydzwonił o ziemię albo któryś Bf 109 albo któryś Fw 190, bo wszelkiej maści Arada, Stukasy i Henschle miały chwyty drążków sterowych z innych typoszeregów niż KG 12 i KG 13.

Napisano (edytowane)

Najprawdopodobniej pochodzi  z miejsca dawnego sammelstelle gdzie zwożono i demontowano wraki.

Edytowane przez abcd