kazioW24 Posted October 7 Posted October 7 Dowody mam z grubsza ogarnięte, to moze ktoś wypowie się w tym temacie, wychodzi na to ze nie było jednego wzoru dokumentu,a w niektórych nawet nadal używali orzełka.
0 BF.Cieszyniok Posted October 7 Posted October 7 Nie do konca rozumiem co masz na mysli : ".. a w niektórych nawet nadal używali orzełka."? Sa to dokumenty z roznych okresow i roznych okregow. W zaleznosci od tego kto, gdzie i kiedy je otrzymal, to sie te dokumenty roznia. Niektore z nich sa dokumentami tymczasowymi, niektore nie. Tu trzeba by omowic kazdy dokument z osobna i popatrzec kiedy, przez kogo, gdzie i w jakiej potrzebie zostal wydany a w okresie pozniejszym przedluzony lub wymieniony.
0 kazioW24 Posted October 7 Author Posted October 7 W lipsko na zdjeciu jest orzełek tyle że bez korony
0 BF.Cieszyniok Posted October 7 Posted October 7 Nie widze calego dokumentu na zdjeciach, ale wydaje mi sie, ze ten stempel doszedl juz w czasie puzniejszym po wyzwoleniu. A nowe wladze pewnie stosowaly orla bez korony na tych terenach. Zrob widoczniejsze zdjecie stempla, o jaka komende dokladnie chodzi.
0 BF.Cieszyniok Posted October 7 Posted October 7 pozniejszym - mialo oczywiscie byc - ale bez znakow polskich i tak sie trace
0 kazioW24 Posted October 7 Author Posted October 7 Tam jest Kreis Zamość 4.VII.1944 ale faktycznie na tej pieczątce jest Komenda Powiatowa milicji Obywatelskiej w Lubaczowie,czyli dokunent wydany na krótko przed akcją Burza,czyli stempel został dobity.
0 abcd Posted October 7 Posted October 7 (edited) Okupacyjne dokumenty tożsamości obowiązywały przez jakiś czas po wojnie stempel z orłem to forma potwierdzenia jego ważności. Cytat z sieci „W pierwszych latach po zakończeniu wojny funkcjonowały równocześnie przedwojenne dowody osobiste, niemieckie kenkarty i tymczasowe poświadczenia tożsamości, które wydawano osobom nieposiadającym innych dokumentów. Obowiązek posiadania dowodu utrzymano dekretem o dowodach osobistych z 22 października 1951 roku w którym ujednolicono te dokumenty” Edited October 7 by abcd
0 bjar_1 Posted October 7 Posted October 7 Nie wiem jak u Was, ale u mnie z kennkart wycinano nożyczkami okrągłą pieczęć z wroną.
0 abcd Posted October 7 Posted October 7 (edited) Z sieci , karta rozpoznawcza GG z polskimi pieczątkami potwierdzającymi ważność dokumentu. Edited October 7 by abcd
0 kazioW24 Posted October 8 Author Posted October 8 A jeszcze na tym ceglastym Pole Ausweis ta gwiazda to ruski znak kasacji .
Question
kazioW24
Dowody mam z grubsza ogarnięte, to moze ktoś wypowie się w tym temacie, wychodzi na to ze nie było jednego wzoru dokumentu,a w niektórych nawet nadal używali orzełka.
9 answers to this question
Recommended Posts