Skocz do zawartości
  • 0

Pytanie

Napisano

Czołem Koledzy ! Mam taki oto magazynek MP 44. Na stopce magazynka jest literowy kod producenta, którego w żadnym znanym mi zestawieniu za żadne skarby nie mogę znaleźć !! Proszę o pomoc .

Zdjęcie WhatsApp 2025-06-25 o 21.15.55_9ed43ca1.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-06-25 o 21.15.55_62c4d58a.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-06-25 o 21.15.51_31d4c936.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-06-25 o 21.15.51_291d4127.jpg

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

„ Dzięki. Czyli należy to tak rozumieć, że istnieją trójliterowe kody producentów , których do dziś nie da się przypisać do określonych producentów ? Kod jest - producent nieznany ? Dziwne, jak na niemiecką pedanterię i ich dociekliwość. Oczywiście piszę o niemieckich analizach historycznych… W końcu to nie jest przedmiot z XII wieku… Pozdrawiam ”

• 0
Napisano
10 godzin temu, pawelbeniak napisał:

Czyli należy to tak rozumieć, że istnieją trójliterowe kody producentów , których do dziś nie da się przypisać do określonych producentów ? Kod jest - producent nieznany ? Dziwne, jak na niemiecką pedanterię i ich dociekliwość.

Kod producenta to jest jeszcze małe piwo. Nie wiadomo na przykład, co oznaczały (poza ostatnią cyfrą) i na jakiej zasadzie były przyznawane czterocyfrowe numery amunicji - np. 8,8 cm RPzBGr 4322, 12,8 cm Sprgr 5151, 21 cm WGr 5021 itd. :) 

• 0
Napisano

Jest tam znak zapytania, dlatego napisałem "przypuszczenie". Myślałem, że znalazłeś potwierdzenie, bo to z mojego linku takie mało pewne.

W literaturze opisywany jako "niezidentyfikowany":

„Michael Heidler schreibt in seinem Buch Deutsche Fertigungskennzeichen bis 1945, Seite 259, zum Herstellerzeichen „qlx” folgendes: ‚unbekannt / Teile für MP 44, StG 44 und Magazine‘.” 

• 0
Napisano

Dzięki. W NRD produkowano amunicję do MP 44 . Do 1961 roku…. Myślę ,  że magazynków tam nie produkowali. One były z III Rzeszy. A Koledzy jak sądzą ? Już pomyślałem, że kod qlx jest z DDR- u …🙄🙄🙄