pawelbeniak Napisano 25 Czerwiec Napisano 25 Czerwiec Czołem Koledzy ! Mam taki oto magazynek MP 44. Na stopce magazynka jest literowy kod producenta, którego w żadnym znanym mi zestawieniu za żadne skarby nie mogę znaleźć !! Proszę o pomoc .
0 pawelbeniak Napisano 26 Czerwiec Autor Napisano 26 Czerwiec „ Dzięki. Czyli należy to tak rozumieć, że istnieją trójliterowe kody producentów , których do dziś nie da się przypisać do określonych producentów ? Kod jest - producent nieznany ? Dziwne, jak na niemiecką pedanterię i ich dociekliwość. Oczywiście piszę o niemieckich analizach historycznych… W końcu to nie jest przedmiot z XII wieku… Pozdrawiam ”
0 Grzesio Napisano 27 Czerwiec Napisano 27 Czerwiec 10 godzin temu, pawelbeniak napisał: Czyli należy to tak rozumieć, że istnieją trójliterowe kody producentów , których do dziś nie da się przypisać do określonych producentów ? Kod jest - producent nieznany ? Dziwne, jak na niemiecką pedanterię i ich dociekliwość. Kod producenta to jest jeszcze małe piwo. Nie wiadomo na przykład, co oznaczały (poza ostatnią cyfrą) i na jakiej zasadzie były przyznawane czterocyfrowe numery amunicji - np. 8,8 cm RPzBGr 4322, 12,8 cm Sprgr 5151, 21 cm WGr 5021 itd. :)
0 karpik Napisano 27 Czerwiec Napisano 27 Czerwiec Tu jest, ale tylko jako przypuszczenie: https://espeholt.dk/mediearkiv/mag44_c.pdf?utm_source=chatgpt.com
0 bjar_1 Napisano 27 Czerwiec Napisano 27 Czerwiec Wiele papierzysk spłonęło w czasie bombardowań Rzeszy i nie wróci więcej.
0 sebek1974 Napisano 27 Czerwiec Napisano 27 Czerwiec qlx to C.G. Haenel, Waffen und Fahrradfabrik, Suhl.
0 karpik Napisano 27 Czerwiec Napisano 27 Czerwiec 25 minut temu, sebek1974 napisał: qlx to C.G. Haenel, Waffen und Fahrradfabrik, Suhl. Źródło?
0 sebek1974 Napisano 27 Czerwiec Napisano 27 Czerwiec 46 minut temu, karpik napisał: Źródło? Na twoim linku wyżej.
0 karpik Napisano 27 Czerwiec Napisano 27 Czerwiec Jest tam znak zapytania, dlatego napisałem "przypuszczenie". Myślałem, że znalazłeś potwierdzenie, bo to z mojego linku takie mało pewne. W literaturze opisywany jako "niezidentyfikowany": „Michael Heidler schreibt in seinem Buch Deutsche Fertigungskennzeichen bis 1945, Seite 259, zum Herstellerzeichen „qlx” folgendes: ‚unbekannt / Teile für MP 44, StG 44 und Magazine‘.”
0 bjar_1 Napisano 27 Czerwiec Napisano 27 Czerwiec No, jeśli M. Heidler nie wie co to za kod, to raczej nikt nie wie.
0 pawelbeniak Napisano 27 Czerwiec Autor Napisano 27 Czerwiec Dzięki. W NRD produkowano amunicję do MP 44 . Do 1961 roku…. Myślę , że magazynków tam nie produkowali. One były z III Rzeszy. A Koledzy jak sądzą ? Już pomyślałem, że kod qlx jest z DDR- u …
Pytanie
pawelbeniak
Czołem Koledzy ! Mam taki oto magazynek MP 44. Na stopce magazynka jest literowy kod producenta, którego w żadnym znanym mi zestawieniu za żadne skarby nie mogę znaleźć !! Proszę o pomoc .
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi