brombi Napisano 8 Czerwiec Napisano 8 Czerwiec Witam znalazłem taką spinkę chyba , z jednej strony DRP a z drugiej zieh hier. Kojarzy Ktoś? Cytuj
0 Piranha Napisano 8 Czerwiec Napisano 8 Czerwiec Spinka z paska karabinu M1, USA. powojenna http://www.bavarianm1carbines.com/germanyaccess.html Cytuj
0 abcd Napisano 8 Czerwiec Napisano 8 Czerwiec (edytowane) zatrzask uniwersalny ,wiele zastosowań od torby na gas maskę po pokrowiec na spadochron, spotkałem się z analogicznymi zatrzaskami przy ekwipunku US ale napis zieh hier to chyba niemiecka proweniencja. Edytowane 8 Czerwiec przez abcd Cytuj
0 brombi Napisano 8 Czerwiec Autor Napisano 8 Czerwiec Dzięki, spodziewałem się innego zastosowania Cytuj
0 Tomasz70 Napisano 9 Czerwiec Napisano 9 Czerwiec Nie tylko US używało tego typu. Ten zatrzask jest akurat od wojennej, niemieckiej torby na spadochron Luftwaffe/ Fallschirmjagers. Po wojnie podobne rozwiązanie stosowano w ZSRR Cytuj
0 Tomasz70 Napisano 9 Czerwiec Napisano 9 Czerwiec https://www.worthpoint.com/worthopedia/wwii-luftwaffe-parachute-bag-zieh-1843728479 Tu poglądowo, jak to wyglądało. Cytuj
0 Jedburgh_Ops Napisano 9 Czerwiec Napisano 9 Czerwiec 17 godzin temu, brombi napisał: Witam znalazłem taką spinkę chyba , z jednej strony DRP a z drugiej zieh hier. Kojarzy Ktoś? @abcd + @Tomasz70 mają rację. To, co znalazłeś to fragment niemieckiej kopii zatrzasku typu Lift-The-Dot będącego amerykańskim wynalazkiem i patentem. W pierwszej dekadzie XX wieku opatentował to Amerykanin Fred Carr i to on jako pierwszy uruchomił produkcję tych zatrzasków. Produkował je najpierw w firmie Carr Fastener Company, a potem w United-Carr Fastener Corporation. Odkąd Carr to opatentował to zalało to Amerykę i jej siły zbrojne - już na I wojnę światową żołnierze amerykańscy wyruszyli z niezliczonymi rzeczami zapinanymi na LTD. A potem skopiowali to Brytyjczycy, Niemcy i inni i w zasadzie zalało to świat. Poniżej historyczne elementy składowe zatrzasku LTD produkowane przez obie firmy Freda Carra. Cytuj
Pytanie
brombi
Witam znalazłem taką spinkę chyba , z jednej strony DRP a z drugiej zieh hier. Kojarzy Ktoś?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi