Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Poniżej znajduje się link do mojej mapy z lokalizacją radarów Würzburg-Riese.
Prawdopodobnie w Polsce nie zachowało się już więcej pozostałości tych radarów.
Gdyby jednak ktoś widział takie fundamenty w innych miejscach, to bardzo proszę o info.

Stanowiska radarów Würzburg-Riese

Pozdrawiam,
CoVoX

WR1.jpg

WR2.jpg

WR3.jpg

WR4.jpg

Napisano

Znakomita i zdecydowana większość tych fundamentów nigdy nie miała zamontowanego radaru . Przed montażem radaru zalewano śruby montażowe tak jak widać na zdjęciu z fundamentu w Zendku który to radar obsługiwał lotnisko Udetfeld czyli obecne Katowice-Pyrzowice. 

Napisano

@DARKOFF

Dziękuję za odzew!
W Tapilkajmach stacjonowała kompania radarowa o kryptonimie Heimchen.
Znalazłem tam 2 fundamenty WR i nie spodziewam się, żeby było ich więcej.
Ewenementem jest stacja Löwenfels, w której zachowały się aż 3 takie fundamenty.
W stacji Heimchen radary WR znajdowały się w rekordowo małej odległości wynoszącej 217 m.

Tapilkajmy_WR1.jpg

Tapilkajmy_WR2.jpg

Napisano

@Landszaft

Z tą znakomitą i zdecydowaną większością to bym nie przesadzał.
Faktycznie w kilku fundamentach nie zabetonowano śrub, co wyklucza możliwość zamontowania radaru.
Jednak w zdecydowanej większości śruby po prostu zostały odcięte przez złomiarzy.
Ażeby daleko nie szukać wystarczy zobaczyć na zdjęcia powyżej.
Jeden z fundamentów został pozbawiony wszystkich śrub mocujących.

Śruba.jpg

Napisano

@Janko Muzykant

To akurat jest post mojego Kolegi, który jest adminem grupy o radiolokacji.
Poniżej zdjęcia obu fundamentów WR z Funkmeßstellung 1. Ordnung Tirstein w Trzcielu.
Podobnie jak w stacji Heimchen, wszystkie śruby w pierwszym fundamencie zostały odcięte.

Trzciel_WR1.jpg

Trzciel_WR2.jpg

Napisano

@Janko Muzykant

Gdzieś w głębi serca tli się iskierka nadziei, że dzięki forum jeszcze coś uda się znaleźć 🙂

Napisano (edytowane)
19 godzin temu, Landszaft napisał:

Znakomita i zdecydowana większość tych fundamentów nigdy nie miała zamontowanego radaru . Przed montażem radaru zalewano śruby montażowe tak jak widać na zdjęciu z fundamentu w Zendku który to radar obsługiwał lotnisko Udetfeld czyli obecne Katowice-Pyrzowice. 

Znakomita i zdecydowana większość tego kategorycznego stwierdzenia jest mylna.

Zdecydowaną większość pozycji stanowiły jednostki aktywne operacyjne. Więcej -  w paru przypadkach radary zostały zainstalowane nawet w miejscach, w których operacyjnie ich nie wykorzystano ze względu na zmiany organizacyjne struktury służb Luftnachrichten. I tak zostały do 1945. Wskazuję tu co najmniej trzy kompanie pomorskie - Puma, Star i Natter. Dwie pierwsze miały WRy (relacje miejscowych ludzi sprzed lat) a w przypadku trzeciej odnalazłem pozostałości wysadzonej anteny. Czyli radar, a przynajmniej jego „pasywna” część w postaci konstrukcji, pozostały na miejscu.

M.

Edytowane przez beaviso
Napisano

Niestety większość małych Würzburgów stała na lawetach krzyżowych.
Do montażu na betonowej podstawie przeznaczona była specjalna wersja D5.
Część fundamentów nie posiada śrub, więc radaru nigdy na nich nie zamontowano.

Betonsockel.jpg

Napisano

Takim przykładem bez śrub jest/był Bytom Rozbark, która widzę przekreślona?:O Coś się z nią stało?

Tylko ona jest w polu uprawnym i myślę śruby zostały urwane. Ale wiem o co chodzi że bez śrub, koło Kędzierzyna np są z niezalanymi otworami na nie.

Napisano

@Cronos

Mam info, że schron dowodzenia baterią Flak oraz podstawa radaru w Rozbarku zostały zniszczone.
W tym konkretnym przypadku śruby były zamontowane, ale zostały odcięte lub całkowicie skorodowały.