Skocz do zawartości
  • 0

NIEŚMIERTELNIK I.J.K./J.R.57. 103

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano
2 godziny temu, abcd napisał:

L.J.K Leichte  Jnfanterie  Kolonne/ Jnfanterie  Regiment  57 , kolumna transportowa /57 pułku piechoty. https://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Infanterieregimenter/IR57.htm

Dziękuję za pomoc. Na pewno pomoże mi to w dalszych poszukiwaniach. Ciekawy jestem kto kryje się pod nr 103 i gdzie można to sprawdzić. Dodatkowo śledząc historie miejscowości nie natknąłem się na I.R.57 . Znalezisko pochodzi z okolic Kożuchów 67-120.

Jeżeli ktoś może pomóc i napisać coś więcej, to serdecznie dziękuję.

• 0
Napisano

Ok, chociaż nie do końca się zgadzam. 

Wcześniej szukając (mylnie) 57 Pułk Piechoty im. Księcia Brunszwickiego Ferdynanda (8 Westfalski) znalazłem spis, a w nim, to że pod numerem 103  był zapisany żołnierz Göring Karl. Niestety nieśmiertelnik pochodzi z okresu II wojny światowej a   wyżej wymieniony Karl  służył w latach 1867-1884.

• 0
Napisano
15 godzin temu, bjar_1 napisał:

Zgadzać się nie musisz. Tyle że ja piszę, jak jest.

bjar_1 dziękuje za odpowiedz. Każda informacja jest dla mnie cenna. Niestety jestem z tego tematu "zielony".

• 0
Napisano

Szkoda się męczyć - od X lat nie podają żadnych informacji i nie odpowiadają na zapytania. Można uzyskać coś osobiście w ramach kwerendy archiwalnej w BA pod warunkiem, że wie się w jakiego oddziału kwitach szukać, bo że pacjent na początku służby był w J.R.57 wcale nie oznacza, że tam służył później.

• 0
Napisano (edytowane)

Słyszałem że z pomocą znajomości w instytucjach przeprowadzających ekshumacje szczątków żołnierzy WH, IPN i podobnych można zdobyć informacje z archiwum Wast/Bundesarchiv,ja niestety z braku takowych znajomości nie próbowałem .

Edytowane przez abcd