wędrowiec Napisano 7 Kwiecień Napisano 7 Kwiecień (edytowane) Jestem pasjonatem fotografi i z tego względu często odwiedzam różnego rodzaju bazary,targowiska czy giełdy staroci w poszukiwaniu ciekawych okazów. Ostatnio zainteresował mnie kartonik po aparacie Rolleiflex 44. Był to aparat produkowany jeszcze przed wojną i dzisiaj stanowi ciekawy i poszukiwany okaz kolekcjoneski. Aparatu nie było w środku, ale nawet sam kartonik może być ciekawym uzupełniemiem zbioru. W środku nie było jednak tej małej lustrzaneczki, a był wypełniony pociętymi na pojedyncze klatki megatywami. Dokłądnie nie liczyłem, ale tak szacunkowo, to z kilka setek. Większość, to pamiątkowe zdjęcia rodzinne, sporo o tematyce militarnej i kilka szczególnie interesujących dla nas, bo zrobionych w Krakowie. Autor fotografii służył pewnie w jakimś oddziale Luftwaffe, bo dużo jest zdjęć z jakichś ćwiczeń. Zdjęcia z Krakowa najprawdopodobniej zrobione latem 1942 roku, pewnie podczas wycieczki na wystawę sprzętu zdobytego przez Niemców prezentowanego na krakowskim Rynku. Jest też parę z jakichś innych krajów, a jedno zostało rozpoznane jako budynek administracji w Odessie. Edytowane 7 Kwiecień przez wędrowiec Cytuj
wędrowiec Napisano 7 Kwiecień Autor Napisano 7 Kwiecień Pytanie do znawców umundurowania. Na tej fotce widocznych jest kilku żołnierzy, ale nie widać jakichś charakterystycznych oznak pozwalających określić ich państwowość. Sama fotka też jest ciekawa, bo pokazuje kilku ulicznych fotografów używających techniki i apatatów pozwalających na szybkie otrzymanie zdjęcia Cytuj
pawel_breslau Napisano %s o %s Napisano %s o %s A to nie będą makaroni? Żołnierz tuż przy głowie fotografa wydaje mi się, że nosi włoską furażerkę. Ale może się mylę i ktoś mnie poprawi, ktoś bieglejszy w temacie :-) Pozdrawiam. Paweł Cytuj
sebek1974 Napisano %s o %s Napisano %s o %s 3 godziny temu, pawel_breslau napisał: A to nie będą makaroni? Żołnierz tuż przy głowie fotografa wydaje mi się, że nosi włoską furażerkę. Ale może się mylę i ktoś mnie poprawi, ktoś bieglejszy w temacie :-) Pozdrawiam. Paweł Mię te goście trocha przypominają Słowaków ale pewny na sto procent nie jestem;) Cytuj
pawel_breslau Napisano %s o %s Napisano %s o %s 19 godzin temu, sebek1974 napisał: Mię te goście trocha przypominają Słowaków ale pewny na sto procent nie jestem;) No tak też może być, nie sprzeczam się , ale ta furażka jakaś wysoka mi się wydaje. ale też nie dawały mi spokoju mundury 3 żołnierzy z lewej. Zapewne zjadą się na forum spece od umundurowania i dadzą ostateczną odpowiedź Cytuj
sebek1974 Napisano %s o %s Napisano %s o %s 3 godziny temu, pawel_breslau napisał: No tak też może być, nie sprzeczam się , ale ta furażka jakaś wysoka mi się wydaje. ale też nie dawały mi spokoju mundury 3 żołnierzy z lewej. Zapewne zjadą się na forum spece od umundurowania i dadzą ostateczną odpowiedź Ale czołg rozpoznałem bez problemu. ;) 1 Cytuj
bodziu000000 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Przynajmniej część zdjęć, tych ze sprzętem wojskowym wykonano w lipcu 1942, gdy na Rynku Głównym (wówczas placu Adolfa Hitlera) w Krakowie odbyła się wystawa sprzętu wojskowego zdobytego przez Niemców Cytuj
M81 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Naszywki na kołnierzu mogą sugerować, że mamy do czynienia z ludźmi króla Michała 1 Cytuj
sebek1974 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Sprzęt który udało mię się zidentyfikować. 1 angielski A9 Mark 1 Cruiser Tank 2 francuski De Dion-Bouton 3 francuski Hotchkiss H38 4 angielski Supermarine Spitfire 5 francuski Bloch MB 153 6 samolot jeszcze nie zidentyfikowany bo leży na plecach. I różne armaty/haubice francuskiego pochodzenia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi