Jump to content

Recommended Posts

Posted

Grawer-medalier przy ul. Nowy Świat 45 w Warszawie istniał bardzo długo po II wojnie, na pewno do lat 80., jeśli nie do początku 90.

Pierwszych 15 lat życia mieszkałem w kamienicy Nowy Świat 28, więc nieraz kilka razy dziennie przechodziłem obok tej pracowni. Była mała, ale z piękną wystawą właśnie takiej falerystyki. Skoro tak długo ta firma istniała to chyba przechodziła z ojca na syna, albo w ramach jakichś innych przetasowań typu mistrz-czeladnik, albo coś w tym rodzaju.

Posted

Wg mnie wyrób po II WŚ Knedlera lub kopia jego wyrobu tzn. nakrętki.

Na 99,9 % nie noszono takiej odznaki na mundurach w okresie istnienia 43,EO.

Uważam, że jest to projekt wzorowany na godle eskadry malowanej na kadłubach samolotów.

Posted
2 godziny temu, Sedco Express napisał:

Wg mnie wyrób po II WŚ Knedlera lub kopia jego wyrobu tzn. nakrętki.

Na 99,9 % nie noszono takiej odznaki na mundurach w okresie istnienia 43,EO.

Uważam, że jest to projekt wzorowany na godle eskadry malowanej na kadłubach samolotów.

Jestem podobnego zdania , a czy da się w jakiś sposób odróżnić czy ta nakrętka jest kopią ?

Posted
12 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał:

Grawer-medalier przy ul. Nowy Świat 45 w Warszawie istniał bardzo długo po II wojnie, na pewno do lat 80., jeśli nie do początku 90.

Pierwszych 15 lat życia mieszkałem w kamienicy Nowy Świat 28, więc nieraz kilka razy dziennie przechodziłem obok tej pracowni. Była mała, ale z piękną wystawą właśnie takiej falerystyki. Skoro tak długo ta firma istniała to chyba przechodziła z ojca na syna, albo w ramach jakichś innych przetasowań typu mistrz-czeladnik, albo coś w tym rodzaju.

Wydaje mi się, że masz na myśli zakład Panasiuka przy ulicy Nowy Świat 43. Józef Panasiuk był jednym z budowniczych zegara zamkowego; później firmę przejął Piotr. 

Zakład Jana Knedlera przy ulicy Nowy Świat 45 istniał do 1929 roku, przeniesiony na ulicę Radną 13. Firma czynna do 1951 roku- Kazimierz Knedler.

Może sama odznaka robiona oddzielnie a nakrętka wzięta od innej odznaki ?

Posted (edited)

Aaaa, okay, dziękuję za korektę.

Tak tylko na marginesie mogę powiedzieć, że pracownia grawersko-medalierska przy Nowym Świecie już w lepszym miejscu po wojnie być nie mogła. Mogę się założyć o dowolnie wielkie pieniądze, że gościła dziesiątki lotników września '39 a potem PSP, którzy być może odtwarzali sobie w niej gapy (lub ich miniaturki) i inne odznaki. Gapy zresztą to był główny motyw wystawy tej pracowni.

230 m na południe od tej pracowni była przy Nowym Świecie 24 redakcja „Skrzydlatej Polski”. A w niej przewijał się cały korowód lotników przedwojennych i PSP. Przychodzili głównie do red. Tadeusza Malinowskiego, bo to on spisywał ich wspomnienia i dostawał od nich różne kwity. Przy takich wizytach być może lotnicy zahaczali też o tę pracownię.

Z kolei 400 m na wschód od tej pracowni była „Mekka” lotników przedwojennych i PSP, czyli Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich przy ul. Foksal 3/5. Tam się spotykali, tam gościli, tam wspominali i rozmawiali i tam wyrównywali różne przedwojenne i wojenne rachunki. Przy okazji, kto wie, być może też coś zamawiali w tej pracowni.

A na finał 1400 m na północ od tej pracowni był Zarząd Główny Aeroklubu z gen. Stanisławem Skalskim jako sekretarzem generalnym. I to też była mała „Mekka” pilotów PSP tych co bardziej słynnych, którzy zjeżdżali się do generała i z Polski, i z Zachodu. Więc też być może coś sobie zamawiali w tej pracowni.

Edited by Jedburgh_Ops
Posted

Odznaka jest oryginalna powojenna i nie jest kopią odznaki z okresu II RP bo wtedy ich nie produkowano. Powojenna kolekcjonerska.

Nakrętka może być:

- oryginalna z okresu II RP grawer Knedler

- oryginalna  Knedlera po wojnie

- kopia oryginalnej nakrętki Knedlera wykonana przez innego producenta

Posted
2 godziny temu, Sedco Express napisał:

Po prawej oryginalna z okresu II RP. Po lewej wstawiona - podwóne bicie litery "W"

Średnica powinna być 19 mm

Zrzut ekranu 2025-04-01 163513.png

Też zauważyłem to podwójne bicie litery W

Posted
9 minut temu, czakimm napisał:

Też zauważyłem to podwójne bicie litery W

Ale średnica to 17 mm , ale z tego co znalazłem w internecie o tej średnicy też wybijali orginalne nakrętki odznak