Kenos Napisano %s o %s Napisano %s o %s Witam mam kilka stalowych łusek 2 cm został na nich lakier ale są porośnięte delikatnym nalotem z rdzy i teraz mam pytanie jak to wyczyścić żeby nie zniszczyć lakieru i czym zakonserwować? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj
Cronos Napisano %s o %s Napisano %s o %s Czyscilem kiedyś taką kwasem szczawiowym, tylko trzeba bardzo dobrze wypłukać później w wodzie demineralizowanej. I zabezpieczyć później powłokę. Kwas do rozpuszczenia znajdziesz na portalach aukcyjnych i w dobrych ogrodniczych. Cytuj
vis1939 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Nie radzę zbijać spłonki, nawet jak teoretycznie już szlak ją trafił.Przy tym kalibrze już potrafi to konkretnie jebnąć, a miseczka spłonki wylecieć w paluchy. Cytuj
Landszaft Napisano %s o %s Napisano %s o %s Vis bez urazy szlak to może być turystyczny lub kolejowy , a "szlag" jest mniej więcej po Polsku od niemieckiego słowa "schlag" - uderzać. Ja ustawiam pod palnikiem Bunsena w chwycie ale spłonka zawsze wystrzeli i trzeba też uważać. Cytuj
vis1939 Napisano %s o %s Napisano %s o %s 15 minut temu, Landszaft napisał: Vis bez urazy szlak to może być turystyczny lub kolejowy Cytuj
Kenos Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu Nie martwię się o spłonki od tego mam chemikalia. Cytuj
Kenos Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu Nie chcę ich niszczyć kupiłem kilka pestek brakło łusek Cytuj
Kenos Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu 22 godziny temu, Landszaft napisał: Vis bez urazy szlak to może być turystyczny lub kolejowy , a "szlag" jest mniej więcej po Polsku od niemieckiego słowa "schlag" - uderzać. Ja ustawiam pod palnikiem Bunsena w chwycie ale spłonka zawsze wystrzeli i trzeba też uważać. Już to przerabiałem nigdy nie miałem tej przyjemności i mam nadzieję że tak zostanie. Cytuj
vis1939 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 1 godzinę temu, Kenos napisał: Nie martwię się o spłonki od tego mam chemikalia. Ok.Jak kiedyś przyjdą do Ciebie panowie z komendy, to możesz śmiało im to powtórzyć Cytuj
Landszaft Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Przepis wyraźnie zaznacza że spłonka ma być zbita lub ma jej nie być . Jakiekolwiek chemiczne likwidacje mat wyb w spłonce to i tak podlega pod ustawę. Zabiorą łuski z niezbitymi spłonkami i przedstawia zarzuty a ty jak się do nich odniesiesz ???. Vis ma 100 % rację . Spłonka MUSI być widocznie ZLIKWIDOWANA jako NIESPRAWNA i po dyskusji. Kto tego nie rozumie niech się przygotuje na wyrok w zawiasach. Przepis jednogłośnie stwierdza NIE ZBITA czyli SPRAWNA !! Cytuj
Erih Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Landszaft, mój kolega z pracy w zeszłym tygodniu odbierał tak ze dwie setki tego dobra (w pełni sprawnych spłonek) i robił to na 100% na legalu. Po prostu ma pozwolenie i bawi się w samodzielną elaborację. Pozwolenie na broń wymaga dziś mniej starań i środków niż prawo jazdy. Dwa, jeżeli spłonka nawet jest niezbita, ale nie zawiera mat.wyb. to oskarżenie leży. Oczywiście będzie ekspertyza, biegły walnie gwoździem w spłonkę... i wyda opinię że nie udało się zainicjować detonacji. Tak więc w/w przedmiot nie jest amunicją w/g ustawy. PS Oczywiście korowody prawnicze i tak gwarantowane. Cytuj
Landszaft Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Erich , ja rozumiem negowanie tak dla negowania w wydaniu polityków ale tu ??? tak dla zasady ????. Ja ci dam spłonki i młotek oraz gwóźdź i zbijaj spłonki . Powodzenia tak z flaków 2 cm lub z 3,7 albo 5 cm . Chcesz być takim domorosłym biegłym . Żaden biegły nie wyda opinii że niesprawne !!! . Ty naprawdę myślisz że biegły chodzi z gwoździem i młotkiem ??? . Nie powinieneś pisząc takie bzdury mieć jakiegokolwiek pozwolenia nawet na "sznojder. Ty naprawdę wierzysz że orzecznik będzie sprawdzał łuski i spłonki !!! . Z jakiego iglaka się urwałeś !!! . Orzecznik napisze że w jednym przypadku spłonka odpaliła i jak obalisz to twierdzenie !!!. Po ptokach. Co myślisz że orzecznik robi to przy świadkach lub to filmuje . Byłem przez 8 lat sędzią społecznym więc wiem jak to przebiega . Korowody prawnicze nie tylko kosztowne ale przegrane jak się ma łuski z niezbitymi spłonkami a nie ma zezwolenia na posiadany rodzaj broni do tych łusek . A jak znam kolekcjonerów to mają po kilkadziesiąt różnych łusek bez zezwoleń i wystarczy tylko kilka z niezbitymi spłonkami i po zawodach. Murowany wyrok w zawiasach . Tak twój kolega może elaborować amunicje jak posiada do niej broń na legalu , ale nie może elaborować nic innego - czyli takiej do której nie ma pozwolenia na broń . Mój znajomy tez jest myśliwym i na swoje jednostki może elaborować swoją amunicję bo jest zdecydowanie taniej niż kupić nowy nabój i to czasami kilkakrotnie . 1 Cytuj
Cyrograf15 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Erich, chcesz jeszcze znajomemu narobić kłopotów? Elaborować można jedynie amunicję do broni posiadanej i w takich kalibrach. Największy dopuszczalny dla osób fizycznych kaliber to 0,45'. Wojtek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi