Jump to content

Stalowe łuski 2 cm czyszczenie bez zniszczenia lakieru.

Recommended Posts

Posted

Witam mam kilka stalowych łusek 2 cm został na nich lakier ale są porośnięte delikatnym nalotem z rdzy i teraz mam pytanie jak to wyczyścić żeby nie zniszczyć lakieru i czym zakonserwować?

IMG20250331135751.thumb.jpg.f124e670a5d421a7a0f58e392567d256.jpgIMG20250331140259.thumb.jpg.20b42d75ffdb0658628816cc7900975e.jpg

Z góry dziękuję za pomoc.

Posted

Czyscilem kiedyś taką kwasem szczawiowym, tylko trzeba bardzo dobrze wypłukać później w wodzie demineralizowanej. I zabezpieczyć później powłokę. Kwas do rozpuszczenia znajdziesz na portalach aukcyjnych i w dobrych ogrodniczych.

Posted

Nie radzę zbijać spłonki, nawet jak teoretycznie już szlak ją trafił.Przy tym kalibrze już potrafi to konkretnie jebnąć, a miseczka spłonki wylecieć w paluchy.

Posted

Vis bez urazy szlak to może być turystyczny lub kolejowy , a "szlag" jest mniej więcej po Polsku od niemieckiego słowa "schlag" - uderzać. Ja ustawiam pod palnikiem Bunsena w chwycie ale spłonka zawsze wystrzeli i trzeba  też uważać.

Posted
22 godziny temu, Landszaft napisał:

Vis bez urazy szlak to może być turystyczny lub kolejowy , a "szlag" jest mniej więcej po Polsku od niemieckiego słowa "schlag" - uderzać. Ja ustawiam pod palnikiem Bunsena w chwycie ale spłonka zawsze wystrzeli i trzeba  też uważać.

Już to przerabiałem nigdy nie miałem tej przyjemności i mam nadzieję że tak zostanie.

Posted
1 godzinę temu, Kenos napisał:

Nie martwię się o spłonki od tego mam chemikalia.

Ok.Jak kiedyś przyjdą do Ciebie panowie z komendy, to możesz śmiało im to powtórzyć😀

Posted

Przepis wyraźnie zaznacza że spłonka ma być zbita lub ma jej nie być . Jakiekolwiek chemiczne likwidacje mat wyb w spłonce to i tak  podlega pod ustawę. Zabiorą łuski z niezbitymi spłonkami i przedstawia zarzuty a ty jak się do nich odniesiesz ???. Vis ma 100 % rację . Spłonka MUSI być widocznie ZLIKWIDOWANA  jako NIESPRAWNA i po dyskusji. Kto tego nie rozumie niech się przygotuje na wyrok w zawiasach. Przepis jednogłośnie stwierdza  NIE ZBITA czyli SPRAWNA !!

Posted

Landszaft, mój kolega z pracy w zeszłym tygodniu odbierał tak ze dwie setki tego dobra (w pełni sprawnych spłonek) i robił to na 100% na legalu. Po prostu ma pozwolenie i bawi się w samodzielną elaborację. Pozwolenie na broń wymaga dziś mniej starań i środków niż prawo jazdy.

Dwa, jeżeli spłonka nawet jest niezbita, ale nie zawiera mat.wyb. to oskarżenie leży. Oczywiście będzie ekspertyza, biegły walnie gwoździem w spłonkę... i wyda opinię że nie udało się zainicjować detonacji. Tak więc w/w przedmiot nie jest amunicją w/g ustawy.

PS Oczywiście korowody prawnicze i tak gwarantowane.

Posted

Erich ,  ja rozumiem negowanie tak dla negowania w wydaniu polityków ale tu ??? tak  dla zasady ????. Ja ci dam spłonki i młotek oraz gwóźdź i zbijaj spłonki . Powodzenia tak z flaków 2 cm  lub z 3,7 albo 5 cm . Chcesz być takim domorosłym biegłym . Żaden biegły nie wyda opinii że  niesprawne !!! . Ty naprawdę myślisz że biegły chodzi z gwoździem i młotkiem ??? . Nie powinieneś pisząc takie bzdury mieć jakiegokolwiek pozwolenia nawet na "sznojder. Ty naprawdę wierzysz że orzecznik będzie sprawdzał łuski i spłonki !!! . Z jakiego iglaka się urwałeś !!! . Orzecznik napisze że w jednym przypadku spłonka odpaliła i jak obalisz to twierdzenie !!!. Po ptokach. Co myślisz że orzecznik robi to przy świadkach lub to filmuje . Byłem przez 8 lat sędzią społecznym więc  wiem jak to przebiega . Korowody prawnicze nie tylko kosztowne ale przegrane jak się ma łuski z niezbitymi spłonkami a nie ma zezwolenia na posiadany rodzaj broni do tych łusek  . A jak znam kolekcjonerów to mają po kilkadziesiąt różnych łusek bez zezwoleń i wystarczy tylko kilka z niezbitymi spłonkami i po zawodach. Murowany wyrok w zawiasach . Tak twój kolega może elaborować amunicje jak posiada do niej broń na legalu , ale nie może elaborować nic innego - czyli takiej do której nie ma pozwolenia na broń . Mój znajomy tez jest myśliwym i na swoje jednostki może elaborować swoją amunicję bo jest zdecydowanie taniej niż kupić nowy nabój i to czasami kilkakrotnie .

• Thanks 1
Posted

Erich, chcesz jeszcze znajomemu narobić kłopotów? Elaborować można jedynie amunicję do broni posiadanej i w takich kalibrach. Największy dopuszczalny dla osób fizycznych kaliber to 0,45'. 

Wojtek