brombi Napisano 18 Styczeń Napisano 18 Styczeń Witam, znalazłem w lesie mosiężną tabliczkę z grawerunkiem marynarza, po pozostałych fantach wnoszę że kriegsmarine. Spotkał się Ktoś z czymś takim?
0 Kee Napisano 18 Styczeń Napisano 18 Styczeń (edytowane) Tak, to dagerotyp, a płytka to raczej miedź uzbrojona w warstwy światłoczułe. Edytowane 18 Styczeń przez Kee
0 brombi Napisano 18 Styczeń Autor Napisano 18 Styczeń Dzięki Kolego,pojęcia nie miałem o takiej technice foto. Jest jakiś sposób na oczyszczenie czy lepiej nie ruszać?
0 Kee Napisano 19 Styczeń Napisano 19 Styczeń Zrób dobre zdjęcie i przerób je na negatyw. Czasem to pomaga dostrzec więcej.
0 Erih Napisano 20 Styczeń Napisano 20 Styczeń To nie jest dagerotyp, tylko trawienie. Ciężko wnioskować w jakiej technice. Jakaś odmiana sitodruku, jak sądzę, ale tu musiałby się wypowiedzieć szpec.
0 M164U2 Napisano 20 Styczeń Napisano 20 Styczeń 1 hour ago, Erih said: To nie jest dagerotyp, Jak nie dagerotyp to w takim razie ferrotyp, albo jakiś typ ambrotypii:) Ferrotypia – Wikipedia, wolna encyklopedia Dagerotypia – Wikipedia, wolna encyklopedia Ambrotypia – Wikipedia, wolna encyklopedia
0 Erih Napisano 22 Styczeń Napisano 22 Styczeń To nie jest ani ferrotyp, ani dagerotyp ani ambrotyp. Widać wyraźnie że obraz składa się z szeregu punktów. To jest matryca pod coś w rodzaju sitodruku. W powiększeniu widać że obraz składa się z wypukłych punktów o różnym rozmieszczeniu.
0 abcd Napisano 23 Styczeń Napisano 23 Styczeń Na rogach otwory ,matryca była przybita do deski i zapewne w towarzystwie innych matryc zawierających tekst stanowiła prosta formę drukarska
0 brombi Napisano 26 Styczeń Autor Napisano 26 Styczeń Po oczyszczeniu tak to wygląda. Dziękuję Wszystkim za pomoc.
Pytanie
brombi
Witam, znalazłem w lesie mosiężną tabliczkę z grawerunkiem marynarza, po pozostałych fantach wnoszę że kriegsmarine. Spotkał się Ktoś z czymś takim?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi