PogrKac Napisano 16 Grudzień 2024 Napisano 16 Grudzień 2024 Dzień dobry.Mam pytanie,czy to klamra od pasa?,nie mogę się o niej nic wywiedzieć.znaleziona na kombajnie do ziemniaków Cytuj
0 PogrKac Napisano 18 Grudzień 2024 Autor Napisano 18 Grudzień 2024 32 minuty temu, karpik napisał: Tylko czy nakrycia głowy nie są tu wyjątkiem. Blachy naczelne i pomniejsze ozdoby były tłoczone, żeby zredukować wagę. Ciężko byłoby nosić 20 cm odlew na łbie. Czy są w tych katalogach przykłady klamer tłoczonych z tego okresu? Cytuj
0 PogrKac Napisano 18 Grudzień 2024 Autor Napisano 18 Grudzień 2024 Dzięki za wszystkie odpowiedzi wszystkim,dodam,że ta ,,nakładka"jest zrobiona z dwóch metali,mosiądz i srebro-Orzeł i napisy.pozdrawiam Grzegorz Cytuj
0 Tomasz70 Napisano 18 Grudzień 2024 Napisano 18 Grudzień 2024 35 minut temu, karpik napisał: Czy są w tych katalogach przykłady klamer tłoczonych z tego okresu? Są. Polskie klamry, z blach mosiężnych, z nakładanymi emblematami (np. orłem, litewską Pogonią). Nie pokazano klamer francuskich. Cytuj
0 karpik Napisano 18 Grudzień 2024 Napisano 18 Grudzień 2024 10 minut temu, Tomasz70 napisał: Są. Polskie klamry, z blach mosiężnych, z nakładanymi emblematami (np. orłem, litewską Pogonią). Nie pokazano klamer francuskich. Blacha mosiężna z nałożoną odlewaną nakładką nie jest wytłoczką. Takie widziałem. Nawet jeżeli zdarzyły się z tłoczoną nakładką to nadal nie jest tłoczona klamra. Nie mam wiedzy katalogowej w temacie, ale jeżeli ktoś miał do czynienia z tym okresem w terenie to na kilometr czuć, że to nie jest początek XIX. Cytuj
0 PogrKac Napisano 18 Grudzień 2024 Autor Napisano 18 Grudzień 2024 6 godzin temu, Tomasz70 napisał: No i to daje dużo do myślenia. Zgodnie z tą informacją: Napoleon przybył do Wielkopolski po raz pierwszy w ostatnich dniach listopada 1806 r. Jechał przez Międzyrzecz i Bytyń, gdzie został powitany, a później eskortowany przez honorowy oddział jazdy złożony z synów ziemian wielkopolskich. Do Poznania dotarł 27 listopada. https://regionwielkopolska.pl/artykuly-dzieje-wielkopolski/napoleon-w-wielkopolsce/ Prawie po drodze z Międzyrzecza do Bytynia są Kurnatowice. Witam.To by miało sens! Mieszkam niedaleko miejscowości Krzyżkówko,gdzie miejscowe legendy mówią o wojskach napoleońskich,które tam jakiś krótki czas stacjonowały! Cytuj
0 bert.F Napisano 18 Grudzień 2024 Napisano 18 Grudzień 2024 (edytowane) 8 godzin temu, Tomasz70 napisał: natomiast w późniejszym okresie (do którego odnosi się dekret przywołany przez Bert.F) funkcjonował: escadron des gendarmermes d'elite. To zasadnicza różnica i chyba rozstrzyga sprawę. Blacha ma konotacje raczej z pierwszą, elitarną formacją. skład komisji wojskowej z roku 1812. Edytowane 18 Grudzień 2024 przez bert.F x Cytuj
0 bert.F Napisano 20 Grudzień 2024 Napisano 20 Grudzień 2024 http://tenuebleugendarme.free.fr/departementale/metropole_19s.html gdyby komuś nie chciało się czytać, tutaj w skrócie ; 1 Cytuj
0 Tomasz70 Napisano 22 Grudzień 2024 Napisano 22 Grudzień 2024 Panie, Panowie, możemy rozpisywać się merytorycznie w temacie, zgodnie z naszą najlepszą wiedzą, ale nic nie zastąpi prawdziwie eksperckiej wypowiedzi. Skonsultowałem temat z Franciszkiem Łuckiewiczem, który jest chyba absolutnym autorytetem w dziedzinie epoki Napoleońskiej. I Jego odpowiedź definitywnie kończy sprawę. To jest klamra Żandarmerii z okresu Napoleona III i póżniejsza. Klamry napoleońskie faktycznie były odlewane. Jak się mogła znaleźć w Wielkopolsce? Odpowiedź kieruje nas w stronę trofeum armii niemieckiej - wojna 1870, I wojna światowa, II wojna światowa (1940) - w każdym z tych przypadków klamra mogła zostać przywieziona jako pamiątka. A w załączeniu kilkanaście egzemplarzy z epoki Napoleona Bonaparte, z pięknej kolekcji Pana Franciszka. Cytuj
0 bert.F Napisano 22 Grudzień 2024 Napisano 22 Grudzień 2024 Godzinę temu, Tomasz70 napisał: Panie, Panowie, możemy rozpisywać się merytorycznie w temacie, zgodnie z naszą najlepszą wiedzą, ale nic nie zastąpi prawdziwie eksperckiej wypowiedzi. Skonsultowałem temat z Franciszkiem Łuckiewiczem, który jest chyba absolutnym autorytetem w dziedzinie epoki Napoleońskiej. I Jego odpowiedź definitywnie kończy sprawę. chciałem nieśmiało zauważyć ,( a propos "eksperckiej wypowiedzi"), iż kolega abcd i karpik, na samym początku tego wątku sugerowali okres Napoleona III Cytuj
0 Tomasz70 Napisano 22 Grudzień 2024 Napisano 22 Grudzień 2024 21 minut temu, bert.F napisał: chciałem nieśmiało zauważyć ,( a propos "eksperckiej wypowiedzi"), iż kolega abcd i karpik, na samym początku tego wątku sugerowali okres Napoleona III Oprócz sugestii mamy więc już też definitywne potwierdzenie. Cytuj
0 PogrKac Napisano 23 Grudzień 2024 Autor Napisano 23 Grudzień 2024 Witam! Dziękuję wszystkim użytkownikom forum ,,Odkrywca",za poświęcony czas na dotarcie do prawdy o o tym artefakcie! Obserwuję ,,Odkrywcę" od ponad 20 lat i dużo się tutaj nauczyłem! Pozdrawiam Cytuj
0 PogrKac Napisano 23 Grudzień 2024 Autor Napisano 23 Grudzień 2024 W dniu 22.12.2024 o 15:23, Tomasz70 napisał: Panie, Panowie, możemy rozpisywać się merytorycznie w temacie, zgodnie z naszą najlepszą wiedzą, ale nic nie zastąpi prawdziwie eksperckiej wypowiedzi. Skonsultowałem temat z Franciszkiem Łuckiewiczem, który jest chyba absolutnym autorytetem w dziedzinie epoki Napoleońskiej. I Jego odpowiedź definitywnie kończy sprawę. To jest klamra Żandarmerii z okresu Napoleona III i póżniejsza. Klamry napoleońskie faktycznie były odlewane. Jak się mogła znaleźć w Wielkopolsce? Odpowiedź kieruje nas w stronę trofeum armii niemieckiej - wojna 1870, I wojna światowa, II wojna światowa (1940) - w każdym z tych przypadków klamra mogła zostać przywieziona jako pamiątka. A w załączeniu kilkanaście egzemplarzy z epoki Napoleona Bonaparte, z pięknej kolekcji Pana Franciszka. Wielkie dzięki,za czas stracony i wysiłek!,który włożyłeś,żeby identyfikację zrobić.Szacunek i chwała dla was! Cytuj
0 karpik Napisano 23 Grudzień 2024 Napisano 23 Grudzień 2024 Założenie sobie czegoś na początku i szukanie na siłę potwierdzenia do tego to antyteza identyfikacji. 1 Cytuj
0 PogrKac Napisano 23 Grudzień 2024 Autor Napisano 23 Grudzień 2024 25 minut temu, karpik napisał: Założenie sobie czegoś na początku i szukanie na siłę potwierdzenia do tego to antyteza identyfikacji. Nigdy nie zakładałem,że to jest to,dlatego zapytałem i odpowiedzi w końcu wyszły!dlatego jest to forum i dlatego mam za wiedzę szacunek i dla Ciebie i innych Użytkowników forum! Cytuj
0 PogrKac Napisano 23 Grudzień 2024 Autor Napisano 23 Grudzień 2024 2 minuty temu, karpik napisał: Nie pisałem o Tobie Pogrkac 7 minut temu, karpik napisał: Nie pisałem o Tobie Pogrkac 8 minut temu, karpik napisał: Nie pisałem o Tobie Pogrkac A ja napisałem,i do ciebie panie wojskowy,za te filmy które oglądam od dwóch lat,,Dzięki wielkie! Cytuj
0 PogrKac Napisano 30 Grudzień 2024 Autor Napisano 30 Grudzień 2024 W dniu 16.12.2024 o 22:19, karpik napisał: A sama "budowa"? Wszystko co znajdowałem z tego okresu po prusakach czy francuzach to jeszcze odlew. Tłoczenie to już bliżej połowy XIX w. i później. Witam,nie znam jak robili takie kramly,ale,ale połączenie mosiądzu i srebra to chyba nie jest normalne dla wojska regularnego,takie połączenie sugerują oficerskie służby wojskowej? Cytuj
0 karpik Napisano 30 Grudzień 2024 Napisano 30 Grudzień 2024 Jakie znowu połączenie mosiądzu i srebra? Cytuj
0 PogrKac Napisano 30 Grudzień 2024 Autor Napisano 30 Grudzień 2024 9 minut temu, karpik napisał: Jakie znowu połączenie mosiądzu i srebra? Sama obramówka jest mosiężna,środkowa zrobiona ze srebra Cytuj
0 PogrKac Napisano 30 Grudzień 2024 Autor Napisano 30 Grudzień 2024 23 minuty temu, PogrKac napisał: Sama obramówka jest mosiężna,środkowa zrobiona ze srebra Cytuj
0 karpik Napisano 30 Grudzień 2024 Napisano 30 Grudzień 2024 Jedzie mi tu czołg? Chyba szukasz kupca i temat podbijasz Cytuj
0 PogrKac Napisano 30 Grudzień 2024 Autor Napisano 30 Grudzień 2024 1 minutę temu, karpik napisał: Jedzie mi tu czołg? Chyba szukasz kupca i temat podbijasz Jakie sprzedać?prowadzę małe regionalne muzeum,jak będziesz chciał ją obejrzeć,zapraszam do Miłostowa gmina Kwilcz Cytuj
0 PogrKac Napisano 30 Grudzień 2024 Autor Napisano 30 Grudzień 2024 1 minutę temu, karpik napisał: To już widzę te opisy eksponatów... Przejedź fleksem- będzie złota. Lepiej froterka i pasta do polerowania,pracowałem w jubilerstwie i wiem jak wyczyścić patynę do połysku Cytuj
0 Tyr Napisano 30 Grudzień 2024 Napisano 30 Grudzień 2024 W dniu 22.12.2024 o 15:23, Tomasz70 napisał: Panie, Panowie, możemy rozpisywać się merytorycznie w temacie, zgodnie z naszą najlepszą wiedzą, ale nic nie zastąpi prawdziwie eksperckiej wypowiedzi. Skonsultowałem temat z Franciszkiem Łuckiewiczem, który jest chyba absolutnym autorytetem w dziedzinie epoki Napoleońskiej. I Jego odpowiedź definitywnie kończy sprawę. To jest klamra Żandarmerii z okresu Napoleona III i póżniejsza. Klamry napoleońskie faktycznie były odlewane. Jak się mogła znaleźć w Wielkopolsce? Odpowiedź kieruje nas w stronę trofeum armii niemieckiej - wojna 1870, I wojna światowa, II wojna światowa (1940) - w każdym z tych przypadków klamra mogła zostać przywieziona jako pamiątka. A w załączeniu kilkanaście egzemplarzy z epoki Napoleona Bonaparte, z pięknej kolekcji Pana Franciszka. W centralnej wyszedł mi piękny wielko orzeł z czako z okresu Napoleona III. Podejrzewałem, że może coś związane z jeńcami albo jak mówisz pamiątka... Cytuj
0 Tyr Napisano 30 Grudzień 2024 Napisano 30 Grudzień 2024 6 minut temu, PogrKac napisał: Lepiej froterka i pasta do polerowania,pracowałem w jubilerstwie i wiem jak wyczyścić patynę do połysku Zostaw! jedynie co zrób to szczoteczka do zębów i b. Lekka tłusta pasta pol. Cytuj
Pytanie
PogrKac
Dzień dobry.Mam pytanie,czy to klamra od pasa?,nie mogę się o niej nic wywiedzieć.znaleziona na kombajnie do ziemniaków
Top Posters For This Question
17
10
8
6
Popular Days
30 Gru
13
18 Gru
13
17 Gru
9
16 Gru
7
Top Posters For This Question
PogrKac 17 posts
karpik 10 posts
bert.F 8 posts
Tomasz70 6 posts
Popular Days
30 Gru 2024
13 posts
18 Gru 2024
13 posts
17 Gru 2024
9 posts
16 Gru 2024
7 posts
Popular Posts
bert.F
http://tenuebleugendarme.free.fr/departementale/metropole_19s.html gdyby komuś nie chciało się czytać, tutaj w skrócie ;
karpik
Założenie sobie czegoś na początku i szukanie na siłę potwierdzenia do tego to antyteza identyfikacji.
Posted Images
51 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi