kribmw Napisano 13 Grudzień Napisano 13 Grudzień Witam serdecznie do identyfikacji przedmioty wykonane z brązu do czego mogły służyć? Cytuj
0 Landszaft Napisano 13 Grudzień Napisano 13 Grudzień nie z brązu a mosiądzu " co wszyscy mają tak z tym brązem??? " , to po prawej kawałek gałki od szuflady Cytuj
0 kribmw Napisano 13 Grudzień Autor Napisano 13 Grudzień Gałka do szuflady to raczej nie jest na przelot jest jakaś rurka a po obu stronach ma otwory. Cytuj
0 szutnik Napisano 14 Grudzień Napisano 14 Grudzień A wysiliłbyś się trochę ;) To może być to ale niekoniecznie zabytkowe łóżko metalowe - Szukaj w Google Cytuj
0 Landszaft Napisano 15 Grudzień Napisano 15 Grudzień kirbmw to właśnie jest mała gałka . dwie takie gałeczki i między nimi rurka . a same gałki na śrubki się przykręcało do szuflady obok siebie . zresztą widać że to malutka gałeczka , brak drugiej i rurki Cytuj
0 Landszaft Napisano 15 Grudzień Napisano 15 Grudzień ale jesliu ma otwory po obu stronach to istotnie nie jest to gałka od szuflady ale może być gałka poręczowa , kilka takich gałek przykręcano np do ściany a między nimi rurki jako poręcze lub jak napisał szutnik Cytuj
0 Janko Muzykant Napisano 15 Grudzień Napisano 15 Grudzień 8 godzin temu, Landszaft napisał: może być gałka poręczowa Mam taką "poręcz" przy starym piecu kuchennym z kafli - gdyby były podane wymiary to można by rozstrzygnąć czy to okucie meblowe czy element poręczy na klatce schodowej. Cytuj
0 Landszaft Napisano 15 Grudzień Napisano 15 Grudzień Janko muzykant trafiłeś na 100 % . U mojej śW pam. Babci w latach 80 tez był piec kuchenny kaflowy na fajerki i istotnie naokoło niego była poręcz z takimi gałkami na której wieszało sie ściereczki kuchenne do wyschnięcia Cytuj
0 dago2 Napisano 15 Grudzień Napisano 15 Grudzień Przedmiot po lewej to element paska na którym wieszało się sakiewkę/torebkę. Jeśli dobrze pamiętam coś około XVII wieku. Temat szeroko opisywany na PS. Cytuj
0 szutnik Napisano 15 Grudzień Napisano 15 Grudzień 6 godzin temu, Landszaft napisał: Janko muzykant trafiłeś na 100 % . U mojej śW pam. Babci w latach 80 tez był piec kuchenny kaflowy na fajerki i istotnie naokoło niego była poręcz z takimi gałkami na której wieszało sie ściereczki kuchenne do wyschnięcia No oko kaprawe , trochę za małe na piec ale dlatego napisałem ,że leniwiec się nie wysilił ; choćby wymiar jakiś podał. Cytuj
Pytanie
kribmw
Witam serdecznie do identyfikacji przedmioty wykonane z brązu do czego mogły służyć?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi