Skocz do zawartości
  • 0

Przedmioty z brązu.

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

kirbmw to właśnie jest mała gałka . dwie takie gałeczki i między nimi rurka . a same gałki na śrubki się przykręcało  do szuflady obok siebie . zresztą widać że to malutka gałeczka , brak drugiej i rurki

• 0
Napisano

ale jesliu ma otwory po obu stronach to istotnie nie jest to gałka od szuflady ale może być gałka poręczowa , kilka takich gałek przykręcano np do ściany a między nimi rurki jako poręcze lub jak napisał  szutnik

• 0
Napisano
8 godzin temu, Landszaft napisał:

może być gałka poręczowa

Mam taką "poręcz" przy starym piecu kuchennym z kafli - gdyby były podane wymiary to można by rozstrzygnąć czy to okucie meblowe czy element poręczy na klatce schodowej.

• 0
Napisano

Janko muzykant  trafiłeś na 100 % . U mojej śW pam. Babci w latach 80 tez był piec kuchenny kaflowy na fajerki i istotnie naokoło niego była poręcz z takimi gałkami na której wieszało sie ściereczki kuchenne do wyschnięcia

• 0
Napisano

Przedmiot po lewej to element paska na którym wieszało się sakiewkę/torebkę. Jeśli dobrze pamiętam coś około XVII wieku. Temat szeroko opisywany na PS.

• 0
Napisano
6 godzin temu, Landszaft napisał:

Janko muzykant  trafiłeś na 100 % . U mojej śW pam. Babci w latach 80 tez był piec kuchenny kaflowy na fajerki i istotnie naokoło niego była poręcz z takimi gałkami na której wieszało sie ściereczki kuchenne do wyschnięcia

No oko kaprawe , trochę za małe na piec ale dlatego napisałem ,że leniwiec się nie wysilił ; choćby wymiar jakiś podał.