kribmw Posted December 13, 2024 Posted December 13, 2024 Witam serdecznie do identyfikacji przedmioty wykonane z brązu do czego mogły służyć?
0 Landszaft Posted December 13, 2024 Posted December 13, 2024 nie z brązu a mosiądzu " co wszyscy mają tak z tym brązem??? " , to po prawej kawałek gałki od szuflady
0 kribmw Posted December 13, 2024 Author Posted December 13, 2024 Gałka do szuflady to raczej nie jest na przelot jest jakaś rurka a po obu stronach ma otwory.
0 szutnik Posted December 14, 2024 Posted December 14, 2024 A wysiliłbyś się trochę ;) To może być to ale niekoniecznie zabytkowe łóżko metalowe - Szukaj w Google
0 Landszaft Posted December 15, 2024 Posted December 15, 2024 kirbmw to właśnie jest mała gałka . dwie takie gałeczki i między nimi rurka . a same gałki na śrubki się przykręcało do szuflady obok siebie . zresztą widać że to malutka gałeczka , brak drugiej i rurki
0 Landszaft Posted December 15, 2024 Posted December 15, 2024 ale jesliu ma otwory po obu stronach to istotnie nie jest to gałka od szuflady ale może być gałka poręczowa , kilka takich gałek przykręcano np do ściany a między nimi rurki jako poręcze lub jak napisał szutnik
0 Janko Muzykant Posted December 15, 2024 Posted December 15, 2024 8 godzin temu, Landszaft napisał: może być gałka poręczowa Mam taką "poręcz" przy starym piecu kuchennym z kafli - gdyby były podane wymiary to można by rozstrzygnąć czy to okucie meblowe czy element poręczy na klatce schodowej.
0 Landszaft Posted December 15, 2024 Posted December 15, 2024 Janko muzykant trafiłeś na 100 % . U mojej śW pam. Babci w latach 80 tez był piec kuchenny kaflowy na fajerki i istotnie naokoło niego była poręcz z takimi gałkami na której wieszało sie ściereczki kuchenne do wyschnięcia
0 dago2 Posted December 15, 2024 Posted December 15, 2024 Przedmiot po lewej to element paska na którym wieszało się sakiewkę/torebkę. Jeśli dobrze pamiętam coś około XVII wieku. Temat szeroko opisywany na PS.
0 kribmw Posted December 15, 2024 Author Posted December 15, 2024 Dzięki bardzo panowie za podpowiedzi.
0 szutnik Posted December 15, 2024 Posted December 15, 2024 6 godzin temu, Landszaft napisał: Janko muzykant trafiłeś na 100 % . U mojej śW pam. Babci w latach 80 tez był piec kuchenny kaflowy na fajerki i istotnie naokoło niego była poręcz z takimi gałkami na której wieszało sie ściereczki kuchenne do wyschnięcia No oko kaprawe , trochę za małe na piec ale dlatego napisałem ,że leniwiec się nie wysilił ; choćby wymiar jakiś podał.
Question
kribmw
Witam serdecznie do identyfikacji przedmioty wykonane z brązu do czego mogły służyć?
10 answers to this question
Recommended Posts