kazioW24 Napisano 17 Styczeń Share Napisano 17 Styczeń Co to i od czego, wymiary 14/11/8cm, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bjar_1 Napisano 17 Styczeń Share Napisano 17 Styczeń (edytowane) PKP, na spłonki kolejowe: https://archiwum.allegro.pl/oferta/futeral-ladownica-skorzana-pkp-w-i14062629980.html Okres PRL. Edytowane 17 Styczeń przez bjar_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 kazioW24 Napisano 17 Styczeń Autor Share Napisano 17 Styczeń Chyba to samo tylko odbiór inny u mnie jest KTS a nie PKP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 kazioW24 Napisano 17 Styczeń Autor Share Napisano 17 Styczeń Ten co pokazałem wygląda na stary,drugi z tego samego adresu trochę inny i nowszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bjar_1 Napisano 17 Styczeń Share Napisano 17 Styczeń Na pewno powojna, ja bym stawiał na lata 50-te. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 toyotomi Napisano 18 Styczeń Share Napisano 18 Styczeń Czołem Waszmościom. KTS (za PRL-u) - to komórka organizacyjna PKP - zajmująca się łącznością na całej kolei. pzdr. stani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Landszaft Napisano 18 Styczeń Share Napisano 18 Styczeń kiedyś nawet znalazłem ładunek do takiej torby , Był to sygnałowy ładunek wybuchowy w metalowej kapsule o wielkości dużej starej 10 złotówki PRL-owskiej jak 10 zł z Kopernikiem lub Chopinem i grubości około 1,5 cm malowany cały na czerwono z dwoma wąsami blaszanymi do mocowania na szynie . umieszczano w pewnej odległości jeden od drugiego i kiedy lokomotywa na niego najechała następowała eksplozja która nie niszczyła szyny ani koła a miała za zadanie zasygnalizować niebezpieczeństwo i natychmiastowe zatrzymanie przez maszynistę składu. stosowana wtedy kiedy utracono łączność z lokomotywą lub nie można było inaczej powiadomić maszynisty o natychmiastowym zatrzymaniu składu . Najczęściej wtedy jeszcze stosowano parowozy i praktycznie w nich nie było łączności radiowej tylko wzrokowa i słuchowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
kazioW24
Co to i od czego, wymiary 14/11/8cm, dzięki
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi