sebek1974 Napisano %s o %s Napisano %s o %s 16 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: „Wojenne dziewczyny” c.d. Star 20.
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s O ile w całym serialu „Wojenne dziewczyny” grają same samochodowe piękności to w jednej scenie jest jakiś strucel - miał być ruchomym celem dla cruise'a Übermenschów.
Catadero Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s 3 godziny temu, HD1940 napisał: Opel na zdjęciach to model Kapitan (1938-39) https://share.google/AOaaC6hj4RZ5V08n0 Tego OPLA z muzeum miałem okazje oglądać kilka lat temu.
Catadero Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Wracając do AUTOCARA. W trakcie identyfikacji pojazdów z filmu "Baza ludzi umarłych" natknąłem się właśnie na ciężarówkę AUTOCAR i sporo musiałem się naszukać, co to za marka. A w dwóch miejscach (na zagranicznych "fachowych" forach) był ten samochód zidentyfikowany nieprawidłowo.
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) 29 minut temu, Catadero napisał: Wracając do AUTOCARA. W trakcie identyfikacji pojazdów z filmu "Baza ludzi umarłych" natknąłem się właśnie na ciężarówkę AUTOCAR i sporo musiałem się naszukać, co to za marka. A w dwóch miejscach (na zagranicznych "fachowych" forach) był ten samochód zidentyfikowany nieprawidłowo. A bo tak to jest, jak się nie korzysta z wojennej prasy, która jest skarbnicą informacji. To samo jest przecież w branży lotniczej literatury historycznej i ja to widzę jak na dłoni. Drugowojenna prasa lotnicza pęka od najbardziej fachowych artykułów pilotów, inżynierów lotniczych i menedżerów firm lotniczych - dziś nikt z tego nie korzysta za to jest ordynarne kopiowanie z jednego współczesnego pisemka do drugiego. To samo jest z Autocarem. Na okoliczność Operacji Plunder i Varsity Amerykanie byli już tak pewni siebie, że nie było prawie żadnej ochrony kontrwywiadowczej i na tereny przygotowań do tych operacji (forsowania Renu) wpuszczono wszystkie media i agencje fotograficzne, które tylko tego chciały. Są fotografie jak zwożono nad Ren łodzie desantowe i czym to zwożono. Na widok tych zdjęć dziś można by tylko wpisać w Google pytanie: „What american truck carried LCVP boats?” i nawet głupia AI od razu odpowiada, że (wspomniany przeze mnie na poprzedniej stronie) Autocar U8144T Ponton Tractor. Tylko że do tego niestety trzeba być kolekcjonerem drugowojennej prasy, a to jest bardzo rzadkie hobby, stąd ludzie katują się na „fachowych” - jak wspomniałeś - forach i nie bardzo wiedzą, co widzą. Edytowane %s o %s przez Jedburgh_Ops
Catadero Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Kolejna ciężarówka to RENAULT. Ale to model powojenny AHN, produkcja od 1947 roku. Swego czasu sporo tych samochodów w wersji lekkiej ciężarówki (np. z plandeką) jeździło po krajowych drogach w wielu przedsiębiorstwach a w wersji blaszany furgon przede wszystkim używała poczta. Samochód ze zdjęcia miał imitować model RENAULT AHS produkowany w czasie II wojny. W filmie "Kamienie na szaniec" renówkę AHS imituje podrasowany STAR 21 (lub 25).
Spirit of Warsaw Napisano %s o %s Napisano %s o %s 3 godziny temu, sebek1974 napisał: Star 20. Co Ty (k***a) wiesz o ..Starach?!
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s Czyli to, co wkleiłem wcześniej z tego serialu to wychodziłoby na renówkę?
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) Teraz kolejne ciężarówki z tego serialu. Edytowane 3 godziny temu przez Jedburgh_Ops
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) Trzy piękne kabrio z tego serialu. Edytowane 3 godziny temu przez Jedburgh_Ops
Catadero Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s 2 godziny temu, Spirit of Warsaw napisał: Co Ty (k***a) wiesz o ..Starach?! Zadałeś zbyt ogólne pytanie. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć - sprecyzuj
sebek1974 Napisano wczoraj o 03:26 Napisano wczoraj o 03:26 7 godzin temu, Spirit of Warsaw napisał: Co Ty (k***a) wiesz o ..Starach?! Możeś się dołączyć do diskusji, ale (k...a) bez brzydkich wyrazów.
Jedburgh_Ops Napisano wczoraj o 08:37 Napisano wczoraj o 08:37 W dniu 19.05.2026 o 10:07, Catadero napisał: Na takim uczyłem się jeździć (był w rodzinie) i jako szesnastolatek czasem piratowałem po asfaltach Realizatorzy tego serialu nie wznieśli się ponad stereotyp bardzo silnie zakorzeniony w całej światowej kinematografii poświęconej II wojnie i oczywiście to autko obowiązkowo gra rolę gestapowskiej cytryny - jak zawsze i wszędzie, gdy nakręca się film o II wojnie w Europie.
Jedburgh_Ops Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu W dniu 19.05.2026 o 12:33, Catadero napisał: Kolekcjonerzy to jest bardzo hermetyczna kasta i do tego nie bardzo się lubią między sobą. No tak, oto Polska właśnie. Ale nikt chyba nie jest zdziwiony. Sytuacja identyczna, jak między publicystami historycznymi, chociaż tam skala nienawiści pomiędzy poszczególnymi osobnikami jest na poziomie maczugowym.
Catadero Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu To leichter gelandegangiger Einheits-Pkw czyli lekki samochód terenowy. Produkowany był przez wytwórnie - Stoewer-Greif (1936), BMW i Hanomag (1937). Występował jako le.gl. Einheits-Pkw. kfz1 - czteromiejscowy osobowy, kfz2 pojazd łączności, kfz3 - rozpoznawczy i kfz4 - uzbrojony w dwa MG 34 jako przeciwlotniczy.
Jedburgh_Ops Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Ten sam serial. Piękny wiśniowy Mercedes. I jeszcze inny Merc z tego serialu.
bjar_1 Napisano 54 minuty temu Napisano 54 minuty temu Ten Stoewer jest z Końskich, podobnie jak wiele innych filmowych autek: https://radiokielce.pl/303793/konecczanin-moze-sie-pochwalic-niezwykla-kolekcja-zabytkowych-115967/ https://radiokielce.pl/1119684/historia-filmowa-jednego-forda/
Rekomendowane odpowiedzi