sebek1974 Napisano 19 Maj Napisano 19 Maj 16 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: „Wojenne dziewczyny” c.d. Star 20.
Jedburgh_Ops Napisano 19 Maj Napisano 19 Maj O ile w całym serialu „Wojenne dziewczyny” grają same samochodowe piękności to w jednej scenie jest jakiś strucel - miał być ruchomym celem dla cruise'a Übermenschów.
Catadero Napisano 19 Maj Autor Napisano 19 Maj 3 godziny temu, HD1940 napisał: Opel na zdjęciach to model Kapitan (1938-39) https://share.google/AOaaC6hj4RZ5V08n0 Tego OPLA z muzeum miałem okazje oglądać kilka lat temu.
Catadero Napisano 19 Maj Autor Napisano 19 Maj Wracając do AUTOCARA. W trakcie identyfikacji pojazdów z filmu "Baza ludzi umarłych" natknąłem się właśnie na ciężarówkę AUTOCAR i sporo musiałem się naszukać, co to za marka. A w dwóch miejscach (na zagranicznych "fachowych" forach) był ten samochód zidentyfikowany nieprawidłowo.
Jedburgh_Ops Napisano 19 Maj Napisano 19 Maj (edytowane) 29 minut temu, Catadero napisał: Wracając do AUTOCARA. W trakcie identyfikacji pojazdów z filmu "Baza ludzi umarłych" natknąłem się właśnie na ciężarówkę AUTOCAR i sporo musiałem się naszukać, co to za marka. A w dwóch miejscach (na zagranicznych "fachowych" forach) był ten samochód zidentyfikowany nieprawidłowo. A bo tak to jest, jak się nie korzysta z wojennej prasy, która jest skarbnicą informacji. To samo jest przecież w branży lotniczej literatury historycznej i ja to widzę jak na dłoni. Drugowojenna prasa lotnicza pęka od najbardziej fachowych artykułów pilotów, inżynierów lotniczych i menedżerów firm lotniczych - dziś nikt z tego nie korzysta za to jest ordynarne kopiowanie z jednego współczesnego pisemka do drugiego. To samo jest z Autocarem. Na okoliczność Operacji Plunder i Varsity Amerykanie byli już tak pewni siebie, że nie było prawie żadnej ochrony kontrwywiadowczej i na tereny przygotowań do tych operacji (forsowania Renu) wpuszczono wszystkie media i agencje fotograficzne, które tylko tego chciały. Są fotografie jak zwożono nad Ren łodzie desantowe i czym to zwożono. Na widok tych zdjęć dziś można by tylko wpisać w Google pytanie: „What american truck carried LCVP boats?” i nawet głupia AI od razu odpowiada, że (wspomniany przeze mnie na poprzedniej stronie) Autocar U8144T Ponton Tractor. Tylko że do tego niestety trzeba być kolekcjonerem drugowojennej prasy, a to jest bardzo rzadkie hobby, stąd ludzie katują się na „fachowych” - jak wspomniałeś - forach i nie bardzo wiedzą, co widzą. Edytowane 19 Maj przez Jedburgh_Ops
Catadero Napisano 19 Maj Autor Napisano 19 Maj Kolejna ciężarówka to RENAULT. Ale to model powojenny AHN, produkcja od 1947 roku. Swego czasu sporo tych samochodów w wersji lekkiej ciężarówki (np. z plandeką) jeździło po krajowych drogach w wielu przedsiębiorstwach a w wersji blaszany furgon przede wszystkim używała poczta. Samochód ze zdjęcia miał imitować model RENAULT AHS produkowany w czasie II wojny. W filmie "Kamienie na szaniec" renówkę AHS imituje podrasowany STAR 21 (lub 25).
Spirit of Warsaw Napisano 19 Maj Napisano 19 Maj 3 godziny temu, sebek1974 napisał: Star 20. Co Ty (k***a) wiesz o ..Starach?!
Jedburgh_Ops Napisano 19 Maj Napisano 19 Maj Czyli to, co wkleiłem wcześniej z tego serialu to wychodziłoby na renówkę?
Jedburgh_Ops Napisano 19 Maj Napisano 19 Maj (edytowane) Teraz kolejne ciężarówki z tego serialu. Edytowane %s o %s przez Jedburgh_Ops
Jedburgh_Ops Napisano 19 Maj Napisano 19 Maj (edytowane) Trzy piękne kabrio z tego serialu. Edytowane %s o %s przez Jedburgh_Ops
Catadero Napisano 19 Maj Autor Napisano 19 Maj 2 godziny temu, Spirit of Warsaw napisał: Co Ty (k***a) wiesz o ..Starach?! Zadałeś zbyt ogólne pytanie. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć - sprecyzuj
sebek1974 Napisano 20 Maj Napisano 20 Maj 7 godzin temu, Spirit of Warsaw napisał: Co Ty (k***a) wiesz o ..Starach?! Możeś się dołączyć do diskusji, ale (k...a) bez brzydkich wyrazów.
Jedburgh_Ops Napisano 20 Maj Napisano 20 Maj W dniu 19.05.2026 o 10:07, Catadero napisał: Na takim uczyłem się jeździć (był w rodzinie) i jako szesnastolatek czasem piratowałem po asfaltach Realizatorzy tego serialu nie wznieśli się ponad stereotyp bardzo silnie zakorzeniony w całej światowej kinematografii poświęconej II wojnie i oczywiście to autko obowiązkowo gra rolę gestapowskiej cytryny - jak zawsze i wszędzie, gdy nakręca się film o II wojnie w Europie.
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s W dniu 19.05.2026 o 12:33, Catadero napisał: Kolekcjonerzy to jest bardzo hermetyczna kasta i do tego nie bardzo się lubią między sobą. No tak, oto Polska właśnie. Ale nikt chyba nie jest zdziwiony. Sytuacja identyczna, jak między publicystami historycznymi, chociaż tam skala nienawiści pomiędzy poszczególnymi osobnikami jest na poziomie maczugowym.
Catadero Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s To leichter gelandegangiger Einheits-Pkw czyli lekki samochód terenowy. Produkowany był przez wytwórnie - Stoewer-Greif (1936), BMW i Hanomag (1937). Występował jako le.gl. Einheits-Pkw. kfz1 - czteromiejscowy osobowy, kfz2 pojazd łączności, kfz3 - rozpoznawczy i kfz4 - uzbrojony w dwa MG 34 jako przeciwlotniczy.
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s Ten sam serial. Piękny wiśniowy Mercedes. I jeszcze inny Merc z tego serialu.
bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Ten Stoewer jest z Końskich, podobnie jak wiele innych filmowych autek: https://radiokielce.pl/303793/konecczanin-moze-sie-pochwalic-niezwykla-kolekcja-zabytkowych-115967/ https://radiokielce.pl/1119684/historia-filmowa-jednego-forda/
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s Ciekawe, gdzie wylądował ten mercedes z 17. odcinka Klossa, którego to mercedesa zrzucono z mostu? I czy dziś dałoby się go odrestaurować, gdyby on jeszcze istniał?
Catadero Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Ponizej ADLER Trumpf Junior dość popularny samochód produkowany przez 4 lata w różnych wersjach. Natomiast MERCEDES z czołówki "Stawki..." to także populares, 170V w wersji kabrio. Dzisiaj warto byłoby go odrestaurować ale w roku 1967, gdy kręcono serial, było tych samochodów multum (kabrioletów trochę mniej) i myślę że trafił na złom lub był dawcą organów.
Catadero Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Przy okazji. Na początku tego miesiąca w Gdańsku kręcono ujęcia do trzeciego sezonu "Zatoki Szpiegów" dając sporo nieoczekiwanych wrażeń mieszkańcom i turystom. Ofiarą stał się CITROEN Traction Avant. (kadry z filmu p. Julii)
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s 22 minuty temu, Catadero napisał: Przy okazji. Na początku tego miesiąca w Gdańsku kręcono ujęcia do trzeciego sezonu "Zatoki Szpiegów" dając sporo nieoczekiwanych wrażeń mieszkańcom i turystom. Ofiarą stał się CITROEN Traction Avant. (kadry z filmu p. Julii) Hmmm... Niby tych francuskich gestapowskich cytryn było/jest sporo, ale... kurczę, dziś to już jednak każdej szkoda, żeby toto rujnować. Niezmiernie lubię francuskie kino drugowojenne to powrzucam jeszcze trochę pojazdów z moich bardzo lubianych filmów: Bitwa o szyny (1946), Pociąg (1964), Czy Paryż płonie? (1966) i Armia cieni (1969). Tam chyba wtedy grały same oryginały pojazdów z II wojny.
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s 22 godziny temu, bjar_1 napisał: Ten Stoewer jest z Końskich, podobnie jak wiele innych filmowych autek: https://radiokielce.pl/303793/konecczanin-moze-sie-pochwalic-niezwykla-kolekcja-zabytkowych-115967/ https://radiokielce.pl/1119684/historia-filmowa-jednego-forda/ Fajnie, że namierzyłeś chociaż jednego kolekcjonera od tych wszystkich pięknych samochodów z epoki, które grają w polskich filmach o latach 20., 30., i 40. Mam olbrzymi podziw dla takich ludzi, że a) chce im się; b) przeznaczają na to bardzo dużą kasę; c) mają pojęcie, skąd brać części zamienne; d) mają mechaników, którzy składają to wszystko do kupy i lakierują na finał. Bo to raczej nie są picerzy z dziupli. Też - jak tak sobie siedzę i piszę posty - to jestem w otoczeniu setek historycznych przedmiotów z tego samego okresu, ale jednak innych i z innej ligi finansowej, tym bardziej doceniam tych gości od restauracji pięknych starych samochodów. Ten, który dał tego wiśniowego Jaguara do serialu „Wojenne dziewczyny” to też lepszy „Car Hunter”. :-)
Catadero Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Tyle, że JAGUARA SS100 można zakupić jako replikę (nawet zbudowany na bazie podwozia VW garbusa i z jego silnikiem ) i jest to samochód znacznie tańszy od oryginału. Dla laika zewnętrznie praktycznie niczym od wzorca się nie różni. Ale to wcale nie umniejsza jego wartości jako pojazdu. I pewnie mniej obaw przed użytkowaniem w "miejskiej dżungli".
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s 11 minut temu, Catadero napisał: Tyle, że JAGUARA SS100 można zakupić jako replikę (nawet zbudowany na bazie podwozia VW garbusa i z jego silnikiem ) i jest to samochód znacznie tańszy od oryginału. Dla laika zewnętrznie praktycznie niczym od wzorca się nie różni. Ale to wcale nie umniejsza jego wartości jako pojazdu. I pewnie mniej obaw przed użytkowaniem w "miejskiej dżungli". No proszę, to zupełnie tak, jak współczesna fabryka Spitfire'ów, która już działa. Dzięki za tę informację, bo nie miałem pojęcia o czymś takim.
Rekomendowane odpowiedzi