kopanczyk03 Posted October 12, 2023 Posted October 12, 2023 Witam wszystkich, posiadam zdjęcia mojego prdziadka z wojska, wiem tyle że służył gdzieś w Warszawie, jednak nie wiem w jakiej jednostce. Na jednym ze zdjęć widać naszywkę na ramię jednak nie mam pojęcia co to za jednostką.
0 kolo83 Posted October 14, 2023 Posted October 14, 2023 Wczesne lata II RP. Naszywki wskazują na lotnictwo. Konkretnej jednostki raczej nie uda się określić na podstawie tych zdjęć. 1
0 Tyr Posted October 14, 2023 Posted October 14, 2023 I kolor i fason kurtki - wzorowana na francuskiej mle15 -a także guziki - szczególnie fotka nr 2 -wskazywały by na mundury Hallerczyków z naszytymi patkami po 1919 roku odznaka naramienna też z wczesnych lat 20-tych, dla oficerów wyszywana nicią srebrną a dla szeregowych białą lub malowane. Sztylpy nosili podoficerowie i oficerowie a szeregowi owijacze.
0 Sedco Express Posted October 14, 2023 Posted October 14, 2023 Personal naziemny wojsk lotniczych. Być może którejś z eskadr wywiadowczych. 1
0 kopanczyk03 Posted October 26, 2023 Author Posted October 26, 2023 Poszperałem trochę w internecie, i najprawdopodobniej była to 10 eskadra wywiadowcza
Question
kopanczyk03
Witam wszystkich, posiadam zdjęcia mojego prdziadka z wojska, wiem tyle że służył gdzieś w Warszawie, jednak nie wiem w jakiej jednostce. Na jednym ze zdjęć widać naszywkę na ramię jednak nie mam pojęcia co to za jednostką.
4 answers to this question
Recommended Posts