Skocz do zawartości

Pytanie

Napisano

Witam od razu na wstępie piszę że jestem laikiem i się na broni nie znam. Wpadła mi w ręce taka oto szpada i chciał bym się dowiedzieć czegoś więcej o niej. Może ktoś mi powiedzieć co to jest?

szpada.jpg

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano
2 godziny temu, Kee napisał:

Coś mi się wydaje że to co najwyżej stylizowane 

Też mi pachnie kopią, albo czymś robionym "w stylu". Dobrze by było żeby Stani tu zajrzał.

• 0
Napisano

Czołem Waszmościom.

Klasyczne "repro" kiepskiego wykonania z pomieszaniem stylów dekoracyjno/konstrukcyjnych.

Udające - szpadę galową.

Robercie - szpady ceremonialne - to broń przynależna oficerom w sytuacjach ekstra ordynaryjnych na najwyższym szczeblu.

(w dodatku dzieło - bardziej dekoratora - niż kowala)

Szpady galowe, nosił - praktycznie - każdy, we wszystkich sytuacjach nie wymagających broni bojowej.

(oczywiście kogo było na nie stać, no i kto - czasem - musiał taka szpadę taszczyć)

Co do stylów  tego "repro" (pominę wykonanie)

Oprawa w stylu a'la Marengo z głową Ateny - co mogło by sugerować I-sze Cesarstwo.

Jednocześnie - ciemny (czarny) trzon rękojeści, to okres Monarchii Lipcowej.

Kiedy to, dosyć często wykorzystywano motywy greckie - wzorem I-go cesarstwa.

Ale - dla odmiany z ciemnym trzonem. "Cesarskie" miały trzony jasne z masy perłowej.

Co do trzonu w tym "repro" - (litości) - to nie jest trzon szpady galowej (tym bardziej ceremonialnej)

To normalny trzon od szpady regulaminowej - kiepsko wykonany.

I jeszcze kabłąk jelca. 

Przy żadnej ze szpad galowych, nie był tak "ubogo" wykonany.

szpada.thumb.JPG.39f2a8ed48fa9d20da24c4db94aabafb.JPG

pzdr.

stani