Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
7 minutes ago, bjar_1 napisał:

E to po co blachy ciąć i spawać. Regipsy skręcić razem, trochę szpachli i gotowe.

Bardzo dobry budżetowy sposób dla MOB i MWP. Nie wpadł bym na to, a tak po tylu latach MOB i MWP może wreszcie odbudują własne Pantery.😂

Masz u mnie za niego "browara" przy jakiejś okazji...

A na poważnie szanse na znalezienie gratów w postaci pancerza są równe prawie zero.

Edytowane przez Utylizator złomu
Napisano (edytowane)

A wiecie, że według surviving panzer pantera z Munster jeździ na silniku mtu, a np. berg z Trier ma dorobione blach przez Rheinmetall. Teoretycznie można więc wszystko, tylko pytanie czy jest ekonomiczny sens oraz czy jest się gotowym na PR-owe samobójstwo, bo "środowisko" zje tego co będzie chciał to odbudować.

Ja też szczerze mówiąc zastanowiłbym się czy nie lepiej za kasę w remont tego sprzętu kupić sprzęt, na którym walczyli Polacy. np. bren carrier, scout car, sherman, etc (wiem, że to "popularesy", ale w naszych państwowych muzeach nie uwidzisz ich za wiele).

Jednym słowem nie zazdroszczę temu, kto dostanie tego berge ...

Edytowane przez artur999
Napisano (edytowane)
2 hours ago, artur999 napisał:

Ja też szczerze mówiąc zastanowiłbym się czy nie lepiej za kasę w remont tego sprzętu kupić sprzęt, na którym walczyli Polacy.

W mojej ocenie kasa nie jest duża, to nie Pantera. Najważniejszych i najdroższych części nie ma czyli wieży z działem.... Zaryzykuję że odbudowa do poziomu "pustak" to 200/300 tys PLN.  A może nawet nie. W wersji poniżej:

1f41a0d54031a69649abbb689bc8

https://allegrolokalnie.pl/oferta/bergepanther-ausf-d-holuje-panther-ausf-d1

Tank Hunter z Panterą to ma problem. Pojazd zabezpieczenia technicznego pozbawiony wyposażenia bojowego poza MG to nie to samo co czołg. Idealne rozwiązanie dla muzeum z mała ilością kasy. Jak oleje purystów.

Czas się nauczyć z tym żyć, jak z odbudową Spitfire z wraku do stanu lotnego - 10% wraku to już oryginał.

Napisano

Śmieszy mnie krytyka MWP czy MOB w sprawie odbudowy ich panter, a w sumie ich podeszw. To co oni posiadają nie jest materiałem na odbudowę i nic innego z tym zrobić nie mogą. Owszem gdyby był to pełne podwozie to była by szansa ze cos by ruszyło w tym kierunku ale co oni maja odbudować mając to co mają ;D

Napisano
7 minutes ago, bjar_1 napisał:

Zacznijmy od tego, że MOB (MOR) nic nie odbudowuje, a co dopiero panterę ;)

StugIV??? Teraz klepią panzer iv, ma byc doprowadzona do stanu jezdnego. To pokazuje że mając z czego "klepać" jest się wstanie coś odbudować. Wolno ale zawsze coś, a MWP??

Napisano

Biorąć pod uwagę dotychczasowe osiągnięcia w renowacji pojazdów i warunki do ekspozycji to najlepsze są w Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu lub u Tankhuntera w Kłaninie. Skoro Bergepanthera ma trafić do placówki państwowej to w takim razie powinien to być Poznań. Fajnie, że w MOB próbują coś działać w zakresie renowacji, ale możliwości mają mniejsze niż w MOB, a Stuga musieli postawić pod wiatą, by choć trochę osłonić go przed pogodą... Bergepanthera to będzie trudny temat, więc potrzebni tu będą prawdziwi Magicy, bo bez cudu się nie obejdzie 😉

Napisano
27 minutes ago, Johnny Bravo napisał:

Biorąć pod uwagę dotychczasowe osiągnięcia w renowacji pojazdów i warunki do ekspozycji to najlepsze są w Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu 

Dokładnie, a czy wiadomo coś co z IV TankHuntera? Ta z Kołobrzegu co u nich stoi juz ponad rok służy jako wzorzec dla ich. Ma ktoś jakies info

Napisano (edytowane)
5 hours ago, Adek12 napisał:

Śmieszy mnie krytyka MWP czy MOB w sprawie odbudowy ich panter, a w sumie ich podeszw. To co oni posiadają nie jest materiałem na odbudowę i nic innego z tym zrobić nie mogą. 

Kwestia chęci. Do stanu jezdnego utopia. Do stanu w miarę pełnej skorupy jest to jak najbardziej możliwe. Dlatego proponuje by się nie rozczulać nad obrzynami. Jak ktoś chce oryginała z obrzyna to musi poszukać Pantery oberżniętej z kół i podłogi, czyli leżącej do góry gąsienicami. W Polsce widziałem tylko w ten sposób położone resztki KW-1 lub KW-2. Nikt jeszcze takiej Pantery oberżnietej artystycznie od podwozia w górę nie znalazł  ...nawet mistrzowie z Rosji..

1_copy2644.jpg2a_ready.jpg

Ae MWP to spece od utylizacji zabytków a nie odbudowy. Na razie niczym nie błysnęli w świecie. Musieli przykleić do siebie Poznaniaków by mieć jakieś wyniki godne zauważenia na arenie międzynarodowej...albo "obrobić" Kęszyckich😁 

Napisano

Czy ktoś z osób zaglądających do tego wątku ma informacje kiedy można się spodziewać decyzji w sprawie dalszych losów Bergepanthery? Ewentualnie co o terminach w tej sprawie mówią przepisy?

Napisano
17 hours ago, Utylizator złomu napisał:

Kwestia chęci. Do stanu jezdnego utopia. Do stanu w miarę pełnej skorupy jest to jak najbardziej możliwe. 

Ae MWP to spece od utylizacji zabytków a nie odbudowy. Na razie niczym nie błysnęli w świecie. Musieli przykleić do siebie Poznaniaków by mieć jakieś wyniki godne zauważenia na arenie międzynarodowej...albo "obrobić" Kęszyckich😁 

Do pierwszej części, do stanu w miarę pełnej skorupy brakuje im bardzooo dużo, ten zrzyn to z 20% pojazdu XD. 

Do drugiej części, taka prawda. Każde muzeum ma jakiś eksponat który został zrekonstruowany a najwiekszym osiagnieciem MWP jest odmalowanie złomu pantery

Napisano
2 hours ago, Adek12 napisał:

Do pierwszej części, do stanu w miarę pełnej skorupy brakuje im bardzooo dużo, ten zrzyn to z 20% pojazdu XD. 

Ale jest najcenniejsze - układ jezdny. A bez skanu 3D wraku by spasować wycięte laserem blachy z ciętymi palnikiem krawędziami i bez nowych blach nigdy jej nie odbudują. Ufajdasz pojazd zimmeritem  i będzie cacy.