Skocz do zawartości
  • 0

Jaki to mundur? okres międzywojenny?

Rae

Pytanie

To zdjęcie moich pradziadków, ślubne. Pradziadek jest w mundurze (galowym?) i zastanawiam się, czy ktokolwiek mógłby mi udzielić jakichś wskazówek na ten temat? Jaki to mundur, jakiego wojska, oddziału, co to za odznaczenia? Gdzie w ogóle szukać? Babcia, córka przestawionej pary, niestety nie jest specjalnie pomocna, bo jej ojciec zginął, jak miała 6 lat. Zdjęcie zostało wykonane w okolicy 1930 (nie wcześniej niż w 1928 i nie później niż w 1934). Okolice Torunia, Grudziądza, Nowego Miasta Lubawskiego najprawdopodobniej - z tych okolic pochodzili pradziadkowie.

Zdjęcie jest podniszczone, to jest w ogóle jedyne zdjęcie pradziadków jakim dysponuję, rzeźbię w nim teraz w Photoshopie, próbując usunąć zniszczenia, ale jednocześnie zaczęłam też dłubać w historii rodzinnej.

b7d41f720e2746751d16491fb60b2078.jpg

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 1
8 minut temu, RDW60 napisał:

Odznaczeń jest 4, moim zdaniem ten brakujący w opisie Sedco Express wygląda na Krzyż Walecznych 1920 (pierwszy od lewej na fotce). Poszukaj nazwiska przodka w listach nadań za Wojnę 1920.

A tak rzeczywiście, nie zwróciłem uwagi na ta wstążkę orderową. To jest KW.

• 0

Dziekuję bardzo! Niesamowite, dla mnie to wręcz czarna magia, żeby z takiego zdjecia odczytać szczegóły tych odznaczeń :)

Tutaj powiększenie, jakby coś:

2c7a1e07093afe6fca184265d95cc090.jpg

I mam jeszcze w takim razie pytanie - zdjęcie jest zniszczone, na linii końca marynarki/kurtki? mundurowej akurat jest totalnie wytarte i rekonstruując będę musiała po prostu domalować tę część. Czy to zwyczajna prosta marynarka? Jak wpisuję w google mundur garnizonowy sierżant 1920, to znajduje mi głównie zdjęcia z kieszeniami na piersi, tu tego nie ma. Guzik poniżej paska wydaje się, że tylko jeden, tak?
Spodnie proste, tylko ta szeroka lamówka z boku? 

Jakby trzeba było jeszcze większe zbliżenie, to skan mam w bardzo dużej rozdzielczości, więc mogę powiększać do woli, ale tu już niestety wychodzi (widoczne już nawet powyżej) ziarno na odbitce.

Edytowane przez Rae

• 0

Tak, 8, zdecydowanie.

6e8f69997dec8928ae62d96d8c70102f.jpg

Bardziej powiększać nie ma już raczej sensu, bo rozdzielczość odbitki tu się kończy.

Co do Torunia to nie mam pojęcia, wiem, że tam mieszkali w momencie, kiedy urodziła się moja babcia (1934), ale nie wiem nawet w którym roku dokładnie był ślub pradziadków, ani czy pradziadek był wtedy w czynnej służbie.

• 0

Oczywiście, że się nazywał, ale tych danych jednak na forum nie zamierzam upubliczniać ;) Pod tym kątem oczywiście szukam również, ale na chwilę obecną nie mam możliwości fizycznie pojechać w tamte rejony, a cyfrowe archiwa - ta część, do której jest dostęp publiczny i ktorą już przejrzałam, bo trochę mi jeszcze zostało - niestety milczą w tym temacie. W przypadki drugiej części rodziny, od strony ojca, mam bardzo szerokie źródła i opracowane solidnie przez parę osób z rodziny, które też się tematem interesują albo interesowały za życia (mi też się tam udało trochę dołożyć), natomiast z rodzina po kądzieli jest wręcz odwrtonie - informacje są szczątkowe i wszystko trzeba z takich strzępków zbierać.

Informacje, którymi podzielili się użytkownicy wyżej, dały mi i tak bardzo dużo (jak również po prostu ukierunkowały trochę te poszukiwania), więc serdecznie dziękuję :)

• 0

Dzięki wielkie jeszcze raz, przejrzałam dostępne rejestry WBH i co prawda cyfrowo dostępnych akurat tych danych nie ma, dzwoniłam tam nawet, żeby się upewnić, ale znalazłam fiszki do akt, które prawdopodobnie dotyczą pradziadka (niestety, jest parę osób o tym nazwisku i imieniu w zbliżonym okresie), wiec musiałabym się tam udać osobiście, żeby to przejrzeć. W tym momencie niezbyt możliwe, ale przy najbliżeszj bytności w Warszawie spróbuję to ogarnąć.