Skocz do zawartości

Wojna na Wschodzie vol. 1/12

Rekomendowane odpowiedzi

bodziu....

"..Tylko w ostatnim miesiącu w Ukrainie miało zginąć blisko.."

Problem, chyba, w tym, że Gruz-200 jest nieustannie zliczany wraz z Gruz-300 i podobnym "powrotnymi" częściowo stratami...
W innej sytuacji, gdyby trzymać się w/w danych, to stan osobowy armii rosyjskiej byłby już z dwa-trzy razy wymieniony.

17 godzin temu, M81 napisał:

Badanie nie dotyczy prawa do użycia broni lecz opinii na temat tego użycia. To nie to samo😁

A bełkot jest bełkotliwy. Wskaż przepis prawa zabraniający Policji, wojsku i SG użycia broni. W tym co zamieściłeś wcale nie chodzi o opinie a o prawo. Chyba nie czytasz tego co zamieszczasz:

"Straż Graniczna i wojsko, strzegący polskiej granicy z Białorusią, powinni mieć prawo do użycia broni wobec nielegalnie przekraczających granicę i stosujących przemoc wobec funkcjonariuszy państwa polskiego?".

Marek....

"A bełkot jest bełkotliwy. Wskaż przepis ..."

Ekwilibrystyka nad wolno/nie wolno nie zmienia faktu, że po dwóch i pół roku wojny na Wschodzie, po trwających -naście miesięcy problemach przy granicy, okazuje się, że:

- nie wiadomo co wolno, a co wcale...
- nie mamy zwartych jednostek, choćby policyjnych- OPP*, ani podobnych, które zadania tłumienia przygranicznych zamieszek można by wykorzystać...
- nie mamy sprzętu do pacyfikowania zamieszek, a ten który mamy- broń akustyczna, nie może być wykorzystywany, bo... robi za zombie w przepisach...
- nie mamy sprzętu i wyposażenia ochrony osobistej... kamizelka, czy prywatnie kupione lepsze rękawice, to dość mało...
- MON dociśnięty do ściany, miast WOT i podobnych wysyła w trybie alarmowym... 6 PDP... Co, na marginesie wg mnie, w najbliższych dniach doprowadzi do tragedii..
- itp
- itd

6 hours ago, MarekA napisał:

A bełkot jest bełkotliwy. Wskaż przepis prawa zabraniający Policji, wojsku i SG użycia broni. W tym co zamieściłeś wcale nie chodzi o opinie a o prawo. Chyba nie czytasz tego co zamieszczasz:

"Straż Graniczna i wojsko, strzegący polskiej granicy z Białorusią, powinni mieć prawo do użycia broni wobec nielegalnie przekraczających granicę i stosujących przemoc wobec funkcjonariuszy państwa polskiego?".

😁W zdaniu, które przytoczyłeś jest słowo "powinni" a także znak zapytania. Zauważyłeś?

Teraz, Czlowieksniegu napisał:

Panie i Panowie... bjar także...

Gdzie mnie tu? 5 dni w dziczy byłem, bez internetów, nie wiem co się na froncie dzieje, a tutaj takie coś...

• Słabe 1

11 godzin temu, M81 napisał:

😁W zdaniu, które przytoczyłeś jest słowo "powinni" a także znak zapytania. Zauważyłeś?

Jeszcze raz, powoli: czy te służby mają zakaz użycia broni czy też mogą ją użyć w sposób określony przepisami?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie