Kazik.S Napisano 26 Maj 2023 Share Napisano 26 Maj 2023 Co to za czapka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Pawel17890 Napisano 26 Maj 2023 Share Napisano 26 Maj 2023 wygląda jak jakaś czapka marynarska tylko jaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Pawel17890 Napisano 26 Maj 2023 Share Napisano 26 Maj 2023 Myślę że czapka carska ale jakby była marynarska to raczej by nie miała takiego orła taki orzeł to bardziej do czapki typu Kepi Carskiej Imperatorskiej Armii z okresu Powstania styczniowego 1863 więcej nie wiem za bardzo w temacie czapek nie siedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Kee Napisano 27 Maj 2023 Share Napisano 27 Maj 2023 Nie zdziwi mnie jak to pamiątka znad morza z przypiętym przypadkowym orłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Catadero Napisano 27 Maj 2023 Share Napisano 27 Maj 2023 (edytowane) Kee-na to wygląda. Godło nie jest nawet umieszczone centralnie. Po drugie zadziwiają mnie ludkowie chcący identyfikacji (a może nie chcą?), jak np. Kazik S. w tym konkretnym przypadku, dający byle jakie zdjęcia. A wystarczyło pokazać guziczki z boku czapy by uchronic się przed dywagacjami Pawła 17890. No ale dzieki temu co napisał miałem na prawdę połowę uchachanego dnia. Ahoj tam na tratwie! C. Edytowane 27 Maj 2023 przez Catadero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Kazik.S Napisano 27 Maj 2023 Autor Share Napisano 27 Maj 2023 Przepraszam za jakość wcześniejszych zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Catadero Napisano 28 Maj 2023 Share Napisano 28 Maj 2023 Hm... Sądząc po guziku-wizerunek kotwicy, sposób zawinięcia liny, podwójne obramowanie (niestety nie widzę, czy tło jest pionowo szramowane [pionowe kreski co symbolizuje kolor niebieski])-czapka jest niemiecka. Guziki tego typu były stosowane w Kriegsmarine. Ale nie jest wykluczone, że długo po wojnie ten wzór był stosowany np. w marynarce handlowej jako nie posiadający symboli hitlerowskich. Na temat godła dołączonego do czapki nie mam zdania. C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 toyotomi Napisano 28 Maj 2023 Share Napisano 28 Maj 2023 Czołem. To jest godło Cesarstwa Austrii 1815-1915. pzdr. stani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Catadero Napisano 28 Maj 2023 Share Napisano 28 Maj 2023 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Kazik.S
Co to za czapka?
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi