Skocz do zawartości
  • 0

Okrągła, metalowa blacha z zawiasami

Pytanie

Napisano

Witam,

Czy, komuś cos przypomina? Czymś się kojarzy?

Znalezione zostało w miejscu rozbrojenia wojsk niemieckich w 1945 roku. Okrągłe, metalowe, po środku dwa zawiasy, umożliwiające złożenie na pół. W Internecie nie znalazłem nic co mogło by przypominać dany przedmiot.

330232321_237679428922439_2381354761051597562_n.jpg

341745737_925391628509295_4821277583506717552_n.jpg

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Tyle że taki znak w kolejnictwie nie istnieje, a widać że to nie jest duże tyko małe jakieś 25 do 30 cm . To żaden znak kolejowy . To tak jakby dać samochodziarzom znak drogowy o wymiarach 20 cm x 20 cm - ciekawym kto by zauważył taki znak drogowy. Na kolejnictwie znaki są często dużo większe niż drogowe , one MUSZĄ być zauważone i bardzo czytelne .

• 0
Napisano

Landszaft, tyle że ja też kojarzę takie ustrojstwa z instalacji kolejowych. I nie, nie były one bardzo duże, miały chyba nawet poniżej 20 cm. Przy czym nie służyły one pociągom, a raczej obsłudze torów.

• 0
Napisano

Dziekuję bardzo :) 
Mi i moim znajomym również kojarzyło się to z koleją - w sumie ciekawe to jest ,ze  tylu osobom to sie kojarzy właśnie z kolejami.

Zagadka rozwiązana :)

• 0
Napisano
12 hours ago, Landszaft napisał:

No to teraz dorobić te dwa składane kijki - rączki i noszak do pasa i lizak gotowy .

No to tylko musiałbym dokładnie wiedzieć do czego służył dokładnie - domyślam się ,że do sygnalizowania/kierowania - ale czego dokładnie? Ze zdjęcia tekstu z książki ciężko mi wywnioskować - co prawda tłumacz gogle jakoś to przetłumaczył i jest tam mowa o artylerii i piechocie, że w zależności od jednostki rozmiar tych lizaków różnił się. Tłumacz jak to tłumacz google często nie dokładny.

• 0
Napisano

To poproś Dennisa czy nie ma reszty tej książki i czy by Ci nie udostępnił zdjęć z niej aby dokładnie wiedzieć jakie formacje i do czego stosowały ten składany lizak, oraz jaki jest tytuł tej pozycji.

• 0
Napisano

Z tego co pisze na tej stronie dołączonej od Dennisa to jest to flaga metalowa sygnalizacyjna którą stosuje się zamiast flag szmacianych. bo jest na odległości czytelniejsza . widać też musi być to jakaś forma przekazywania informacji na odległość bo zaznaczono że to do łączności sztabowej . Zaznaczono że sygnalizator zimowy . Spokojnie Szwabacha a bardziej " Fraktur " jest do ogarnięcia i jest bardzo czytelna.

• Super 1