Sedco Express Napisano 12 Marzec 2023 Napisano 12 Marzec 2023 Zdjęcie zrobiono w Lwowie (wg informacji) prawdopodobnie w 1914 r. Ułan Legiony Polskie ? Szwoleżer ? Czapka szeregowego z rozetą oficerską ? Stopień ? Szabla wzór ? Chyba datowanie jest błędne, bo sądzę, że szabla jak i czapka są wz. 1917 r. Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Cytuj
0 Erih Napisano 12 Marzec 2023 Napisano 12 Marzec 2023 Na moje oko to nie będzie szabla wz 1917 a jakaś austryjacka/węgierska robota. W prawym dolnym rogu jest sygnatura zakładu fotograficznego, może po niej da się potwierdzić/wykluczyć datowanie? Daj zdjęcie samej sygnatury. Cytuj
0 bjar_1 Napisano 12 Marzec 2023 Napisano 12 Marzec 2023 Teraz, Erih napisał: Daj zdjęcie samej sygnatury. Atelier z Varsovie, więc nie ze Lwowa jak kolega pisał wyżej. Cytuj
0 Sedco Express Napisano 12 Marzec 2023 Autor Napisano 12 Marzec 2023 Atelier Rembrandt było w Warszawie, Białymstoku i Lwowie (a zapewne też i w innych miastach). Jeżeli zdjęcie jest z 1914 r., a wojak ma na sobie mundur legionowy z elementami austryjackimi to sądzę, że zdjęcie zrobiono we Lwowie (Galicja). EW0wa i Białystok - zabór rosyjski. Cytuj
0 bjar_1 Napisano 12 Marzec 2023 Napisano 12 Marzec 2023 No nie wiem, sygnowane jest ewidentnie Warszawą i ul. Marszałkowską... Cytuj
0 Sedco Express Napisano 13 Marzec 2023 Autor Napisano 13 Marzec 2023 9 godzin temu, bjar_1 napisał: No nie wiem, sygnowane jest ewidentnie Warszawą i ul. Marszałkowską... Tak, masz rację. Adres zakładu - Rembrandt Warszawa ul. Marszałkowska 151. Można z tego wyciągnąć wniosek, ze zdjęcie zrobiono nie w 1914 r. tylko później. W sierpniu 1915 br. do Warszawy wkroczyły wojska niemieckie, Rosjanie się wycofali a w listopadzie 1918 r. zakończyła się okupacja niemiecka. Zdjęcie z 1918 r. lub późniejsze ? Cytuj
0 Tyr Napisano 13 Marzec 2023 Napisano 13 Marzec 2023 Po mojemu Polnische Wehrmacht, Polska Siła Zbrojna. Cytuj
Pytanie
Sedco Express
Zdjęcie zrobiono w Lwowie (wg informacji) prawdopodobnie w 1914 r.
Ułan Legiony Polskie ? Szwoleżer ?
Czapka szeregowego z rozetą oficerską ? Stopień ?
Szabla wzór ?
Chyba datowanie jest błędne, bo sądzę, że szabla jak i czapka są wz. 1917 r.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi