Skocz do zawartości
  • 0

Co to za figurka?

Magdalenamn

Pytanie

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Osobiście nie dopatruje się w tym znanych mi cech dlatego uważam że to coś orientalnego. Początkowo obstawiałem  hinduskiego/buddyjskiego bożka. Ale zdrugiej strony prostota wykonania i surowość z jaką przedstawiona jest postać może skłaniać bardziej ku Afryce. 

• 0

Czołem Waszmościom.

Ja obstawiał bym, grupę etniczną z Afryki zachodniej - Senufo.

Co daje rejon -  południowego Mali, zachodniej Burkina Faso i północnego Wybrzeża Kości Słoniowej.

Charakterystyczna postać z rogami antylopy i kłami guźca, walącego w bębenek.

Wyobrażenie uczestnika organizacji - Poro (tajne stowarzyszenie mężczyzn) biorącego udział w rytuale pogrzebowym.

Mianowicie - uczestnik takiego rytuału, ubierał maskę - Kponyugo* - wyobrażenie antylopy i guźca.

Chodząc wokół domu zmarłego, naparzał w bębenek (w jakim celu - nie pytajcie - to rytuał)

*Kponyugo - były również maskami na-hełmowymi, jak i ceremonialnymi.

Każda maska jest wykonywana inaczej, ma inne znaczenie dla osoby, która ją tworzy i służy różnym celom w ramach rytuału pogrzebowego.

A wszystko zależy od cech fizycznych i zoomorficznych danej maski.

Najważniejszym i najczęstszym atrybutem masek są rogi antylopy i kły guźca.

pzdr.

stani

• Super 1

• 0

Spróbujmy podsumować to, co wiemy:

dokładne miejsce pochodzenia, datowanie, kultura – nieznane

Figurka z Afryki Zachodniej, tkzw. brąz (czyli mosiądz) – bardzo duże prawdopodobieństwo.

Każdy wyrób z tkzw. brązu jest jednostkowy i niepowtarzalny (wynika to z technologii wyrobu)

Propozycja toyotomi jest urocza, lecz dla mnie mało prawdopodobna (Senufu, maska kpeliye, bębenek, poro, tajemnicze obrzędy...)

Senufu to określenie grupy etnicznej, kilka-kilkanaście plemion rolniczych, niewiele wyrobów figur z brązu, głównie wyroby z drewna.

Maska hełmowa kpeliye ma wyjątkowo charakterystyczny wygląd głowy antylopy z wyszczerzoną paszczą, rogami i kłami guźca (jest straszna i przerażająca),

Nasza figurka nie nosi maski, to, co widzimy, to rogi mocowane do góry głowy jakąś „opaską”.

Mężczyźni Senufu w obrzędzie poro używają bębnów w kształcie walca, podobnych do tam-tamu, bez pałeczek.

Nie jest to raczej tandetna pamiątka, sprawdziłem na AliExpress :).

Chętnie ją odkupię, pod warunkiem że wyceny nie dokona bjar :).

Nie jestem expertem. Proponuję, żeby odkrywcy sami wyrobili sobie zdanie na temat „naszej” figurki porównując ją z informacjami, zdigitalizowanymi obrazami i filmami ze zbiorów sieciowych.

Powodzenia