Skocz do zawartości
  • 0

Zdjęcia lotnik PSZ na ZACH.

kazioW24

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kaziu, ja już takimi rzeczami się nie param, bo parałem się nimi prawie 40 lat, ale jak ja bym zdobył taki skarb, jaki Ty teraz masz, to w te pędy zapierniczałbym do Ambasady Wielkiej Brytanii, do jej ataszatu kulturalnego, i błagałbym tam na kolanach, żeby nie działało żadne ichnie RODO, tylko żeby mi znaleźli adres/e-mail/telefon/czy co tam jeszcze tej Susan i wycisnąłbym z niej całą historię jej ojca. I napisałbym coś o tym dla mediów wojskowo-historycznych.

Edytowane przez Jedburgh_Ops

• 0
3 minuty temu, canabis.dw napisał:

Troche smutna jest konstatacja, że takich ludzi się jako naród "pozbywaliśmy" dodając do tego Katyń, różne akcje fryców, powstanie Warszawskie...

gdzie byśmy teraz byli jako kraj gdyby nie to?

Niestety masz rację. Historia nas nie polubiła.

• 0

Podsumowując: pierwsze zdjęcie z harcerstwa, potem mamy przedwojenny 19 pp,  potem pewnie był wrzesień, oflag(?) wiec zdjęć nie ma, potem nagle PSZ - bojowy skoczek spadochronowy  z polsko-amerykańskich SF Belgia 44, jakieś ardeny po drodze... kolekcjonersko na rzecz patrząc- całkiem ładnie

Jed ale z tymi "złotymi sztabami" to chyba niedoszacowałeś

• 0
8 minut temu, canabis.dw napisał:

Jed ale z tymi "złotymi sztabami" to chyba niedoszacowałeś

A pewnie!  :-)

Ja za takie coś, co zdobył Kazio, to bym... no kuźwa nie wiem co... zaproponował? Chyba skok na Fort Knox?

Za dwa dni przyjeżdża do mnie rodzina mojej żony z Teksasu. Może z nią omówię, na co można by zrobić skok za takie rzeczy, jakie zdobył Kazio? :-) :-) :-)

Edytowane przez Jedburgh_Ops

• 0

Niestety prawda jest bardziej banalna i rodzina te fotki i dokumenty wyrzuciła na śmietnik, a ja pozyskałem od śmieciarzy całe szczęście ze nie trafiły do spalarni. Tak jest Polska rzeczywistość, kiedyś uratowałem portret pilota trafił finalnie do muzeum dyw.303, a miał skończyć w spalarni.  

• Tak trzymać 1

• 0
2 hours ago, kazioW24 napisał:

Niestety prawda jest bardziej banalna i rodzina te fotki i dokumenty wyrzuciła na śmietnik, a ja pozyskałem od śmieciarzy całe szczęście ze nie trafiły do spalarni. Tak jest Polska rzeczywistość, kiedyś uratowałem portret pilota trafił finalnie do muzeum dyw.303, a miał skończyć w spalarni.  

za ten uratowany portret stryjecznego dziadka będę Ci wdzięczna po wsze czasy ;-) pewnie niestety tam było dużo więcej do uratowania. Jak widać również na tym przykładzie ; następnym razem bierz wszystko co się da !!!

Rzeczywistość jest taka, że nie w każdej rodzinie trafia się taki kosmita jak ja- potocznie zwany genealogiem. Często są też "porachunki" i robienie na złość, wolą wyrzucić niż oddać.

Zachwycają mnie takie wątki. Wielki szaczun dla wiedzy Jedburgh_Ops