kazioW24 Napisano 5 Marzec 2023 Share Napisano 5 Marzec 2023 Jest szansa ustalić do jakiego dywizjonu należał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Jedburgh_Ops Napisano 6 Marzec 2023 Share Napisano 6 Marzec 2023 Też mam taką nadzieję. SOE to jednak elita elit, to nie 1. SBSpad. SOE to jednak mózgowcy. Skoro miał córkę Susan to chyba wiedział, że w PL czeka go odwrócony stołek w katowni na Rakowieckiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 canabis.dw Napisano 6 Marzec 2023 Share Napisano 6 Marzec 2023 Troche smutna jest konstatacja, że takich ludzi się jako naród "pozbywaliśmy" dodając do tego Katyń, różne akcje fryców, powstanie Warszawskie... gdzie byśmy teraz byli jako kraj gdyby nie to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Jedburgh_Ops Napisano 6 Marzec 2023 Share Napisano 6 Marzec 2023 (edytowane) Kaziu, ja już takimi rzeczami się nie param, bo parałem się nimi prawie 40 lat, ale jak ja bym zdobył taki skarb, jaki Ty teraz masz, to w te pędy zapierniczałbym do Ambasady Wielkiej Brytanii, do jej ataszatu kulturalnego, i błagałbym tam na kolanach, żeby nie działało żadne ichnie RODO, tylko żeby mi znaleźli adres/e-mail/telefon/czy co tam jeszcze tej Susan i wycisnąłbym z niej całą historię jej ojca. I napisałbym coś o tym dla mediów wojskowo-historycznych. Edytowane 6 Marzec 2023 przez Jedburgh_Ops Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Jedburgh_Ops Napisano 6 Marzec 2023 Share Napisano 6 Marzec 2023 3 minuty temu, canabis.dw napisał: Troche smutna jest konstatacja, że takich ludzi się jako naród "pozbywaliśmy" dodając do tego Katyń, różne akcje fryców, powstanie Warszawskie... gdzie byśmy teraz byli jako kraj gdyby nie to? Niestety masz rację. Historia nas nie polubiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 canabis.dw Napisano 6 Marzec 2023 Share Napisano 6 Marzec 2023 Podsumowując: pierwsze zdjęcie z harcerstwa, potem mamy przedwojenny 19 pp, potem pewnie był wrzesień, oflag(?) wiec zdjęć nie ma, potem nagle PSZ - bojowy skoczek spadochronowy z polsko-amerykańskich SF Belgia 44, jakieś ardeny po drodze... kolekcjonersko na rzecz patrząc- całkiem ładnie Jed ale z tymi "złotymi sztabami" to chyba niedoszacowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Jedburgh_Ops Napisano 6 Marzec 2023 Share Napisano 6 Marzec 2023 (edytowane) 8 minut temu, canabis.dw napisał: Jed ale z tymi "złotymi sztabami" to chyba niedoszacowałeś A pewnie! :-) Ja za takie coś, co zdobył Kazio, to bym... no kuźwa nie wiem co... zaproponował? Chyba skok na Fort Knox? Za dwa dni przyjeżdża do mnie rodzina mojej żony z Teksasu. Może z nią omówię, na co można by zrobić skok za takie rzeczy, jakie zdobył Kazio? :-) :-) :-) Edytowane 6 Marzec 2023 przez Jedburgh_Ops Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 kazioW24 Napisano 6 Marzec 2023 Autor Share Napisano 6 Marzec 2023 Niestety prawda jest bardziej banalna i rodzina te fotki i dokumenty wyrzuciła na śmietnik, a ja pozyskałem od śmieciarzy całe szczęście ze nie trafiły do spalarni. Tak jest Polska rzeczywistość, kiedyś uratowałem portret pilota trafił finalnie do muzeum dyw.303, a miał skończyć w spalarni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Jedburgh_Ops Napisano 6 Marzec 2023 Share Napisano 6 Marzec 2023 Leszek Komuda case study :-( :-( :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 MonikaNJ Napisano 6 Marzec 2023 Share Napisano 6 Marzec 2023 2 hours ago, kazioW24 napisał: Niestety prawda jest bardziej banalna i rodzina te fotki i dokumenty wyrzuciła na śmietnik, a ja pozyskałem od śmieciarzy całe szczęście ze nie trafiły do spalarni. Tak jest Polska rzeczywistość, kiedyś uratowałem portret pilota trafił finalnie do muzeum dyw.303, a miał skończyć w spalarni. za ten uratowany portret stryjecznego dziadka będę Ci wdzięczna po wsze czasy ;-) pewnie niestety tam było dużo więcej do uratowania. Jak widać również na tym przykładzie ; następnym razem bierz wszystko co się da !!! Rzeczywistość jest taka, że nie w każdej rodzinie trafia się taki kosmita jak ja- potocznie zwany genealogiem. Często są też "porachunki" i robienie na złość, wolą wyrzucić niż oddać. Zachwycają mnie takie wątki. Wielki szaczun dla wiedzy Jedburgh_Ops Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 kazioW24 Napisano 18 Marzec 2023 Autor Share Napisano 18 Marzec 2023 Dostałem resztę fotek i jednak coś przeoczyłem, ale już są razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
kazioW24
Jest szansa ustalić do jakiego dywizjonu należał.
35 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi