MarekA Napisano 18 Luty 2023 Napisano 18 Luty 2023 2 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: Dwoma Javelinami? A Pentagon dopiero co apelował w tym tygodniu do Ukrainy, aby ograniczała zużycie amunicji. Na amerykańską opinię publiczną chyba źle działają (i słusznie) te tysiące filmików, w których ukraińscy żołnierze używają amunicji tak, jak by rosła na drzewach na całym świecie. Mnie już dawno uderzyło to, jak rozrzutnie, bez żadnego oszczędzania strzela się na tej wojnie. Moja znajomość ukraińskiego jest prawie zerowa. Nie wiem czy trafili obiema rakietami czy jedną. Natomiast spotkałem się z informacją że Rosjanie wiedzą iż czas od podjęcia decyzji do odpalenia pierwszej rakiety to ok 1,5 minuty. Drugą można odpalić po ok. 0,5 minuty. Dlatego ich czołgi są w ukryciu. Wyjeżdżają z ukrycia, oddają kilka strzałów i chowają się. Wszystko w czasie nie przekraczającym 1,5 minuty. Czołg o którym mowa został wykryty przez drona. Ukraińcy się na niego zasadzili. Nie wiem czy trafili go pierwszą rakietą a drugą dobili czy przed pierwszą czołg zdołał się ukryć a przed drugą nie: https://defence-ua.com/weapon_and_tech/ptrk_javelin_proti_t_90m_rashistiv_jak_zsu_vidpravili_v_peklo_chergovij_proryv_rosijskogo_vijska_video-10685.html
MarekA Napisano 18 Luty 2023 Napisano 18 Luty 2023 Siatka ogrodzeniowa to materiał podwójnego przeznaczenia: cywilnego i wojskowego: „Wraz z masowym pojawieniem się lancetów zaczęliśmy budować osłony na armaty z sieci. Tych siatek było całkiem sporo, ale dział nie było tak mało, a one zmieniają swoje położenie, a potrzeby są dość duże. Zapasy sieci bardzo szybko się kończą. Powiat wykupił już całą sieć. Ostatnio wszyscy widzieli zdjęcia, jak sieć uratowała kraba, a raczej jak taki dom uratowało działo samobieżne Krab" https://censor.net/ua/photo_news/3400632/volontery_za_dopomogy_sitkyrabytsi_maskuyut_vid_voroga_ukrayinski_sau_krab_foto
Jedburgh_Ops Napisano 18 Luty 2023 Napisano 18 Luty 2023 12 minut temu, MarekA napisał: Moja znajomość ukraińskiego jest prawie zerowa. Nie wiem czy trafili obiema rakietami czy jedną. Natomiast spotkałem się z informacją że Rosjanie wiedzą iż czas od podjęcia decyzji do odpalenia pierwszej rakiety to ok 1,5 minuty. Drugą można odpalić po ok. 0,5 minuty. Dlatego ich czołgi są w ukryciu. Wyjeżdżają z ukrycia, oddają kilka strzałów i chowają się. Wszystko w czasie nie przekraczającym 1,5 minuty. Czołg o którym mowa został wykryty przez drona. Ukraińcy się na niego zasadzili. Nie wiem czy trafili go pierwszą rakietą a drugą dobili czy przed pierwszą czołg zdołał się ukryć a przed drugą nie: https://defence-ua.com/weapon_and_tech/ptrk_javelin_proti_t_90m_rashistiv_jak_zsu_vidpravili_v_peklo_chergovij_proryv_rosijskogo_vijska_video-10685.html Okay, dzięki za uzupełnienie.
karpik Napisano 18 Luty 2023 Autor Napisano 18 Luty 2023 Tak pięknie wczoraj dawał znaki system s-300/400 dzikich. VID_20230218_144145_382.mp4
Jedburgh_Ops Napisano 18 Luty 2023 Napisano 18 Luty 2023 2 minuty temu, bodziu000000 napisał: Jak to dobrze, że jacyś Bułgarzy czy inni Rumuni wciąż produkują te npr S-8. Zapasy wydają się niewyczerpane.
karpik Napisano 18 Luty 2023 Autor Napisano 18 Luty 2023 16 minut temu, bodziu000000 napisał: Ej. Nie trafili
Jedburgh_Ops Napisano 18 Luty 2023 Napisano 18 Luty 2023 Godzinę temu, bodziu000000 napisał: Olbrzymie chapeau bas przed nim i jemu podobnymi! Być naukowcem i dla obrony swojego państwa żyć w okopie jak zwierzę (historyk Ambrose dobrze to ujmował) to naprawdę jest coś godnego najwyższego szacunku. Absolutnie najwyższego.
pawel_breslau Napisano 18 Luty 2023 Napisano 18 Luty 2023 19 minut temu, karpik napisał: Ej. Nie trafili Ale orki spier.oliły :-)
pawel_breslau Napisano 18 Luty 2023 Napisano 18 Luty 2023 Coś chyba na Zaporożu będzie się działo skoro wagnerowców tam ślą.
karpik Napisano 18 Luty 2023 Autor Napisano 18 Luty 2023 (edytowane) 12 minut temu, pawel_breslau napisał: Coś chyba na Zaporożu będzie się działo skoro wagnerowców tam ślą. To ok. 2000 tusz. Ledwo załata jednodniowe straty. Jeżeli to co dziś pisali i ukry są nawet w stanie kontratakować to wielka ofensywa okazała się wielką klapą. Wtedy to lotnictwo, które rzekomo ciągnęli na granicę, to przygotowania do obrony, a nie do ataku(bezsensownego). Edytowane 18 Luty 2023 przez karpik
Rekomendowane odpowiedzi