adam1234 Napisano 10 Październik 2022 Share Napisano 10 Październik 2022 Witam, parę miesięcy temu znalazłem dwie łuski. Łuski mają długość 5,20 cm Na kryzie górnej łuski jest wybita liczba 90 natomiast na kryzie dolnej łuski jest wybite 912. Łuski są wykonane z mosiądzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 honker Napisano 10 Październik 2022 Share Napisano 10 Październik 2022 Cześć zrób zdjęcia od strony spłonki będzie łatwiej. Ale widać że strzelane z innej broni niż ta do której były przeznaczone. Moim zdaniem mosin walony z lebela ale nic nie przesądzam. pozd marek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bialawy Napisano 11 Październik 2022 Share Napisano 11 Październik 2022 Dla mnie wygląda jak rozkloszowanym "mosiek". Pytanie czy spłonka jest zbita. Jeżeli nie to po prostu został usunięty pocisk i proch został wykorzystany w innym celu. Pozdr. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bjar_1 Napisano 11 Październik 2022 Share Napisano 11 Październik 2022 7,62 x 54R Mosin. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 adam1234 Napisano 11 Październik 2022 Autor Share Napisano 11 Październik 2022 4 hours ago, bialawy napisał: Dla mnie wygląda jak rozkloszowanym "mosiek". Pytanie czy spłonka jest zbita. Jeżeli nie to po prostu został usunięty pocisk i proch został wykorzystany w innym celu. Pozdr. Tak spłonka jest zbita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bialawy Napisano 11 Październik 2022 Share Napisano 11 Październik 2022 Szkoda, że nie ma zdjęcia dołu łuski. Swoją drogą góra łuski mogła być zmasakrowana przez odpalenie naboju poza bronią. Ojciec opowiadał mi jak w dzieciństwie w trakcie wojny odpalali znalezione naboje umieszczając je w wywierconych w deskach dziurach. Nabój skierowany w dół w kopczyk piasku, gwóźdź w dłoń i młotek. I zabawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 sqr Napisano 12 Październik 2022 Share Napisano 12 Październik 2022 Pokaż dno, będzie można bardziej precyzyjnie określić, czy nabój został odpalony w komorze, czy w inny sposób. Opcja innej komory jest prawdopodobna, ale moim zdaniem mało. Mosin ma łuskę 54mm, Lebel 50mm więc, powinny powstać dodatkowe "obrażenia" na gilzie. To, że to jest mosin, to raczej pewne. Nawet mógłbym przypuszczać, że gorna może być z IIWW a dolna z IWW, ale to już extremizm . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
adam1234
Witam, parę miesięcy temu znalazłem dwie łuski. Łuski mają długość 5,20 cm
Na kryzie górnej łuski jest wybita liczba 90 natomiast na kryzie dolnej łuski jest wybite 912.
Łuski są wykonane z mosiądzu.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi