Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dzisiaj 102 rocznica dekoracji Orderem Virtuti Militari Sztandarów 14 PUJ i 1 PUK.

Co prawda zdjęcia z tej uroczystości są powszechnie znane, ale dla przypomnienia atmosfery tamtych dni, publikuję pochodzące z albumu      p.por. Władysława Nowackiego

1. P.por. Władysław Nowacki - w tamtych latach.

2-10. Zdjęcia z przebiegu uroczystości

11.. Z dekoracji Sztandaru 1 Pułku Ułanów Krechowieckich - konno płk. Konstanty Plisowski (to zdjęcie nie pochodzi z tego albumu)

197.jpg

137.jpg

138.jpg

139.jpg

140.jpg

141.jpg

142.jpg

143.jpg

144.jpg

145.jpg

146.jpg

Napisano
22 godziny temu, formoza58 napisał:

Na zdjęciu nr.5  " Dziadek" ściska rękę ppor. Nowackiemu, który , chwat, jako jedyny nie w kożuszku.

Tak, miło ,że zwróciłeś na to uwagę. Tak w ogóle To p.por. Nowacki jest kultową postacią w 14PUJ. Jego  ,,indywidualny wyjazd'' do Jazłowca ugruntował związek z klasztorem i M.B. Jazłowiecką

Napisano

Zwróciłem na to nie pierwszy raz w wątkach, przy okazji tego zdjęcia.

34 minuty temu, boleo54 napisał:

Jego  ,,indywidualny wyjazd'' do Jazłowca ugruntował związek z klasztorem i M.B. Jazłowiecką

On w zasadzie zapoczatkował rokroczne wyjazdy patroli do Jazłowca, by 8 grudnia pokłonić się Patronce Pułku. Patroli, które symbolicznie, kultywowane są aktualnie w Szymanowie... Aby Tradycji stało się zadość ;-)

Władysław Nowacki jest również autorem " Modlitwy Ułana Jazłowieckiego". Spoczywa w mogile zbiorowej na Cmentarzu w Otwocku.

Napisano
2 godziny temu, formoza58 napisał:

Zwróciłem na to nie pierwszy raz w wątkach, przy okazji tego zdjęcia.

On w zasadzie zapoczatkował rokroczne wyjazdy patroli do Jazłowca, by 8 grudnia pokłonić się Patronce Pułku. Patroli, które symbolicznie, kultywowane są aktualnie w Szymanowie... Aby Tradycji stało się zadość ;-)

Władysław Nowacki jest również autorem " Modlitwy Ułana Jazłowieckiego". Spoczywa w mogile zbiorowej na Cmentarzu w Otwocku.

Tak wiem, bardzo barwna postać. Jakiś czas temu Prezes J. G. informował mnie co do pochówku Władysława Nowackiego, i jego związkach z.......

Napisano
2 godziny temu, formoza58 napisał:

Czym , kim ?...

Kiedyś przesłałem zdjęcia z albumu Nowackiego do Stowarzyszenia i wymieniliśmy między sobą kilka zdań korespondencji. To tyle.

Napisano
W dniu 20.03.2023 o 00:28, formoza58 napisał:

Poczet sztandarowy Pułku podczas defilady 3 maja 1933 roku.

defil2.JPG

Zdjęcie opisane - Lwów Defilada 3 Maja 1934 roku, defilują II szwadron

221.jpg

Napisano

Lwów, październik 1933 rok.

Z obchodów 250 rocznicy Odsieczy Wiedeńskiej. "Husarze" z Małopolskiego Koła Jeździeckiego na koniach  przydzielonych na tę okazję  z Pułku

u 250 roczn odsiecz 33r.JPG

Napisano
1 godzinę temu, formoza58 napisał:

Gołe drzewa, płaszcze na grzbietach... Może któreś 11 listopada? Sztywne denka rogatywek, więc może 1936 rok

Metodą dedukcji można coś oszacować.

Napisano

Tak, koń był łatwiejszym celem, często stanowił osłonę ułana. Ostatnio na allegro były zdjęcia zabitych koni w okolicach Modlina, smutny widok, może wśród nich któryś z 14 PUJ. Co do wykazu koni, wiele z nich startowało w ostatnich zawodach konnych we Lwowie 30 kwietnia 1939r.

plut. Szczudlik - Ambasador

por. Walicki - Ala

por. Jaszczuk - Arbiter

por. Sokołowski - Arma

por. Malanowski - Awanturnik

p.por. Żurowski - Dolar

Napisano

Tak jest, zgadza się. A tutaj reszta koni, które znalazłem w rejestrze. Większość własność Armii, trzy własność oficerów, w tym rtm. Łubieńskiego. Czy wyruszył na nim na wojenny szlak, nie ustaliłem...

kon39 21.JPG

kon39 22.JPG

kon39 23.JPG

kon39 24.JPG

kon39 25.JPG

kon39 26.JPG

kon39 27.JPG

kon39 28.JPG

kon39 29.JPG

kon39 30.JPG

kon39 31.JPG

kon39 32.JPG

kon39 33.JPG

kon39 34.JPG

kon39 35.JPG

kon39 36.JPG

kon39 37.JPG

kon39 38.JPG

kon39 39.JPG

kon39 40.JPG

Napisano

Trochę imion pułkowych koni, będacych w Pułku do 1939 roku.  W jednym z suplementów w moim opracowaniu jest prawie 500 zarejestrowanych przez lata. Wiele padło podczas walk wrześniowych :-(...

kon1.JPG

kon2.JPG

kon3.JPG

kon4.JPG

kon5.JPG

kon6.JPG

kon7.JPG